Türkiye'nin İlk "Teknoloji Düşünce Merkezi" Faaliyete Geçti
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), Türkiye'nin ilk teknoloji odaklı düşünce merkezi "ThinkTech"i faaliyete geçirdi.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), Türkiye'nin ilk teknoloji odaklı düşünce merkezi "ThinkTech"i faaliyete geçirdi.
Geliştireceği analizler ve raporların yanı sıra paneller ve toplantılarda profesyonel network faaliyeti yürütecek ThinkTech'in ilk paneli "Geleceğin Harekat Ortamının Savunma Sistemleri ve Teknolojileri" temasıyla JW Marriott Otel Ankara'da gerçekleştirildi.
Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, panelde yaptığı konuşmada, STM'nin ThinkTech merkeziyle Türkiye'nin savunma gücüne ve ülke güvenliğine önemli katkıda bulunacağını söyledi.
Savunma sanayisinin teknolojik ürünlerin hemen hepsinde bir şeyler yapmaya çalıştığını belirten Demir, "Savunma sanayisinde yürüyüş bize yetmiyor, koşmak gerekiyor. Başkalarının 10 yılda yaptığı işi bizim gerekli tedbirleri alarak 5 yılda yapmamız gerekiyor. Stratejik, ekonomik ve teknolojik öngörü yetisi birlikte kullanıldığı zaman ancak modern ihtiyaçlara yanıt verebilen bir savunma kapasitesinin inşası mümkün olur." dedi.
Demir, yurt dışı pazarlarda Türk ürünlerinin kabul edilmesinin kolay olmadığını vurgulayarak, "Deneyerek ikna olma gibi durumlar var. Bu da normal çünkü dünyada savunma sanayisinde bilinen markalar var. Sizin ürününüzün daha iyi olduğunu ispatlamanız gerekiyor. Cumhurbaşkanımız savunma sanayisi ürünlerimizin öne çıkmasına birebir, gönüllü destek veriyor." diye konuştu.
STM Genel Müdürü Davut Yılmaz da dünyadaki düşünce merkezlerini inceleyerek Türkiye'de savunma ve sanayi odaklı bu yapılanmayı kurmaya karar verdiklerini bildirdi.
Yılmaz, düşünce merkezinde raporlar yayımlanacağını, savunma ve sanayi odaklı paneller düzenleneceğini aktararak, oluşumun Türkiye için önemli bir açığı kapatacağını ifade etti.
Emekli Büyükelçi Sönmez Korkmaz da Türkiye'nin bölgesinde güç dengelerinin sürekli değiştiğine dikkati çekerek, bunların iyi okunması gerektiğini söyledi.
Korkmaz, ThinkTech'te yapılan çalışmaların soyut olmaması gerektiğinin altını çizerek, Türkiye'nin sanayi altyapısına uygun faaliyetlerde bulunulmasının önemine işaret etti.
Emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan ise teknolojik gelişmelerin harekat alanını doğrudan etkilediğini belirterek, Türkiye'nin bu alanda daha hızlı yol alması gerektiğini dile getirdi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı da ThinkTech'in Türkiye için gerekli bir merkez olduğunu, dünyadaki diğer kuruluşların örnek alınabileceğini bildirdi.
Katılımcılara plaket verilmesinin ardından panel sona erdi.