Türkiye Tasarruf Etmeden Büyüyen Bir Ülke"
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkanı Özlem Denizmen, Türkiye'nin tasarruf etmeden büyüyen bir ülke olduğunu, oysa sürdürülebilir büyüyen bir ekonominin en önemli parametresinin tasarruf bilinci olduğunu bildirdi.
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkanı Özlem Denizmen, Türkiye'nin tasarruf etmeden büyüyen bir ülke olduğunu, oysa sürdürülebilir büyüyen bir ekonominin en önemli parametresinin tasarruf bilinci olduğunu bildirdi.
FODER'den yapılan açıklamaya göre, ülkelerin dengeli ekonomik büyüme oranına ulaşabilmek için ihtiyaç duydukları yatırımların asıl kaynağını vatandaşların yapacağı tasarruflar oluşturuyor. Türkiye ekonomisi, 2015 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüyerek son beş çeyreğin en iyi büyüme rakamına ulaşsa da, 2014'ün ikinci çeyreğinde yüzde 15,3 olan tasarruf oranı 2015 yılının aynı döneminde yüzde 13,2'ye geriledi.
31 Ekim Dünya Tasarruf Günü nedeniyle değerlendirmelerde bulunan Denizmen, Türkiye'nin tasarruf etmeden büyüyen bir ülke olduğunu, oysa sürdürülebilir büyüyen bir ekonominin en önemli parametresinin tasarruf bilinci olduğunu kaydetti.
Finansal okuryazarlığın yani finansal eğitimin, finansal erişim ve finansal tüketicinin korunması kavramlarının tasarrufun altyapısını oluşturduğunu aktaran Denizmen, "Ne yazık ki Türkiye OECD rakamlarına göre finansal okuryazarlık seviyesinin en düşük olduğu ülkeler arasında bulunuyor" ifadelerini kullandı.
Finansal okuryazarlık endeksinin Türkiye geneli için yüzde 59,8 olduğu bilgisini veren Denizmen, bu oranın erkekler için yüzde 63,2, kadınlar içinse yüzde 56,7 olduğunun altını çizdi.
Finansal okuryazarlık bilincinin okuma yazma kadar önemli olduğunu vurgulayan Denizmen, şunları kaydetti:
"Finansal okuryazarlık oranının kadınlarda düşük olması üzücü. Çünkü ülke refahı ailelerin birliğinden ve devamından geçer ki bu birlik ve refah düzeyini oluşturacak kişiler de kuşkusuz kadınlar ve yetiştirilen çocuklar. Türkiye bugüne kadar uygulanan doğru ekonomik politikalarla büyüme gösterdi. Artık vatandaşın da bu büyümeye tasarruf yaparak katkıda bulunması gerekir. FODER olarak finansal okuryazarlığa ve tasarrufa dikkati çekmek için 2012 yılından bu yana özel sektör ve kamuyu bir araya getirerek geliştirdiğimiz projelerle her kademede çalışmalar yürütüyoruz. Bugüne kadar devletimizin ve hükumetimizin desteği ile gerçekleştirdiğimiz projelerle toplamda yaklaşık 50 bin gence ve kadına ulaştık. Bundan sonra da finansal okuryazarlık ve tasarruf bilincinin toplum tabanına yayılması için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz."