Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Tartışma yaratan Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Turunçgil Üretimi Mercek Altına Alınıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile Akdeniz Yaş Meyve Sebze İşletmecileri Derneği'nin hazırladığı "Mersin Turunçgil Paketleme Tesislerinin Sektörel Analizi" projesine ÇKA tarafından 48 bin 700 lira destek verildi.

Mersin Ticaret Borsası koordinatörlüğünde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile Akdeniz Yaş Meyve Sebze İşletmecileri Derneği'nin (AYMED) hazırladığı "Mersin Turunçgil Paketleme Tesislerinin Sektörel Analizi" projesine Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından 48 bin 700 lira destek verildiği bildirildi.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Dr. Osman Sedat Subaşı, yazılı açıklamasında, projeyi müdürlüğe bağlı Hasat Sonrası Fizyolojisi Bölümü ile yürüteceklerini, çalışmanın 3 ayda sonuçlandırılacağını kaydetti.

Turunçgillerde hasat sonrası kayıpların hangi aşamada ve ne oranda gerçekleştiğini belirlemeyi hedeflediklerini vurgulayan Subaşı, şu bilgileri verdi:

"Önemli oranda ihracat değerine ulaşan sektörün işleme ve depolama aşamalarında yaşadığı sorunları tespit etmek ve buralarda yaşanan söz konusu kayıpları asgari seviyeye indirecek ön çalışma yapacağız. Meydana gelen kayıpların asgari seviyede tutulması, sektörün gelişmesine önemli katkı sağlayacak. Bu çalışma sonucunda sektördeki sorunların çözümlenmesiyle yaş meyve ve sebzede ihracatın arttırılabileceği düşünülmekte. Bu çerçevede konu ile ilgili daha önce detaylı çalışma yapılmamış olması, konunun önemini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır."

Subaşı, Türkiye'de turunçgil üretimi ve ihracatında önemli il konumunda olan Mersin'de kent merkezi, Erdemli, Silifke ve Tarsus ilçelerinde faaliyet gösteren paketleme tesislerine ilişkin envanter çalışması yapılacağını belirterek, kalite kontrol, sarartma, yıkama, boylama, mumlama, ambalajlama, depolama ve paketleme gibi işlemlerle hasat sonrası kayıpların temel nedenlerinin ortaya konulacağını kaydetti.

Sektörde faaliyet gösteren paketleme tesislerinin kapasite kullanımlarının belirlenmesi, yarattıkları istihdam, sektöre ilişkin yaşadıkları sorunlarla genel olarak sektörün yapısının belirlenebilmesi için projenin önem taşıdığına dikkati çeken Subaşı, bu çalışmanın, 2020'de Mersin'de düzenlenecek "14. Uluslararası Turunçgil Kongresi" öncesi sektöre ilgili temel kaynak niteliği taşıyacağını belirtti. - Mersin

Kaynak: AA / Ekonomi
title