Haberler

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Kutlu: Stoklarımızda Yeteri Kadar Kuru Fasulye Var...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, depolarında yeteri kadar kuru fasulye bulunduğunu belirterek, isteyene satabileceklerini vurguladı.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, depolarında yeteri kadar kuru fasulye bulunduğunu belirterek, isteyene satabileceklerini vurguladı. Fiyatın 10 TL'nin üzerinde oluştuğu gibi bir izlenim yaratıldığını ve bunun doğru olmadığını ifade eden Kutlu, "Toptan olarak 5,7 TL'den, perakende ise 7 TL'den satışa sunuyoruz. Ancak arkadaşlardan sürekli bilgi alıyorum, bu fiyatlara bile rağbet yok. Yani kimse gelip almıyor" dedi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin sohbet toplantısına konuk oldu. Ekonomi Muhabirleri Derneği'nde düzenlenen toplantıda, Türkiye tarım Kredi Kooperatiflerinin 2013 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kutlu, son günlerin tartışma konusu olan kuru fasulye ile ilgili açıklamalar yaptı. Fiyatın 10 TL'nin üzerinde oluştuğu gibi bir izlenim yaratıldığını ve bunun doğru olmadığını vurgulayan Kutlu, "Bizim depolarımızda yeteri kadar ürün var. Toptan olarak 5,7 TL'den, perakende ise 7 TL'den satışa sunuyoruz. Ancak arkadaşlardan sürekli bilgi alıyorum, bu fiyatlara bile rağbet yok. Yani kimse gelip almıyor" dedi.

-2013'Ü REKORLA KAPATTIK-

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 32 bin 986 yerleşim biriminde 16 Bölge Birliği, 1641 Tarım Kredi Kooperatifi ve 200 Hizmet Bürosu ile 1.1 milyon çiftçi ortağına bin 600'ü ziraat mühendisi olmak üzere 7 bin 553 personel ile hizmet götürdüğünü söyleyen Kutlu, 2013 yılını rekorla kapattıklarını vurguladı. 2002 yılında Türkiye genelinde çiftçi ortaklarına 302 milyon TL kredi kullandırırken, 2013 yılında 5 milyar 220 milyar TL kredi kullandırdıklarını bildiren Kutlu, 2013'te Türkiye ekonomisinin yüzde 4 civarında, tarım sektörünün yüzde 3.9 büyürken Tarım Kredi Kooperatifleri'nin yüzde 20.7 oranında büyüdüğünü bildirdi.

-"KREDİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ YÜZDE 50'LERDEN YÜZDE 98'E YÜKSELDİ"-

Kutlu, 2002 yılında ortak başına 3 bin TL olan kredi limitini 2013 yılında 500 bin TL'ye yükselttiklerini belirterek, kredi faiz oranlarının 2002de yüzde 69 iken 2013'te yüzde 8-10 düzeyine çekildiğini vurguladı. Kutlu, sübvansiyonlu kredilerde faiz oranının yüzde 0-6, sulama ve hayvancılıkta ise 5 yıl vade yüzde sıfır faiz olacağını kaydetti.

Kredilerin geri dönüşünün yüzde 50'lerden yüzde 98'e yükseldiğini söyleyen kefilsiz ve ipoteksiz kredi uygulamasına başlandığını belirten Kutlu, 2002 yılında 1.5 milyon TL sigorta primi üretilirken, 2013 yılında ise yüzde 30'luk artışla 217 milyon TL sigorta primi üretildiğini ifade etti.

-"TARLADAN MARKETE, ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE DOĞRUDAN SATIŞ"-

2004'ten beri 490 kooperatifie üretici birliği belgesi alındığını vurgulayan Kutlu, 2013 yılında 367 bin ton ortak ürünleri alımı gerçekleştirdiklerini dile getirdi. 2002 yılında 400 milyon TL olan girdi satışlarını, 2013'de 3.5 milyar TL'ye çıkardıklarını aktaran Kutlu, kaba yemde spekülatif hareketleri engellediklerini vurguladı. Kutlu, 2012 yılında kış mevsiminin yoğun kar yağışlı ve uzun sürmesi, ilkbahar'da yeterli yağışın düşmemesine bağlı olarak başlayan kuraklık neticesinde kaba yem ihtiyacı doğduğunu söyledi. Spekülatörlerin de bu durumu fırsat bilerek kaba yem fiyatlarının anormal seviyede artmasına sebep olduğunu vurgulayan Kutlu şunları kaydetti:

"Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile sorunu çözmek için el ele vererek Ukrayna, Bulgaristan, KKTC, İtalya, Pakistan gibi ülkelerden 30 bin ton saman ithal ederek samandaki ateşi düşürdük."

-"ÇİFTÇİ SAMANIN KIYMETİNİ ANLADI"-

Geçen kış samanda yaşanan sıkıntı nedeniyle çiftçinin samanın kıymetini daha iyi anladığını söyleyen Abdullah Kutlu, "geçtiğimiz yaz çiftçimiz tarlasında da anız bırakmadığı gibi anız yakma olaylarında büyük azalma oldu" dedi.

-"8 BİN 500 ÇİFTÇİNİN BORCUNU ERTELEDİK"-

2013 yılında Hükümetin kuraklık başta olmak üzere tabii afetlerden ürünleri en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçilerin Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankası'na olan kredi borçlarının yüzde 5 faizle ve bir yıl süreyle ertelenmesini öngören kararname kapsamında Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ortağı 8 bin 500 çiftçinin 103 milyon TL'lik borcunu bir yıl süre ile ertelediklerini bildirdi.

2013 yılında 3 bin 504'ü bayan, 31 bin 852'si bay olmak üzere toplam 35 bin 356 çiftçiyi kooperatiflere yeni ortak kaydettiklerini kaydetti.

-"255 YÜKSEKOKUL MEZUNU PERSONEL İSTİHDAM ETTİK"-

2013 yılında 255 yüksekokul mezunu personel istihdam ettiklerini açıklayan Kutlu, Tarım Bakanlığı'ndan sonra en fazla ziraat mühendisi istihdam eden kuruluş olduklarına dikkat çekti. Kutlu, kooperatiflerin ihtiyaçları doğrultusunda Mart ayında yaklaşık 150 ziraat mühendisi için sınav açacaklarını ifade etti.

-"350 MİLYON TL YATIRIM YAPTIK"-

Kutlu, Kooperatif binaları ve depoları, TK Plastik, İmece Plastik, Tarım Kredi Süt, Gübretaş Yarımca Tesisleri tesis yatırımları, Tarım Kredi Yem Balıkesir Fabrikası, mısır tohumluğu işleme ve paketleme ile hayvancılık işletmeleri için 350 milyon TL yatırım yaptıklarını bildirdi. Kurumun en önemli iştiraklerinden Gübretaş'ın Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketleri arasında ilk sırayı aldığını kaydeden Abdullah Kutlu, buraya bağlı İran'da satın alınan Razi gübre fabrikasının ihracata dayalı üretim yaptığını anlattı. Bunun yanı sıra Güney Afrika, Ürdün ve Irak'ta yatırım araştırmaları yapıldığını dile getiren Kutlu, karşılarına çıkacak fırsatları değerlendireceklerini söylerken, "Gübre üretiminde hammadde çok önemli. Doğalgaz ve fosfat yatakları neredeyse oraya yatırım yapmak gerekiyor. Bizim ülkemizde ikisi de bulunmuyor" şeklinde konuştu.

Kutlu, lojistik, yem, hayvancılık ve hayvancılık ürünleri konusunda iştirakleri aracılığıyla önemli üretimler yaptıkları bilgisini verirken, Tareks tarafından üretilen Türkiye menşeli tohumların ihracat hazırlıklarına da başladıklarını belirtti.

-"HEDEFİMİZ; 2014 YILINDA DA ÇALIŞMALARIMIZI ARTIRARAK DEVAM ETTİRMEK"-

2013 yılında 5 milyar 220 milyon TL kredi kullandırdıklarını vurgulayan Kutlu, 2014 kredi hedeflerinin 5 milyar 750 milyon TL olduğunu ifade etti. Kutlu, kredi hedefleri 5.7 milyar TL olmasına karşın çiftçi ne kadar kredi talep ederse o kadar kredi vereceklerinin altını çizdi.

Çiftçilerin ihtiyaç duydukları gübre, yem, akaryakıt, tarımsal ilaç, sertifikalı tohumluk v.b tüm tarımsal girdileri zamanında, kaliteli ve en uygun şartlarda karşılamaya devam edeceklerini söyleyen Kutlu, 2014 yılında kimyevi gübre hedefini 1 milyon 750 bin ton, akaryakıt hedefini 250 milyon litre, karma hayvan yemi hedefinin 950 bin ton, sertifikalı tohumluk hedefinin 150 bin ton olduğunu kaydetti.

-"DAHA DİNAMİK BİR PAZARLAMA AĞI OLUŞTURACAĞIZ"-

Kutlu, ortak ürünlerinin tarladan markete, üreticiden tüketiciye doğrudan satışına dönük daha dinamik bir pazarlama ağı oluşturacaklarını vurgulayarak, 450 bin ton ortak ürününü değerlendireceklerini söyledi.

-"STOKLARIMIZDA 300 TON KURU FASULYE VAR, ALAN FAZLA YOK"-

Kutlu, sunumunun ardından EMD üyelerinin sorularını yanıtladı. Kuru fasulye fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine Kutlu, "Kuru fasulyenin bizim marketimiz TAREKS'te kilogramı perakende 7 TL, toptan 5,7 TL'den satılıyor. Ben burada bir spekülatif olduğunu söylemeye çalışıyorum. Ne kadar isteyen varsa satabiliriz, isteyenler gelip alabilirler. Stoklarımızda 300 ton kuru fasulye var. Alan da fazla yok herhalde. Ben bu konuda bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum" diye konuştu.

2014'te nasıl yatırımlar gerçekleştirileceğine yönelik bir soru üzerine Kutlu, 60 milyon avroluk yatırımla 500 bin ton kapasiteli gübre fabrikası ile gübre yapımında kullanılan amonyak için tesis kuracaklarını vurguladı.

-" Kpss'DEN 50 PUAN ALAN ARKADAŞLARIMIZ MÜRACAAT EDEBİLİYOR"-

Abdullah Kutlu, "Mart ayında ziraat mühendisinin alınacağını söylediniz. Mühendis alımı için şartlar nasıl olacak?" şeklindeki bir soruya, "Eleman alınmasını kurumsal kimlikle istiyoruz. KPSS'yle alınmasını istiyoruz. KPSS'den 50 puan alan arkadaşlarımız müracaat edebiliyor. Onlar arasında mülakatla seçip alıyoruz. İlaç satma belgesi olan mühendislerden o belgeyi de istemiyoruz. Önümüzdeki aylarda onları da aramızda istiyoruz" yanıtını verdi.

-"ÖNÜMÜZDE ÇIKAN FIRSATLARI DEĞERLENDİRECEĞİZ"-

Bir gazetecinin sorusu üzerine Gübretaş'ın, İran'ın en büyük gübre tesisi olan Razi Petrokimya'yı bünyesine kattığını dile getiren Kutlu, özellikle azotlu gübrenin doğal gazdan üretildiğini, bu nedenle doğal gazın ucuz olduğu yerlerde üretilmesi gerektiğini anlattı. Bu özelliğe sahip bölgelere yoğunlaştıklarını belirten Kutlu, şöyle dedi:

"Gübre için Güney Afrika ülkeleri, Ürdün ve Irak'ta bu tür araştırmalarımız sürüyor. Nerede böyle bir imkan bulursak yatırım yapacağız. Mısır'ı inceledik ama karışıklık olunca o donduruldu. Önümüzde çıkan fırsatları değerlendireceğiz. Tesis alma da olabilir, oradaki tesislerle ortak yatırım da olabilir. Yatırım konusunda da sınırımız yok. Bizim için yeter ki bir fırsat olsun."

-"FAİZLERİ ARTIRAN BİR KURUM OLMAK İSTEMİYORUZ"-

Kutlu, kredilere ilişkin bir soruya, geçen yıl kullandırdıkları kredinin 2 milyar TL'sini Ziraat Bankasından aldıklarını belirterek, tarımsal kredilerde faiz oranının yüzde 8 olduğunu, ancak çiftçiye indirim yapılmasına yönelik bir karar alındığı takdirde aradaki farkın hazine tarafından ödendiğini ifade etti. Kutlu, kuruluşun faizleri artırmadığını, fakat faizi sübvanse edecek konumlarını da korumaları gerektiğinin altını çizdi. Kutlu, konuşmasında faizleri artıran bir kurum olmak istemediklerine de dikkat çekti.

Yağışların azlığı ve beklenen tarımsal kuraklık konusunda da Kutlu, Türkiye'de geçen yıl bir miktar kuraklık yaşandığını ancak ciddi bir sorun olmadığını hatırlattı. Kutlu, "Bizim 1,1 milyon ortağımız var ancak geçen yıl sadece 8 bin 500 ortağımız kredisini erteledi" dedi.

-"BAŞKA ÜRÜNLERLE İLGİLİ ŞUANDA BİR ŞEY YOK"-

Bu yıl ise kuraklığın devam ettiğine değinen Kutlu, "Şu anda endişe var ama bu hafta yağış bekleniyor. Biraz önce yağdı. Ne güzel, çok şükürler olsun. İnşallah hayırlı yağmurlar gelir. İnşallah bundan sonra Allah çiftçinin yüzüne bakar. Bizim için de çok önemli. Kuraklık olursa çiftçi kredisini ödeyemez" şeklinde konuştu.

Kuraklığın başka ürünlerde etkisinin olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine ise Kutlu, "Başka ürünlerle ilgili şuanda bir şey yok. Geçen yıl kuraklık çok da fazla etkilemedi aslında. Söylenenle pratikteki aynı şey değil. Bir meteorolojik kuraklık var. Bir de tarımsal kuraklık var. Bugünden itibaren 4 gözle yağış bekliyorum. Yağarsa büyük bir sorun olmayacağı kanatindeyim" dedi.

Özel bankalarla işbirliği yapıp yapmayacakları yönündeki bir soruya da yanıt veren Kutlu, özel bankaların tarımsal kredi faizlerinin yüzde 15'i geçtiğini, bu nedenle faiz oranı düşük olan Ziraat Bankası ile protokol imzaladıklarını kaydetti.

-"ÇİFTÇİ BİR ÖNCEKİ YIL PARA KAZANDIRAN ÜRÜNÜ EKTİĞİ İÇİN ZARAR EDİYOR"-

Kutlu, çiftçinin bir önceki yıl para kazandıran ürünü ektiğini ancak herkes o ürüne yöneldiği için de zarar ettiğini söylerken, aslında bu konuda devletin desteklerle önlem almaya çalıştığını, çiftçinin uyanık olup bu sene çok para kazandıran ürüne ertesi yıl yönelmemesi gerektiğini aktardı. Kuruluşunun üreticileri toprak tahliline teşvik ettiğini ancak olumlu tepkiler almadıklarını da bildiren Kutlu, ürüne uygun gübre kullanılmasının doğru olduğunu söyledi.

Gübretaş'ın Türkiye'nin verimlilik haritasını çıkardığını dile getiren Kutlu, Kuruluşun 1641 kooperatifi bulunduğunu, Eskişehir Beylikova'da günlük 100 ton kapasiteli süt ve süt ürünleri fabrikası işlettiklerini ve tanıtım yaparak satışlarını artıracaklarını da sözlerine ekledi.

Daha sonra EMD Başkanı Turgay Türker, Abdullah Kutlu'ya günün anısına bir plaket takdim etti.

Kaynak: ANKA / Ekonomi
title
Close