Haberler

Türkonfed Yönetim Kurulu Başkanı Onatça Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Gündem olarak çok fazla siyasete odaklandık."

Gazi Nogay - İsmail Çimen - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça,

"Gündem olarak çok fazla siyasete odaklandık. Eğer ekonomiyi güçlü tutamazsak, ileride siyaseti de yapamayacağız" dedi.

Onatça, merkezi Çorum'da bulunan Orta Karadeniz Bölgesi Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu'nu (OKASİFED) ziyaretinde ekonomi gündemiyle ilgili Anadolu Ajansı'na çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin, son zamanlarda dünyanın gelişen sanayilerinin, gelişen ülkelerin başını çeken yıldız bir ülke konumunda olduğunu ifade eden Onatça, herkesin Türkiye'ye gıptayla baktığını vurguladı.

Ülkede özellikle son dönemde siyaset odaklı bir gündem oluştuğunu dile getiren Onatça, "Gündem olarak çok fazla siyasete odaklandık, çok fazla siyaset konuşmaya başladık. Elbette siyaset yapacağız ancak unutmamamız gereken birinci gündem maddemiz ekonomi olmalı. Eğer ekonomiyi güçlü tutamazsak, ileride siyaseti de yapamayacağız. Bu yüzden şu anki mevcut ekonomi yönetiminin ve iktidarın, siyasi söylemlerden çok ekonomi söylemleri konusunda gaza basmalarını istirham ediyorum" diye konuştu.

-"2023 hedeflerinden umutsuz değiliz"-

Dünyada yaşanan etkileşimlerin, özellikle ABD, Hindistan, Brezilya ve Çin gibi ülkelerde yaşanan ekonomik krizin Türkiye'yi de etkilediğini anlatan Onatça, Türkiye'nin artık eskisi gibi olmadığını, global dünya içerisinde bir oyuncu ve rol model olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ihracat ve büyümeye odaklı bir yapısı olduğunu, aynı zamanda Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağı 2023 yılına özel hedefleri bulunduğunu belirten Onatça, şöyle devam etti:

"Ancak son zamanlarda maalesef dış komşularımızla olan ilişkilerimiz ve Avrupa'nın mevcut hastalığı ihracatımızı olumsuz etkiledi. Ama ben Ortadoğu tarafını birazcık önemsiyorum. Bugünkü Suriye krizi yaşanmamış olsaydı şu anki hedeflerimizin daha da üstünde olurduk. Ancak gelecekten özellikle de 2023 hedeflerinden umutsuz değiliz. Tabi ki sıkıntılarımız var ama bu ülke sıkıntıları aşabilecek güçtedir. Bizim 11 bine yakın KOBİ'miz var ve onları önemsiyoruz. KOBİ'ler ihracatımızın yüzde 60'ını sağlıyor. Bu nedenle KOBİ'lerin gelişiminin mutlaka desteklenmesi gerektiğine inanıyorum."

-"Bankalar çeke itibar kazandırmalı"-

İş dünyasının önemli bir sorununun da çek konusunda yaşanan sıkıntı olduğuna dikkati çeken Onatça, karşılıksız çek sayısının geçen yıla göre yüzde 50 arttığını ifade etti.

"Dün çeki verip de hapiste olan mağdur yerine bugün çeki alanlar mağdur olmaya başladı" diyen Onatça, "Bu konuda bir tartışma var. Bu tartışma, hapis cezasının kaldırılmasından mı yoksa ekonominin kısıtlılığından mı doğdu- Bana göre her ikisinin de etkisi vardır ama bir gerçek var ki, dün çeki verip de hapiste olan mağdur yerine bugün çeki alanlar mağdur olmaya başladı. İşlerini çek ile yapan esnafımız inanılmaz mağdur oldu" dedi.

Onatça, bankacılık sektörünün güçlü ve itibarlı bir konumda olduğunu ve bankaların aynı itibarı çeke de kazandırmalarını beklediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Nasıl kredi kartınızla alışveriş yaparken sizden herhangi bir tereddüt yaşanmıyorsa, verdiğiniz çekten de insanların tereddütü olmamalı diye düşüyorum. Şu anda güçlü ve itibarlı olan bankaların aynı itibarı çeke de kazandırmalarını diliyoruz. Bankalar çeke itibar kazandırmalı. Bunun dışında çeşitli öneriler de var. Sigorta olmasından bahsediliyor. Bunun maliyetinin çok yüksek olduğu için de sigortacılar buna karşı çıkıyor. Ancak her yaprak çeke bin lira yerine 10 bin lira yaparsak bunun caydırıcılığını artırabiliriz. Yani banka çeki birilerine verirken her çek yaprağının 10 bin lira ödeyeceği garantisini vereceğini düşünüyorum. Bu da bir nebze olsun şu anki sıkıntıyı ortadan kaldırır ve çeke itibar kazandırır diye düşünüyorum."

Yayıncı: Orhan Topal - ÇORUM

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close