Haberler

Türkiye'nin 8 Aylık Çelik İhracatı 9,5 Milyar Dolara Geriledi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya piyasalarındaki siyasi ve ekonomik gelişmelerle Türk çelik ürünlerine art arda açılan anti damping ve koruma önlemi soruşturmaları çelik sektörünü olumsuz etkiledi Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ekinci: "Ortadoğu'da yaşanan sıcak gelişmeler, Mısır ve Suudi Arabistan'a olan ihracatımızı düşürdü"

Dünya piyasalarındaki siyasi ve ekonomik gelişmelerle Türk çelik ürünlerine art arda açılan anti-damping ve koruma önlemi soruşturmaları çelik sektörünü olumsuz yönde etkiledi.

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 8 aylık verilere göre, Türkiye'nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 gerileyerek 9,5 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 5 oranında düşüşle 12,7 milyon ton oldu.

Türk çelik ihracatında Ortadoğu ülkeleri liderliğini sürdürürken, geçen yılın aynı dönemine oranla İtalya'ya olan ihracat miktarı yüzde 89 arttı, ABD'ye ise yüzde 11 azaldı. Çelik sektörünün yeni pazarları Tayland ve Endonezya ise bu dönemin dikkat çeken ülkeleri oldu.

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde, Türkiye'nin 2013 yılı Ocak-Ağustos dönemindeki toplam çelik ihracatı miktar bazında 13,2 milyon tona, değer bazında ise 10,9 milyar dolara ulaştı.

Ocak-Ağustos 2013 rakamlarına göre, bölgeler bazında 5,32 milyon tonluk ihracatla Ortadoğu birinciliğini sürdürürken, bu bölgeyi 1,92 milyon tonla AB ve 1,36 milyon tonla Kuzey Afrika takip etti.

Ayrıca söz konusu dönemde Uzakdoğu pazarlarından Tayland ve Endonezya'ya yapılan ihracat, 2013 yılının Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı aylarına oranla 124 bin ve 44 bin ton artış gösterdi. Türk çelik sektörü ihracatında miktar ve değer bazında az bir paya sahip olan Uzakdoğu, yaşanan bu artışlarla sektör firmaları için alternatif bir pazar konumuna ulaştı.

Sekiz aylık dönem içerisinde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise 5,67 milyon tonla çubuk, 1,3 milyon tonla kütük, 1,23 milyon tonla boru, 1,13 milyon tonla profil ve 1,07 milyon tonla sıcak yassı olarak gerçekleşti.

Yine verilere göre, 2013 Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, miktarda yüzde 25,2'lik bir düşüşle 1,27 milyon ton, değerde ise yüzde 25,3'lük gerilemeyle 953 milyon dolar oldu. Bölgeler açısından incelendiğinde ise ilk sırayı 591 bin ton ile yine Ortadoğu aldı. Bu bölgeyi 156 bin ton ile Avrupa Birliği ve 145 bin ton Kuzey Afrika izledi.

" Rakiplerimizin ihracat pazarlarımızdan pay almasına izin vermeyeceğiz"

Sektörün Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik sektörü olarak zor bir dönemden geçtiklerini belirterek, piyasalardaki koşullardan çabuk etkilenen bir sektöre sahip oldukları bilgisini verdi.

Küresel pazardaki olumsuz gelişmelerin toplam ihracatlarına gerileme olarak yansıdığını ifade eden Ekinci, özellikle son dönemde Ortadoğu'da yaşanan sıcak gelişmelerin, Mısır ve Suudi Arabistan'a olan ihracatlarını düşürdüğünü aktardı.

Aynı dönemde kendileri için çok önemli bir ihracat pazarı olan ABD'den ve Kolombiya'dan ürünlerine gelen antidamping ve koruma önlemi soruşturmalarının ihracat pazarlarını daraltan diğer bir unsur olduğunun altını çizen Ekinci, gerçeği yansıtmayan iddialarla mücadelelerini sürdüreceklerini ve rakiplerinin ihracat pazarlarından pay almasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

Ayrıca bu dönemde yaşanan düşüşlere kıyasla ihracatlarının arttığı ülkelerin de söz konusu olduğunu belirten Ekinci, "Ortadoğu, Avrupa Birliği ve Kuzey Afrika bizim en önemli pazarlarımızı oluştursa da büyüyen pazarlarımız da umut verici.

Örneğin, İtalya, Cezayir, Tayland, Endonezya, Zambia, Küba, Somali, Uganda ve Vietnam gibi ülkelere olan ihracatımız arttı. Olumlu siyasi ve ekonomik koşullar ile birlikte sektörümüzün çok kısa sürede toparlanacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close