Türkiye'nin Yerli Otomobil Üretmesi Gerekir"
Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma Konferansı Başkanı Prof. Dr. Ali Gencer, "Romanya otomobil üretiyorsa Türkiye neden üretmesin?
Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma Konferansı Başkanı Prof. Dr. Ali Gencer, "Romanya otomobil üretiyorsa Türkiye neden üretmesin? Üretmemiz, yerli teknolojiyi geliştirmemiz lazım. Pahalı da olsa bu teknolojiyi üretmeyi bilmezsek yaya kalırız." dedi.
Prof. Dr. Gencer, kongre düzenleme kurulu üyeleriyle Akdeniz Üniversitesinde düzenlediği tanıtım toplantısında, 29 Nisan-4 Mayıs'da Kemer ilçesinde düzenlenecek, "6. Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma Kongresi" ile ilgili bilgi verdi.
Gencer, sıcaklığın belli bir değerin altına düştüğünde bir malzemenin direncinin tamamen sıfır olması olarak tanımlanan süperiletkenliğin, keşfinden günümüze kadar pratik uygulamalarda kullanılmasının dünyada birçok bilim insanı ve mühendisin ilgi alanı haline geldiğini söyledi.
Süperiletkenlerin Manyetik Rezonans Tıbbi Görüntüleme (MRTG) cihazlarda kullanılması ile yaygın olarak günlük yaşamda etkin bir yer bulduğunu dile getiren Gencer, "Enerji üretimi teknolojilerinin önümüzdeki 20-30 yıl içinde çok önemli değişimler geçirecek olması nedeniyle yer altı kaynaklarının yerini yenilenebilir enerji kaynakları alacaktır. Bu nedenle süperiletkenlerin günlük enerji üretimine büyük katkıda bulunacağı, akademisyenlerin açıklamalarında ve hükümetlerin enerjiyle ilgili raporlarında belirtilmektedir." diye konuştu.
"Türkiye'nin yerli otomobil üretmesi gerekir"
Gencer, Türkiye'nin yerli otomobil üretimine ilişkin şunları kaydetti:
"Türkiye'nin yerli otomobil üretmesi gerekir. Niye? Şu anda Türkiye'nin otomobil sanayisi, montaj sanayisidir. Türkiye'nin belki ihracattaki en büyük kalemi ama dilimleye dilimleye bize kenar kalıyor. Eğer yerli otomobili üretirsek başlangıçta biraz pahalı olur ama zaman içinde maliyetleri daha uygun hale gelir. Romanya otomobil üretiyorsa Türkiye neden üretmesin? Üretmemiz, yerli teknolojiyi geliştirmemiz lazım. Pahalı da olsa bu teknolojiyi üretmeyi bilmezsek yaya kalırız. Dünyada, otomobil üzerindeki trend elektrik üzerine gidiyor. Türkiye'nin enerji sisteminde de önemli değişikliklerin, yatırımların şimdiden yapılması anlamına geliyor."
Kyoto Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naoyuki Amemiya da Türkiye'nin ekonomisinin büyüdüğünü, gelişmekte olan bir ülke olduğunu dile getirdi.
Kongreye yurt içi ve yurt dışından binin üzerinde bilim adamının katılacağı bildirildi.