Türkiye 'Ulak' İle Birinci Lige Çıkacak
En büyük projelerden olan 'Ulak'ta önemli bir aşama kaydedildi. 4.5 G standartlarına uygun yüksek güçlü baz istasyonu tasarlanan proje ile Türkiye, mobil iletişim teknolojileri açısından birinci lige çıkacak.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) Dördüncü Nesil (4G/4.5G) Haberleşme Sistemi Geliştirme (ULAK) Projesi kapsamında Aselsan, Netaş ve Argela firmaları iş birliği yaparak harekete geçti. Proje çerçevesinde dördüncü nesil mobil iletişim teknolojilerine sahip baz istasyonlarının tüm donanım ve yazılım bileşenlerinin yurt içinde geliştirilmesi için çalışmalar yapıldı.
Ulak projesinde artan askeri ve sivil (kamu güvenliği ve ticari) veri haberleşmesi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 4,5G haberleşme sisteminin milli yazılım ve donanım bileşenlerinin geliştirilmesi hedeflendi. Ayrıca bu teknolojilere yönelik milli imkan ve kabiliyetlerin artırılarak mobil haberleşme teknolojilerine yönelik dışa bağımlılığın azalması bekleniyor.
FİİLİ OLARAK 2013'TE BAŞLADI
23 Mayıs 2013 tarihinde fiili olarak başlayan ULAK projesi, Türkiye ve bölge ülkelerinin güncel ve ileriye yönelik mobil iletişim altyapı ihtiyaçlarını milli imkanlarla karşılamak açısından öncül bir proje olarak kabul ediliyor. Bu bağlamda Ulak, Türkiye'nin mobil iletişim teknolojileri açısından 'Birinci Lig'e çıkması anlamına gelecek.
Şu anda test ve kalifikasyon süreci devam eden çalışmanın tamamlanması ile birlikte uluslararası rekabet gücümüz de ciddi derecede artacak.
İSPANYA'DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Proje kapsamında geliştirilen LTE-Advanced Makrocell Baz İstasyonu (ULAK), İspanya'nın Barselona şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük mobil iletişim fuarı olan Mobile World Congress 2016 fuarında görücüye çıktı. Dünyanın değişik ülkelerinden yaklaşık 100 bin kişinin gezdiği, bin 500 firmanın temsil edildiği fuarda yerli baz istasyonumuz büyük ilgi gördü.
EKONOMİYE 5 MİLYAR DOLARLIK KATKI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "4.5G IMT-Advanced Yetki Belgesi İmza Töreni"ndeki açıklamasında kendisini heyecanlandıran gelişmeyi anlatmıştı. 4.5G şebekelerini inşa ederken yerli ürün kullanma ve ülkemizde araştırma, geliştirme faaliyeti yürüten şirketlerden ürün alma zorunluluğu getirilmiş olmasının altını çizen Erdoğan "4.5G tabanlı baz istasyonları Bakanlığımız, Savunma Sanayii Müsteşarlığımız ve Aselsan arasında imzalanan ULAK Sözleşmesine göre tamamen ülkemizde geliştirilecek ve üretilecektir. Daha sonraki süreçlere uygun ürün geliştirme, üretme ve ihraç etme altyapısına da kavuşmuş olacaktır" açıklamasında bulunmuştu.
ULAK Projesi'nin ülkemize 5 milyar doların üzerinde katkı sağlamasının beklendiğini söyleyen Erdoğan "Bu tür gelişmelerin bizi, teknolojiyi tüketmenin yanında üreten ülke olma hedefimize adım adım yaklaştıracağına inanıyorum" ifadesini kullanmıştı.