Türkiye-suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı
Türkiye-suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı Ulusal İzleme ve Yönlendirme Komitesi (Uiyk), Kilis'te Toplandı.
Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı Ulusal İzleme ve Yönlendirme Komitesi (UİYK), Kilis'te toplandı.
Türk tarafına Kilis Valisi Nevzat Turhan, Suriye tarafına Halep Vali Vekili Abdulkader Jazmati başkanlık etti. İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'ndaki toplantıya Kilis Valisi Nevzat Turhan'ın yanı sıra Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Ferruh Tığlı, DPT İkili İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Çırak, Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Okur, Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO) Başkanı Mehmet Özçiloğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Ali Eryılmaz ile Kilis Birlik Müdürü İhsan Aray, Suriye'den Halep Vali Vekili Abdulkader Jazmati, Suriye'nin Gaziantep Konsolosu Bahjat Doughman, Devlet Planlama Komisyonu Dış İlişkiler Müdürü Nader Al Sheikh Ali, Devlet Planlama Komisyonu Bölüm ve Yerel Teşkilat Müdürü Zilal Rahımeh, Suriyeli üst düzey yöneticiler katıldı.
Toplantıda Türk heyeti adına Kilis Valisi Nevzat Turhan bir konuşma yaptı. Vali Turhan, Suriye ile ekonomik, ticari alanlarında çok sayıda işbirliği projesinin hayata geçirildiğini belirtti. Turhan, "Gaziantep, Kilis ve Halep illerini kapsayan programın temel amacı, ülkeler arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ve bilimsel işbirliğinin geliştirilmesidir. Bölgelerarası İşbirliği Programı'nın 1.Teklif Çağrısı doğrultusunda Kilis ve Gaziantep illerinde kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanarak idari ve teknik değerlendirmeler sonucunda uygun bulunup çalışmalarına başlanan proje sayısı ilimizden 10, Gaziantep'ten 16 olmak üzere toplam 26'dır. Kilis'e ait 10 projenin 9'u altyapı sektöründe yer alan projelerdir. Bu projelerden 7'si ise Öncüpınar Gümrük Sahası'nın yol düzenleme, sinyalizasyon ve aydınlatma işlerine yöneliktir. Söz konusu projeler ile Öncüpınar Sınır Kapısı'nın modernize edilerek uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi hedeflenmektedir. Projelerin sahipleri İl Özel İdaresi, Merkez İlçe ve Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Kilis Belediyesi'dir. Günümüz itibarıyla projelerin ihale işlemlerinin nisan ayı içerisinde gerçekleştirilmesi için çalışmalara devam edilmektedir. 1. Teklif Çağrısı kapsamında uygulanacak Kilis'te ait altyapı sektöründe yer alan diğer projeler ise Elbeyli Çobanbey Yolu Asfaltlaması ile Elbeyli Merkez İlçe İçme Suyu Projesi'dir. Elbeyli Çobanbey Yolu Asfaltlaması Projesi'nin sahibi Elbeyli Kaymakamlığı'dır. Projenin amacı, Türkiye-Suriye sınır kapıları çevresindeki ulaşım hatlarının iyileştirilmesi, Çobanbey Demiryolu Gümrük Kapısı ile Elbeyli ilçe merkezi arasındaki 5 kilometrelik yolun 1 kat asfalt sathi kaplama olarak düzenlenmesidir" dedi.
Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı çerçevesinde çalışmalarda önemli mesafeler alındığını vurgulayan Turhan, "Elbeyli İçmesuyu Projesi, ilçenin içme suyu sorununa çözüm amacıyla hazırlanmış bir proje olup proje sahibi Elbeyli Belediye Başkanlığı'dır. Projenin 31 Mart 2008 tarihinde ihalesi yapılacaktır. İlimizin kültür ve turizm sektöründe yer alan tek projesi ise Halep Şeriye Sicillerinin Tercümesi ve Yayınlanması Projesi'dir. Proje sahibi Kilis 7 Aralık Üniversitesi olup, proje çalışmalarına Halep ve ilimiz öğretim elemanlarının birbirlerini karşılıklı ziyaretleri ile Halep arşiv belgeleri üzerinde yapılan inceleme ve araştırmalar doğrultusunda devam edilmektedir. Bölgelerarası İşbirliği Programı 2. Teklif Çağrısı kapsamında Kilis'ten başvurusu yapılan 4 proje bulunmaktadır. İtfaiye aracı alımı Kilis Belediyesi, Engellilere Yönelik Mesleki Eğitim Türkiye İş Kurumu, Kendini Keşfet Kilis İl Özel İdaresi, Halep Arşiv Belgeleri Projesi ise Kilis İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektir. Söz konusu projelerin programa dahil olup olmayacağı hususu ilimizde gerçekleştirilecek olan Ulusal İzleme ve Yönlendirme Komitesi ile Ortak İzleme ve Yönlendirme Komitesi Toplantıları neticesinde karara bağlanacaktır" diye konuştu.
Halep Vali Vekili Abdulkader Jazmati, Suriye ile Türkiye arasındaki işbirliğinin komşuluk ilişkililerinin ötesine geçtiğini belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Suriye Devlet Başkanı Dr. Beşar Esad'ın katkıları ve girişimleri neticesinde ilişkilerimiz üst düzeye çıkmıştır. Suriye Başbakanımız Naci Otri ile Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılıklı ziyaretlerinin ürünlerini bugün alıyoruz. Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı'na büyük önem veriyoruz. Ticari, ekonomik, kültürel anlamda işbirliği yapmamızdan daha güzel ne olabilir? Biz her türlü konuda Türkiye ile işbirliği yapmak, geliştirmek için çalışıyoruz. İki ülkenin menfaatleri birlikte hareket etmemizi gerektiriyor. Bu iyi ilişkilerin ürünlerini kısa zamanda toplamak istiyoruz. İyi ilişkiler, iki ülke halkının daha da yaklaşmasına vesile olacaktır" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra Türkiye ve Suriye arasındaki heyetler arası görüşme basına kapalı olarak sürdü.
Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı Ulusal İzleme ve Yönlendirme Komitesi toplantısına Suriye basınının yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.
(MAD-OÇ-GS-E)