Türkiye'nin Kadın Gücü Samsun Buluşması" Paneli
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde gerçekleştirilen "Türkiye'nin Kadın Gücü Samsun Buluşması" panelinde, alanında başarılı kadın girişimciler tecrübelerini paylaştı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde gerçekleştirilen " Türkiye'nin Kadın Gücü Samsun Buluşması" panelinde, alanında başarılı kadın girişimciler tecrübelerini paylaştı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde yapılan panelin açılışında konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, girişimcilik adına Karadeniz Bölgesi'nde özellikle Samsun'da örnek hayat hikayeleri bulunduğunu söyledi.
Samsun'un yatırım için çok uygun bir kent olduğunu vurgulayan Şahin, "Samsun modern, yaşanası bir kent. Bir taraftan hareketlilik varken, diğer taraftan sakin şehir. Yani büyükşehir olmasına rağmen küçük şehrin konforu var. Bu nedenle burada hem yatırım yapılabilir hem de yaşanır. Aynı zamanda buradan Atatürk'ün ilk adımla çıktığı ve Cumhuriyeti kurduğu gibi yeni şirketler kurulur" dedi.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da kadınların ekonomik hayata katılımda çekimser kaldığını belirtti. İstatistikleri göre girişimcilerin yüzde 92'sinin erkek olduğunu dile getiren Murzioğlu, kadın girişimcilerin ise yüzde 8'de kaldığını kaydetti.
Kadın gücünün ekonomiye katılması
TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gülay Atik ise bir ülkenin çağdaşlık ve gelişmişliğinin en önemli göstergesinin kadınlar olduğuna işaret etti.
Toplumsal ve siyasal yaşamda sahip oldukları hakları en iyi biçimde kullanan kadınların, ülkelerinin kalkınmasına, gelişmesine ve çağdaşlaşmasına büyük katkı sağlayacağını anlatan Atik, şöyle devam etti:
"Ekonomik kalkınmada insan vazgeçilmez bir unsur olduğuna göre, kadın olmadan kalkınmayı sağlamak mümkün değildir. Tam da bu nedenle kadınların konumunu güçlendirmek, eğitim ve işgücüne katılımının sağlanması vazgeçilmez bir unsurdur. Dünya nüfusunun yüzde 50'sini oluşturmasına rağmen kadınlar, kaynaklara ve fırsatlara ulaşmada ciddi sorunlar yaşamaktadır. İnsanların kendi hayatları üzerinde karar vermesi ve yapabilir kılması, kaynakların kullanımında ve yönetiminde söz sahibi olması önemlidir."
Girişimci kadının çevresini ve diğer kadınları değiştirdiğini vurgulayan Atik, "Ülkemizin gelişmesi için KOBİ'lerin gelişmesi ve sayılarının artması şarttır. TOBB verilerine göre baktığımızda 1,5 milyon şirketin sadece 97 bini kadınlara ait. Bu da yüzde 7'ye karşılık geliyor. Eğer kadının gücü sisteme dahil edilirse ülkemizin ekonomik gücünün 3 kat artacağı hesaplanıyor. Biz, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak, bu amaç için çalışıyoruz. ' Türkiye'nin kadın gücü' diyoruz, kadının ekonomi öncelik olmak üzere hayatın her alanında katılımını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Daha sonra moderatörlüğünü Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclis Başkanı ve Darka Plastik Makineleri ortağı Merih Eskin'in yaptığı "Türkiye'nin Gücü Kadın Gücü" başarı hikayeleri başlıklı oturum gerçekleştirildi.
Panelin ilk oturumunda TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, çizgi karakter Pepe'nin yaratıcısı Düşyeri Çizgi Film ve Canlandırma Stüdyosu kurucusu Ayşe Şule Bilgiç, Terapi Kimya Kozmetik Sanayi kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Çoban, başarı hikayelerini katılımcılara anlattı.
Panelin ikinci oturumunda ise araştırmacı ve eğitmen Zeynep Şarlak, "Finansal Okuryazarlık" başlıklı sunum yaptı. Panelin sonunda kişisel gelişim uzmanı Aygün Kabadayı, "Kendine Lider Ol" başlıklı sunum gerçekleştirdi.
Panele Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan ile kadın sivil toplum örgütü temsilcisi ve üyeleri katıldı.