Haberler

Türkiye'den KKTC'ye Denizin Altından Su Götüren Proje'de Mutlu Son

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DS) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Türkiye ve KKTC'yi denizin altından bağlayan KKTC Su Temin Projesi'nde mutlu sona gelindi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Türkiye ve KKTC'yi denizin altından bağlayan KKTC Su Temin Projesi'nde mutlu sona gelindi.

Dünyada ilk kez uygulanan KKTC Su Temin Projesi, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilecek olan açılış merasiminde hizmete alınacak.

250 METRE DERİNLİKTE SU HATTI

Dünyada ilk kez uygulanan deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi 1600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Anamur - Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandı ve adaya su ulaştı.

"KIBRIS BİZİM CANIMIZ DİYOR, ELİMİZDEN GELENİ FAZLASIYLA YAPIYORUZ"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada ilk defa uygulanacak bir proje geliştirdiklerini kaydederek "KKTC'de su en büyük ihtiyaçtır. Kuzey Kıbrıs suyun içinde ama hep suya hasret kaldı. KKTC'nin verimli topraklarına anavatan Türkiye'den hayat suyu götürmek pek çok hükümetin hayaliydi. Bu maksatla Dünyada ilk defa uygulanacak bir proje geliştirdik. Boruları askıda götürmeye karar verdik. Şükürler olsun ki bu hayali de gerçekleştirmek bize nasip oldu. Kıbrıs bizim canımız diyor, elimizden geleni fazlasıyla yapıyoruz" diye konuştu.



"ADA HALKININ UZUN VADELİ SU İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIZ"

Eroğlu "Türkiye tarafından inşa ettiğimiz Alaköprü Barajı'nın temelini 2011'de,Anamur'da KKTC tarafında inşa ettiğimiz Geçitköy Barajı'nın temelini ise 2012 tarihinde Girne'de attık. Her iki barajı da söz verdiğimiz tarihlerde tamamladık. Hayata geçireceğimiz bu proje ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacını da çözüme kavuşturmuş olacağız" dedi.

Projeyi sıra dışı ve asrın projesi olarak nitelendiren Bakan Eroğlu "İçmesuyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyeti 1,6 milyar TL olan bu proje ile KKTC'ye can suyu olacağız" dedi.

PROJENİN YATIRIM BEDELİ 1,6 MİLYAR TL

Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Türkiye tarafı 24 km, deniz geçişi 80 km ve KKTC tarafı 3 km olmak üzere toplam 107 km uzunluğundaki boru hattı vasıtasıyla KKTC Geçitköy Barajı'na aktarılacak.



Türkiye'den KKTC'ye Denizin Altından Su Götüren Proje'de Mutlu Son
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close