Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Lübnan Dışişleri Bakanı'ndan ateşkes umudu: Nihai karar İsrail'in

Gözler Orta Doğu'da! Saatler içinde her şey değişebilir

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Kutlu Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Bakanlar Kurulu kararı ile düşük faizli çiftçi borçlarının 1 yıl süreyle yüzde 5 faizli ertelenmesinin kesinlikle 'af' olarak algılanmaması gerekiyor" "Ödeme gücü varsa gelsin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunun en az yüzde 60’ını ödesin. Yeniden kredi kullandıralım. Gübre, mazot ihtiyaçlarını karşılayalım" "Biz çiftçilerimize, ortaklarımıza bu ertelemeyi tavsiye etmiyoruz. Neden? Borçlar ertelendi diye aslında ödeme sıkıntısı olmayan çiftçilerimiz bu ertelemeyi bir af gibi algılıyorlar" "Bu sene 5 milyar lira kredi kullandırmayı hedefliyoruz"

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Bakanlar Kurulu kararı ile düşük faizli çiftçi borçlarının 1 yıl süreyle yüzde 5 faizli ertelendiğini belirterek, bu ertelemenin kesinlikle "af" olarak algılanmaması gerektiğini bildirdi.

Kutlu, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararı ile düşük faizli çiftçi borçlarının 1 yıl süreyle yüzde 5 faizli ertelendiğini hatırlatarak, bu ertelemenin kesinlikle 'af' olarak algılanmaması gerektiğini ifade etti.

Bu ertelemeden yararlanmak isteyen çiftçilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı ve ürünlerini Tarım Sigortaları Havuzu'nda (TARSİM) sigortalatmış olmaları gerektiğine dikkati çeken Kutlu, özellikle de il ve ilçe merkezlerinde oluşturulan hasar tespit komisyonlarınca çiftçilerin ekilişleri, seraları, ürünleri veya hayvan barınaklarında en az yüzde 30 oranında hasar tespit edilmesi gerektiğini bildirdi.

Kutlu, bu durumda olan üreticilerin vade tarihi dolduktan sonra 1 ay içerisinde Tarım Kredi Kooperatiflerine veya Ziraat Bankası'na müracaat edeceklerini ifade ederek, bu müracaatların hasar tespit komisyonunca değerlendirildikten sonra yüzde 5 faiz ve 1 yıl süreyle borçlarının erteleneceğini kaydetti.

Ödeme gücü olan çiftçilere Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunun en az yüzde 60'ını ödemesini tavsiye eden Kutlu, bu durumda yeniden kredi kullandırılabileceğini, gübre ve mazot ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini belirtti.

Kutlu, devletin 0 faizli, yüzde 50, yüzde 75 indirimli, sübvansiyonlu kredileri olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla ertelemeden kaynaklanan yüzde 5 faizden daha aşağı faiz oranı ile yeniden kredi kullanma imkanı var. Dolayısıyla çiftçilerimize önerimiz mutlaka gelin erteleme yerine Tarım Kredi Kooperatifine olan borcunuzun yüzde 60'ını ödeyin. Bizler, çiftçilerimizin tefeciye, yüksek faizle para veren yerlere gitmesini istemiyoruz. Çiftçilerimizin zarar görmesini istemiyoruz.  Biz çiftçilerimize, ortaklarımıza bu ertelemeyi tavsiye etmiyoruz. Neden? Borçlar ertelendi diye aslında ödeme sıkıntısı olmayan çiftçilerimiz bu ertelemeyi bir af gibi algılıyorlar. Ellerindeki parayı bir yerde harcıyorlar. Eğer borçlarını ödemedilerse ve kredi limiti de doluysa biz onlara yeniden kredi kullandıramıyoruz. Tekrar üretim yapabilmek için de gübre, tohumluk, hayvan yemi, tarımsal mekanizasyon araçları ve mazota ihtiyaçları var. Üreticilerimiz bu ihtiyaçlarını karşılamak için de yüksek faizli bankalara gidiyor. Tefecinin eline düşüyorlar. Bu yıl borçlarını ödemedikleri için seneye bir ürün kaldıran üreticimiz bir ürün geliri ile iki yere borç ödemek zorunda kalıyor. Bu da çiftçimizi zor duruma düşürüyor."

"Çiftçimizi koruma adına zararına kredi kullandırıyoruz"

Faiz oranlarının ve döviz fiyatlarının artmasının tarım kesimini de olumsuz etkilediğini belirten Kutlu, gübrede ve akaryakıtta dışa bağımlı olunduğunu ve döviz arttıkça gübre ve akaryakıt fiyatlarının da arttığını ifade etti.

Kutlu, bu sene 5 milyar lira lira kredi kullandırmayı hedeflediklerinin altını çizerek, bu kredilerin bir kısmını öz kaynaklarından, bir kısmını da Ziraat Bankası ve özel bankalardan kredi kullanarak ortaklara aktardıklarını bildirdi.

Bankalardan yüzde10'un üzerinde faizle kredi alırken çiftçilere yüzde 8 ile kredi kullandırdıklarına dikkati çeken Kutlu, "Yani çiftçimizi korumak adına, zararına kredi kullandırıyoruz. Dolayısıyla kurumsal olarak da faizlerin yükselmesinden muzdaribiz ve zarar ediyoruz. Biz zarar edelim ama çiftçimiz zarar etmesin" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
title