Türkiye-Moldova Ticaret ve Yatırım Forumu
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Moldova'ya bugün yatırım yapanların gelecekte çok kazançlı çıkacağını belirterek, "2015'e kadar aramızdaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkaracağız" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Moldova'ya bugün yatırım yapanların gelecekte çok kazançlı çıkacağını belirterek, "2015'e kadar aramızdaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkaracağız" dedi.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen Türkiye- Moldova Ticaret ve Yatırım Forumu'nda konuşan Çağlayan, Moldova Başbakanı'nın ziyaretinin Türkiye açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi. Çok önemli temaslar gerçekleştirdiklerini, önemli kararlar alındığını ve çok kısa bir süre içinde bunların uygulamasına geçileceğini söyledi.
İş adamlarından ve iş dünyasından Moldova'ya Türkiye'ye yatırım yapar gibi yatırım yapmalarını isteyen Çağlayan, "Benim görevim Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak daha çok Türkiye'ye yatırım ve yatırımcı çekmek, ama konu dost ve kardeş ülke olan, Gagavuz Türkleri'nin yaşamış olduğu ülke olması ve Türkiye'nin stratejik bir ortağı olacak olan Moldova olunca, sizlerden bunlardan sonra Moldova'ya yapacağınız yatırımların ülkelerimiz arasındaki ekonomik siyasi ve ticari ilişkileri çok anlamlı hale getireceğini bilhassa ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Dün gerçekleştirilen toplantıda Moldova Başbakanı Vladimir Filat'ın iş alemine çok önemli sözler ve garantiler verdiğini belirten Çağlayan, "Dün bilhassa iki başbakanın konuşması, bürokratik oligarşinin, iş aleminin önündeki engellerin kaldırılmasıydı. Bunlar iş adamlarının Moldova yapacakları yatırım açısında son derece önemli mesajlar olacaktır" dedi.
Çağlayan, dün Başbakanların başkanlığında değerli bakanlarla 7 önemli anlaşma imzaladıklarını dile getirerek, bunlardan ikisinin kendisi tarafından imzalandığını, bunlardan birinin Çevre Bakanı yerine çevre ile ilgili konularda mutabakat zaptı olduğunu, diğerininde de bilhassa Moldova'nın yeniden yapılanmasında, gelişmesinde Türk müteahhitlik sektörünün en iyi şekilde yer almasını sağlayacak olan "Müteahhitlik ve teknik müşavirlik mühendislik sektörü işbirliği anlaşması" olduğunu aktardı.
Bu anlaşmanın Türkiye'nin bu konudaki büyük tecrübesi ve bilgi birikimini tamamıyla Moldovalı kardeşleriyle paylaşmaya hazır olduğunu belirten önemli bir vesika olduğunu vurgulayan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Diğer taraftan bu anlaşma Türk ve Moldovalı iş adamlarının, iş dünyasının 3. ülkelerde beraber iş yapmasını sağlayacak önemli bir anlaşmadır. Moldova'nın her geçen gün siyasi ve ekonomik gelişmesi, yaşam kalitesinin artırılması ve Moldova'nın kısa bir süre içinde yapmayı planladığı gerek altyapı, gerekse üst yapı işlerinde neden bizim müteahhitlerimiz neden Moldovalı iş alemi ile beraber ortaklaşa bu işleri yapmasınlar. Bilhassa mühendislik ve müşavirlik sektörü bu noktada son derece önemli. Bu anlaşma bir kere bunu sağladı."
Bakan Çağlayan, Türk firmalarının 300 milyon doların üzerinde Moldova'da yatırımı olduğunu belirterek, Moldova'ya bugün yatırım yapanların gelecekte çok çok kazançlı çıkacaklarını kaydetti. İş adamlarının Moldova'da yeniden yatırım yapmasını sağlayacak çok önemli kararlar alındığını ifade ederek yapılan anlaşmalardan biri ile vizelerin kaldırıldığını söyledi.
-"Serbest ticaret anlaşmasını bu yıl sonuna kadar bitireceğiz"-
Her iki ülke Başbakanlarının serbest ticaret anlaşmasını yıl sonuna kadar bitirme talimatı verdiklerini de söyleyen Çağlayan, 3 tur müzakeresi yapılmış olan serbest ticaret anlaşmasını bu yıl sonuna kadar bitireceğiz. 2013'e girerken Türkiye ve Moldova Serbest Ticaret Anlaşmasını bitmiş, iş adamlarının önündeki karşılıklı gümrük engelleri kaldırılmış ve karşılıklı ticareti daha fazla artıracak bir yapıya geleceğiz" dedi.
Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü: " Başbakanın daveti üzerine 2013 ilk baharında iş adamları ve iş alemi ile birlikte bir seyahat düzenleyeceğiz. İnşallah o güne kadar çok daha farklı rakamları zikreden farklı yatırım ortaklarını zikreden bir yapı içerisinde olacağız. Bunların arkasından da Türkiye
Moldova arasında da yüksek derecede stratejik işbirliği konseyi yapısı oluşturulacak. İki Başbakanın başkanlığında adeta ortak bir kabine gibi bir araya gelerek mevcut ilişkileri daha fazla arttırmayı, daha fazla geliştirmeyi ve 3. ülkelerde iş birliği yapmayı çok daha fazla öne çıkaracağız."
-"2015'e kadar aramızdaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkartacağız"-
İki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinen Çağlayan, bundan 9 yıl önce toplam dış ticaret hacmimiz sadece 44 milyon dolar iken 2011 itibariyle bu rakam 11 katına çıktığını ve yaklaşık 453 milyon doları bulduğunu söyledi. 2012 beklentisininde yaklaşık 500 milyon dolar olduğunu kaydeden Çağlayan, iki başbakan dün yine bir karar aldılar, 2015'e kadar aramızdaki ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkartacağız. Bunun içinde Türk ve Moldovalı iş aleminin destek vermesini ve buna inanmasını istiyoruz" dedi.
Bundan 9 yıl önce Türkiye'nin Moldova'ya ihracatının sadece 40 milyon dolar olduğunu hatırlatan Çağlayan, "2011'de 209 milyon dolar ihracat yaptık. Bunda 9 yıl önce Moldova'dan Türkiye'ye yapılan ihracat sadece 4 milyon dolardı, geçen yıl itibariyle tam 61 katına çıktı. 244 milyon dolar gibi bir rakam denk geldi aramızdaki ekonomik ve ticari işlerin potansiyeli ve performansı açısından bilhassa ifade etmek istedim" diye konuştu.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise "dost ve kardeş ülke" olarak nitelediği Moldova'ya TUSKON olarak çok önem verdiklerini söyledi.
Şu ana kadar 200'e kadar Moldovalı iş adamını Türkiye'de ağırladıklarını, Ekim ayında ise 35 iş adamıyla Moldova'ya gittiklerini ve orada 250 iş adamının katıldığı önemli iş görüşmeleri yaptıklarını anlatan Meral, iş adamlarının Moldova'nın yatırım ortamını yerinde görme imkanını elde ettiğini ifade etti.
Türkiye'nin Moldova ile olan ticaret hacminin gelecek dönemde bunun gibi çalışmalarla çok daha iyi seviyelere çıkacağına inandığını dile getiren Meral,
"Sadece ticareti hedeflemiyoruz. Aynı zamanda yatırımı da çok önemsiyoruz. Moldova'yı Avrupa'ya ve Rusya'ya sıçramak için bir tahta olarak görüyoruz. Orada telekomünikasyon, altyapı, turizm, perakende, tekstil gibi çok değişik alanlarda yatırımlar var. Eğitim noktasında da Horizon eğitim kurumları Türkiye ile Moldova arasında çok önemdiğimiz köprüler kuruyorlar ve bunlar uzun vadede ülkeler arası ilişkileri çok daha geliştirecektir" diye konuştu.
Muhabir: Ziya Altunbaş-Mücahid Eker
Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL