Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Turşuluk Salatalık Üreticisi Yeni Ürün Arayışında

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir’in Ödemiş ilçesinde, turşuluk salatalık olarak bilinen ve halk arasında kornişon olarak anılan salatalıklar bu yıl üreticiyi memnun etmedi.

İzmir'in Ödemiş ilçesinde, turşuluk salatalık olarak bilinen ve halk arasında kornişon olarak anılan salatalıklar bu yıl üreticiyi memnun etmedi.

Temmuz ayının ikinci yarısında ekimleri yapılan kış salatalığı öncesinde üreticinin isteksiz olduğunu belirten salatalık üreticileri, birkaç yıldır fiyatların yerinde seyretmesi nedeniyle masrafı bile zor karşılayabildiklerini ifade etti. Ödemiş'in Kaymakçı Mahallesi'nde salatalık üretimi ile uğraşan Yusuf Şahan, son yıllardaki istikrarsız fiyat seyri nedeniyle turşuluk salatalık denilen ve kornişon olarak isimlendirilen salatalıkların üretiminin bölgede birkaç yıla kadar bitebileceğini iddia etti. 2018 yaz salatalığında rekoltenin de düşük olmasına rağmen üreticinin istediği geliri elde edemediğini ifade eden Şahan, "Salatalık alıcısı tüccarlar, kalibreyi düşürdüler. Tarladan küçük kalibreli salatalık toplamak zorunda kaldık. Bu da toplamda kilo etmediği için mağdur olduk. Bu yıl birinci kalite en küçük salatalıkların tarla fiyatı 2.20, ikinci kalite salatalıkların fiyatı 90 kuruş, üçüncü kalite salatalık fiyatları da 40 kuruş civarında idi. Her şeye zam geldiği halde üreticinin eline geçen fiyatlar yerinde sayıyor" dedi.

Hava şartlarının da olumsuz seyrettiğine ve nem nedeniyle bitkinin gelişemediğine dikkati çeken Yusuf Şahan, daha sonra şunları kaydetti:

"Salatalıkta tohum ve işçilik maliyetleri yüksektir. Bu yıl havanın yağışlı geçmesi nedeniyle mildiyö hastalığı ile mücadele etmek zorunda kaldık. İlaç atamıyoruz; çünkü kalıntı nedeniyle ihracattan geri dönüyor. Yağışların ardından sıcaklar da aniden bastırınca bitki kavruldu. Böyle giderse salatalık üretimi bölgede iyice azalır."

Salatalık toplayan üreticiler de, salatalık üretiminin çiftçiye artık yük olmaya başladığını belirterek, çiftçinin üretimden para kazanamadığından yakındı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title