Haberler

Türkiye Muz İhtiyacının Yarısını İthalle Karşılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Türkiye'de yıllık muz tüketim miktarının 500 bin ton civarında olmasına karşın, muz üretiminin 207 bin ton civarında seyrettiğini belirterek, yüzde 50'lik tüketim...

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Türkiye'de yıllık muz tüketim miktarının 500 bin ton civarında olmasına karşın, muz üretiminin 207 bin ton civarında seyrettiğini belirterek, yüzde 50'lik tüketim açığını karşılamak için yoğun bir ithalat yapıldığını kaydetti. Kavak, muz ihracatının ancak üretimin artırılmasıyla hız kazanabileceğine dikkat çekti.

Kavak, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin yayın organı AKİB Aktüel dergisine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de bugün sadece Mersin'in Anamur ve Bozyazı ilçeleri ile Antalya'nın Gazipaşa ve Alanya ilçeleri ile çevresinde çok sınırlı alanlarda bodur muz yetiştirildiğini bildirdi. Bu nedenle üretim miktarının az olduğunu ifade eden Kavak, bununla birlikte kontrollü yetiştirme ortamlarında Çukurova, İskenderun, Dörtyol, Erdemli, Serik, Manavgat ve Antalya'nın değişik bölgelerinde ekonomik olarak muz yetiştirilmeye başlandığını kaydetti. Son yıllarda hızlı bir şekilde örtü altı yetiştiriciliğine geçiş yapılarak, üretim ve kalitede önemli derecede artış sağlandığını aktaran Kavak, "Dünya muz üretiminde 95 milyon ton civarında ve üretimde Hindistan, Çin, Brezilya ve Filipinler başı çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'nin 2012 yılı muz üretimi ise 207 bin 727 ton. Türkiye'de muz üretimi 1999-2013 yılları arasında sürekli artış gösterdi. Bu artışın en büyük sebeplerinden biri muz ağacının çabuk gelişip büyüyen bir bitki olması, dikimi takiben aynı yıl içinde ürün almanın mümkün olması ve kısa sürede yapılan yatırımın geri kazanılmaya başlanmasıdır" dedi.

"MEVCUT MUZ ÜRETİMİ TÜKETİMİ KARŞILAMIYOR"

Türkiye'de muz üretiminin birincil amacının iç tüketimi karşılamak olduğunun altını çizen Kavak, "Bu nedenle muz ihracatı oldukça azdır. 2012 yılında Türkiye genelinde toplamda 10 ton muz ihracatı yapıldı. İhracat yapılan ülkeler ise Afganistan ve Irak oldu" diye konuştu.

Türkiye'deki mevcut muz üretiminin tüketimi karşılamadığına işaret eden Kavak, bu nedenle muz ihtiyacının yarısının dışarıdan karşılandığını kaydetti. Kavak, "Türkiye'nin yıllık muz tüketim miktarı 500 bin ton dolaylarında iken, muz üretim miktarı 207 bin ton dolaylarında seyrediyor. Mevcut muz üretimimiz tüketimimizi karşılayamadığından muzda yoğun bir ithalat yapılıyor. Neredeyse yüzde 50'lik bir tüketim açığını karşılamak için ithalat yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Üretimin az olmasının en önemli sebeplerinden birinin muzun yetiştirilme özellikleri itibariyle Türkiye'de kısıtlı bir alanda üretilebilmesi olduğuna vurgu yapan Kavak, şöyle devam etti: "İthalatı azaltmak ve muz ihracatımızı artırmak için öncelikle üretimimizi artırmamız gerekiyor. Muz, nemli, tropik iklimlerin meyvesidir ve Türkiye'de Akdeniz kıyısında belirli yerlerde yetiştiriliyor. Muzun yetiştirilmesine uygun alanları daha verimli hale getirerek ve ana üretimin yapıldığı il ve ilçelerde denize paralel uzanan dağ yamaçlarında yeni üretim alanları oluşturarak üretim artırılabilir. Üretimimiz iç tüketimden fazla hale geldiği zaman ihracatımız hız kazanabilir." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close