Haberler

Türkiye'nin En Değerli Markası Türk Telekom Oldu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Brand Finance'in yaptığı marka araştırması sonucuna göre, Türkiye'nin en değerli markası 2 milyar dolarla yine Türk Telekom oldu.

Uluslararası marka değerlendirme şirketi Brand Finance 8. kez " Türkiye'nin En Değerli Markaları" listesini yayımladı.

Listeye göre, 100 markanın toplamı 30 milyar 849 milyon dolar oldu.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'nin en değerli markası 2 milyar dolar ile Türk Telekom oldu.

AKBANK 2'NCİ SIRADA

Türk Telekom'u, 1 milyar 983 milyon dolar ile Akbank, 1 milyar 922 milyon dolar ile Türk Hava yolları, 1 milyar 893 milyon dolar ile İş Bankası ve 1 milyar 616 milyon dolar ile Arçelik izledi.

Listenin ilk iki sırası değişmezken, bu yıl listeye yeni, güçlü markaların dahil olmasına karşın toplam değerin geçen yıldan düşük olmasının temel nedeni olarak, toplam değer içerisinde büyük paya sahip banka değerlerinde gerçekleşen azalma ve Türk Lirası'nın dolar karşısında uğradığı kayıp gösterildi.

13 YENİ MARKA LİSTEYE GİRDİ

Son 8 yıl içerisinde ilk 100 markanın toplam değeri 25-35 milyar dolar bandı içerisinde seyrediyor. Listede bu yıl aralarında Ziraat Bankası'nın da bulunduğu 13 yeni marka yer alırkan ve geçen yıl yer alan 87 markanın 40'ı değer kazanırken 44 marka ise değer yitirdi.

DEĞERLİ MARKA YARATILMALI

Brand Finance Üst Yöneticisi (CEO) David Haigh, son yıllarda önemli ekonomik gelişmeler kaydeden Türkiye açısından kalıcı ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlayacak stratejilerin hayata geçirilmesinin gittikçe önem kazanan bir konu olduğunu söyledi.

MARKAYA İLGİ ARTIYOR

Haigh, ülkenin değerli markalar geliştirmesinin bu süreci hızlandıracak ve kolaylaştıracağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kısa dönemli, geçici tedbirlerin çare olamayacağı bilinciyle harekete geçen ekonomi yönetimi ve özel şirketler, değerli markalar geliştirmek için daha fazla gayret göstermektedir. Üretim üstünlüğüne sahip Türkiye'nin arzulu, iyi yetişmiş insan gücünü gerçekçi stratejilerle bütünleştirmesi sonucu arzu edilen seviyelere erişeceği aşikardır. Marka konusunda yayınların artması, değerlendirme listelerine olan ilgi, bu konuda duyulan niyetin bir belirtisidir. 'Türkiye'nin En Değerli Markaları' çalışmasının bu gelişmeye katkıda bulunacak olması bizleri sevindirecektir" ifadesini kullandı.

TOPLAM DEĞERDE BİR GELİŞME OLMADI

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner ise "Türkiye'nin En Değerli Markaları" araştırmasının sekizinci yılını geride bıraktığın hatırlatarak, çalışmanın şirketler açısından bir itibar göstergesine dönüşmesinin markaya verilen değerin her geçen gün arttığına işaret ettiğini kaydetti.

İlgüner, bu yıl listeye yeni ve değerli markalar katıldığına dikkati çekerek, "Listenin en üst 3 sırasında çok yakın değerlerle kıyasıya bir rekabet gözlenmektedir. Ancak, raporda açıklanan ekonomik gelişmelere bağlı farklı nedenlerle, 100 markanın toplam değerinde bir gelişme izlenememiştir. Dış ticaret dengesi konusunda hassas davranan ekonomi yönetiminin markalaşmaya verdiği desteğin özel şirketler üzerinde olumlu katkısı giderek daha fazla hissedilmektedir. Bu çabaların artarak sürdürülmesi sonucunda, ülkeyi gururlandıracak küresel değerde markalara sahip olunacağına inanmaktayız" değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmanın finansal verilerinde öncelik, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) mali tablo gönderen şirketler olurken, konsolide mali tablolardan da faydalanılıyor.

100 markalık listenin yüzde 80-85'ine ait veriler KAP'tan temin edilirken, geriye kalanı şirketler doğrudan veri iletti.

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close