Haberler

Türkiye Yine Ergenekon Şoku Yaşadı, İki Elektrik 1.8 Milyar Dolara Gitti

Türkiye Yine Ergenekon Şoku Yaşadı, İki Elektrik 1.8 Milyar Dolara Gitti
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İhaleden Başkent Edaş'a 1 Milyar 225 Milyon Dolar, Sedaş'a 600 Milyon Dolar Çıktı.

İhaleden Başkent EDAŞ’a 1 milyar 225 milyon dolar, SEDAŞ’a 600 milyon dolar çıktı.

ELEKTRİK dağıtım özelleştirmelerinde dün yapılan iki ayrı ihalede, Başkent EDAŞ ve SEDAŞ’ın toplam ihale bedeli 1 milyar 825 milyon dolara ulaştı. Başkent EDAŞ’a en yüksek teklif 1 milyar 225 milyon dolarla Sabancı-Verbund-Enerjisa Ortak Girişim Grubu’ndan geldi. Sakarya Elektrik Dağıtım’a ise en yüksek teklifi 600 milyon dolarla Akenerji-CEZ Ortak Girişim Grubu verdi.

TÜRKİYE dün sabah erken saatlerden itibaren Ergenekon kapsamındaki gözaltıların şokunu yaşarken, 1.5 yıllık ertelemenin ardından elektrik dağıtım ihalelerinde düğmeye basıldı. Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde dün yapılan iki ayrı ihalede toplam 1 milyon 825 milyon liralık ihale bedeline ulaşıldı. Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (Başkent EDAŞ) en yüksek teklifi 1 milyar 225 milyon dolarla Sabancı-Verbund-Enerjisa Ortak Girişim Grubu verdi. Sakarya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin özelleştirme ihalesinde ise yüksek teklif 600 milyon dolarla Akenerji ve Çek Cumhuriyeti firması CEZ’in oluşturduğu Ortak Girişim Grubu olan AkCez’den geldi.

Başkent EDAŞ’ta 5 grup yarıştı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda (ÖİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında yapılan ihalenin açık artırma turunda Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.-Österreichische Elektrizitatswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund)-Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. Ortak Girişim Grubu 1 milyar 225 milyon dolar teklif verdi. Özelleştirme İhalesi Başkanlığı’nda (ÖİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında Başkent Elektrik Dağıtım Bölgesi için yapılan ihalede beş grup yarıştı. Elemesiz turda en yüksek teklif 900 milyon dolar oldu. Elemeli ilk turda Doğan Şirketler Grubu-Saray Halı-Kantur-Akdaş İnşaat ve Ticaret Ortak Girişim Grubu elenirken teklif tutarı 1.06 milyar dolara çıktı. İkinci elemeli turda ise en düşük teklifi veren Park Holding elendi.

1220 milyar dolardan başladı

İhalede açık artırma 1 milyar 220 milyon dolardan başlarken, artırım aralığı 5 milyon dolar olarak belirlendi. Sabancı-Verbund-Enerjisa Ortak Girişim Grubu açık artırmada tutarı 1 milyar 225 milyon dolara çıkardı. Sadece bir artırımın ardından Hema Endüstri ve AkCez ihaleden çekildi. Sabancı-Verbund-Enerjisa teklifi artırmadı ve 1 milyar 225 milyar dolarlık teklifiyle ihaleyi kazandı.

30 yıllığına devredilecek

Yasal süreç ve ödemeler tamamlandıktan sonra Başkent Elektrik Dağıtım’ın lisansı başlangıç tarihi olan Eylül 2006’dan itibaren 30 yıllığına Sabancı ve ortağı Verbund’a devredilecek. 2006 sonunda Başkent Elektrik Dağıtım için 24 grup ön yeterlilik başvurusunda bulunmuştu. Elektrik zammı yapılmadığı için ihalenin son teklif verme tarihi 1 Temmuz 2008’e ertelenmişti.

Şartlarımızı zorladık, mantık dışına çıkmadık

SABANCI Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, 1 milyar 225 milyon dolarlık teklif için, "Bütün şartlarımızı, bütün ekonomik değerlerimizi zorlayarak, ama ekonomik mantığın dışına çıkmadan bu teklifi verdik" dedi. Hakman, 2015 yılına kadar enerji sektöründe yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini ve bu çerçevede enerji üretimi için 6.5 milyar dolar yatırım yapacaklarını söyledi. Hakman, ihale bedelini peşin mi, taksitle mi ödeyeceklerine henüz karar vermediklerini belirtti.

Sıkıntı yatırımla aşılır

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin başlamasının Türkiye’de rekabetçi elektrik piyasasının oluşumunun en önemli gereklerinden birinin yerine getirilmesi anlamı taşıdığına işaret eden Hakman şöyle konuştu: "Dağıtım özelleştirmeleri Türkiye’nin arz sıkıntısının çözümünde çok önemli bir rol oynayacak. Arz sıkıntısının aşılması özel sektörün rekabetçi ortamda yatırım yapmasıyla mümkün."

Üç yıldır çalışıyoruz

Dağıtım bölgelerinin özelleştirmesinin çok uzun senelerdir bekledikleri bir adım olduğunu belirten Hakman, şunları söyledi: "Sabancı olarak 3 yıldır yoğun olarak çalışıyoruz, amacımız bu piyasada lider olmak. Bir yılı aşkın süredir de Verbund ile ortağız. Üretimin yanı sıra dağıtıma da girerek, pazarın dikey, bütünleşik yapıda lideri olmayı planlıyoruz. Başkent Elektrik için henüz bir yatırım planı yapmadık."

İhale ertelenince yabancı yatırımcılar Rusya’ya gitti

SABANCI Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Başkent Elektrik Dağıtım için 2006 yılında başlayan ihale sürecinde 24 şirketin ön yeterlilik aldığı ve bir yıllık ertelemenin ardından 5 teklifin gelmesi üzerine yöneltilen bir soruyu da şöyle yanıtladı: "Bütün yatırımcılar enerjiye uzun vadeli bakıyor. Kısa vadeli iniş çıkışların çok etkisi olmuyor. Türkiye ihalede geçen seneki ertelemeden sonra biraz gecikti. Uluslararası yatırımcılar için dünyada başka pazarlarda örneğin Rusya tercihlerini kullandılar. Bu durum daha fazla yabancı yatırımcı gelmemesinin nedeni olabilir."

Kayıp-kaçak oranını azaltmayı hedefliyoruz

Selahattİn Hakman, Başkent EDAŞ’ı devraldıktan sonra ihtiyaca göre yatırımı belirleyeceklerini belirterek, şunları söyledi: "Bölgeyi devraldıktan sonra ihtiyaçlarına daha detaylı bakacağız ama buradaki hedefimizin her şeyden önce müşterilerimize olan servis kalitemizi, hizmet kalitemizi artırmak ve kayıp kaçak oranlarını düşürmek olacak. Bunun için gerekli tüm yatırımları da şirketi devraldıktan sonra en kısa zamanda gerçekleştirmeye başlayacağız. Genel olarak 2015’e kadar en az yüzde 10 pazar payı hedefliyoruz. Üretim bölgeleri özelleştirmeleri de hedeflerimizin bir parçası olacak."

Sabancı: Enerjide daha tüketici odaklı bir piyasa istiyoruz

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Başkent EDAŞ elektrik dağıtım ihalesi sonucuna ilişkin Türkiye enerji piyasasının daha rekabetçi ve daha tüketici odaklı olmasını beklediklerini belirterek, "Dün yapılan ihaleler de bu yönde atılan ilk adımlardır" dedi. Sabancı, ihale sonucuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Güler Sabancı, şunları kaydetti: "Ülkemizin enerji piyasasının daha rekabetçi ve daha tüketici odaklı olmasını bekliyoruz. Bugün yapılan ihaleler de bu yönde atılan ilk adımlardır. Hepimize hayırlı olsun. Sabancı Topluluğu olarak ana stratejimiz çerçevesinde bir adım atmış bulunuyoruz. Emeği geçen tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum."

İki elektrik şirketi 4.3 milyon tüketiciye ulaşıyor

ÖZELLEŞTİRME ihalesi yapılan BEDAŞ; Ankara, Kırıkkale, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı ve Kastamonu, SEDAŞ ise Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli bölgelerini içine alıyor. SEDAŞ (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.) yılda 1 milyon 300 bin aboneye toplam 8 milyar kilovatsaat elektrik dağıtımı yapıyor. Başkent EDAŞ (Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.) ise Ankara’yı da içine alan bölgede toplam 3 milyon aboneye yıllık toplam 11 milyar kilovatsaat elektrik dağıtımı gerçekleştiriyor.

Darboğazlardan çıkmak için çok önemli bir adım atıldı

SAKARYA Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (SEDAŞ) özelleştirme ihalesinde 600 milyon dolarlık en yüksek teklifi veren konsorsiyumda yer alan Akkök Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, "Bu özelleştirme, elektrik konusunda Türkiye’nin karşılaştığı dar boğazlardan çıkma yönünde çok önemli bir adım" dedi. Berkman, Çek Cumhuriyeti’nin elektrik üretim dağıtım şirketi Cez ile birlikte ihaleye girdiklerini hatırlatarak, özelleştirme sürecinin Türkiye’de başlamasından bu yana 4 kanun değiştiğini hatırlattı. Söz konusu özelleştirmenin, elektrik konusunda Türkiye’nin karşılaştığı dar boğazlardan çıkma yönünde hükümetin attığı çok önemli bir adım niteliğinde olduğunu ifade eden Berkman, bundan sonraki özelleştirmelerin de aynı hızla devam etmesini umduğunu söyledi.

SEDAŞ’ta zarflar 355 milyon dolarla açıldı

SAKARYA Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (SEDAŞ) yüzde 100 hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinin açık artırma turunda en yüksek teklifi 600 milyon dolarla Ak Enerji-CEZ Ortak Girişim Grubu verdi.

SEDAŞ’ın özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde elemesiz ilk turda kapalı zarf içinde teklifler alındı, bu turda en yüksek yazılı teklif 355 milyon dolar olarak açıklandı. Daha sonra elemeli tura geçildi. Elemeli ilk turda en yüksek 455 milyon dolar teklif verildi ve en düşük teklifi veren Unit-Doğuş-Doğan- Anadolu Endüstri (UDDA) Ortak Girişim Grubu, ikinci elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Park Holding A.Ş. elendi.

Elemeli yazılı turlarından ardından kalan 3 grupla 550 milyon dolar başlangıç fiyatı ve 3 milyon dolar artırım aralığı ile açık artırmaya geçildi. İhalenin açık artırmasının ilk turunda ise Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş ihaleden çekildi.

İhale AkCez Ortak Girişim Grubu ile Sabancı-Verbund Ortak Girişim Grubu arasında sürerken, 6’ıncı turda mola isteyen Sabancı-Verbund Ortak Girişim Grubu temsilcisi salona girişinde ihaleden çekildiklerini bildirdi. İhale Komisyonu Başkanı AkCez Ortak Girişim Grubu’na fiyatı revize edip etmeyeceklerini sordu, firma temsilcisi ihalede verecekleri en yüksek teklifin 600 milyon dolar olduğunu bildirdi. Böylece ihaleyi AkCez almış oldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close