Türklerin Geliştirdiği Bikini Dünyanın Beğenisini Kazandı
Türkler tarafından geliştirilen ve yüzerken denizin temizlenmesini sağlayan 'süper bikini' dünyanın beğenisini kazandı. Şu anda satılan bir bikinilerden de daha ucuz.
Üç boyutlu (3D) yazıcılarla üretilen ürünler hayatımızın her anında yer almaya başlarken, bu teknolojiyle üretilen giysilerden farklı icatlar çıkmaya başladı. Son günlerde Türk profesör ve tasarımcıların bu teknolojiyle ürettiği 'süper bikini' tüm dünyada dikkat çekiyor. Bunun sebebi yüzdükçe denizi temizleyen 'süper bikini' modelinin uluslararası giyilebilir teknoloji yarışmasında birincilik ödülü alması. 3D teknolojisiyle ve özel bir yapı ile dokunarak geliştirilen bikini, İstanbul ve New York merkezli 'Eray Carbajo' adındaki atölyesinde Türk tasarımcılar tarafından tasarlandı. Bikinin materyallerinindeki teknolojiyi geliştirenler ise Riverside California Üniversitesi'deki Türk profesörler Mihri Özkan ve Cengiz Özkan.
Bikininin üst tarafının siyah kısmı yağ bazlı maddeleri denizden çekiyor. Üst kısmın beyaz tarafı ise bikiniyi sabit tutuyor.
SÜNGER GİBİ ÇEKİYOR
Tamamen 3D yazıcılarla üretilen süper bikini, iki farklı parçadan oluşuyor. Bu parçalardan biri bikinin yapısını oluşturan elastik plastik gövde. Şekerin yüksek ısılı özel bir fırında eritilmesiyle oluşan malzeme, daha sonra 3D teknolojisiyle yazdırılıyor ve bikininin dış yapısı oluşturuluyor. Süper bikininin diğer parçası ise 'sponge' yani süngere benzer bir malzemeden yapılıyor. Sükroz bazlı sponge olarak adlandırılan malzeme, suyu iten hidrofobik bir materyal. Kendi ağırlığının 25 katına kadar yağ bazlı atıkları emebilirken tekrar tekrar kullanım fırsatı sağlıyor. Paylaşılan bilgilere göre 20 kez kullanılabilen süper bikini, daha sonra geri dönüştürülmek üzere fabrikaya gönderiliyor. Yaklaşık 1000 derecede geri dönüşüm sağlayan bikini fabrika da geri dönüştürüldükten sonra ise bikini sahibini geri gönderiliyor. Ancak süper bikinin en önemli özelliği ise üretim maliyetinin şu anda kullanılan mayolara göre oldukça düşük olması.
MAYO ŞİRKETLERİYLE GÖRÜŞÜYOR
Tasarım atölyesinin kurucusu mimar İnanç Eray, ekip olarak sürekli yenilikçi malzemeler, alışılmamış mimarı ve tasarım uygulamaları araştırdıklarını ifade ederek, "Bu tasarım da uzun süreli bir araştırmanın bir ürünü. Hazırladığımız prototip dünyada ses getirmeyi başardı. Geçtiğimiz hafta Roma'da gerçekleşen Maker Fuar'ında tanıtılan bikini, önümüzdeki aylarda Barcelona, Buenos Aires ve Los Angeles gibi şehirlerde de sergilenecek. Mayo firmaları ve çeşitli yatırımcılar şimdiden prototiple çok ilgilenmeye başladı. Önümüzdeki dönemlerde ise tasarımı tamanlanmış olarak bikiniyi ürün haline getireceğiz" dedi. Şu anda ikinci prototip üzerinden çalıştıklarını da belirten Eray, tek parçadan oluşan bir prototip üzerinde çalıştıklarını ve böylelikle iki malzemeyi birleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
ÇAMLICADAKİ KULELERİ DE TASARLADILAR
Süper bikiniden önce birçok farklı tasarımla ödül kazanan Eray Carbajo adındaki mimarlık atölyesi, daha önce aldığı ödüller ve tasarımlarıyla dikkat çekmeyi başardı. İstanbul'daki Çamlıca'da yer alan radyo kuleleri için tasarım yapan atölye, yaklaşık 350 metre boyunda bir kule tasarladı. Tüm anten sistemlerini estetik bir şekilde bir araya getiren radyo kulesinde aynı zamanda geniş bir de seyir meydanı bulunuyor. Ayrıca atölye, belediye, kültür merkezleri ve otel tasarımlarıyla birçok kez dünya çapında ödüller kazandı.
Süper bikinin tasarımında Eray Carbajo tasarım atölyesinden İnanç Eray, Pınar Güvenç, Gonzalo Carbajo, Marco Mattia Cristofori yer aldı. Bikinin malzeme teknolojisini ise Riverside California Üniversitesi'nden Mihri Özkan, Cengiz Özkan, Hamed Bay ve Daisy Patino geliştirdi. (Kaynak:Hürriyet)