Haberler
Güney Kore'de parlamento sıkıyönetim kararını iptal etti

Sıkıyönetime karşı parlamentonun kararı ortalığı karıştıracak

Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edildi

Parlamento kapatıldı, vekiller binaya giremiyor

Güney Kore'de tansiyon yüksek! Tanklar sokaklara indi, binlerce kişi Meclis'e gidiyor

Tanklar sokaklara indi bile! Binlerce kişi Meclis'e gidiyor

Güney Kore Devlet Başkanı onları işaret etmişti: Muhalif lider, polislerin kapattığı meclise duvarlardan atlayarak girdi

Ana muhalefet liderinin meclise girişi olay oldu! Canlı yayın açtı herkes izledi

Türkiye İhracatçılar Meclisi: Yeşil Dönüşüm İle İhracatta Payımızı Koruyacağız

Türkiye İhracatçılar Meclisi: Yeşil Dönüşüm İle İhracatta Payımızı Koruyacağız
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, toplam ihracatın büyük bir kısmını AB ülkelerine yaptıklarını belirterek, yeşil dönüşümün önemine vurgu yaptı. Ekoteks Sempozyumu'nda sürdürülebilirlik ve karbon ayak izi konuları ele alındı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, toplam ihracatın yaklaşık yüzde 42'sini, hazır giyim ihracatının yüzde 60'ını, tekstil ihracatının ise yüzde 37'sini Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu büyük pazarda payımızı koruyabilmemiz için yeşil dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız." dedi.

Gültepe, Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen "Tekstil Endüstrisinin Yeşil ve Mavi Geleceğine Dönüşüm" başlıklı Ekoteks Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Ekoteks'in, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (İHKİB) göz bebeği iştiraklerinden biri olduğunu söyledi.

Ekoteks'in, uluslararası geçerliliği olan laboratuvarlarında 3 binin üzerinde firmaya test, sertifikasyon ve AR-GE hizmeti verdiğini ifade eden Gültepe, laboratuvar hizmetlerinin yanı sıra sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümün de Ekoteks'in öncelikli ilgi alanlarını oluşturduğunu dile getirdi.

Gültepe, 16'ncısını düzenledikleri uluslararası sempozyumda sürdürülebilirliğe odaklanacaklarına işaret ederek, ?"Son yıllarda sürdürülebilir üretim ve yeşil dönüşüm konusuna çok fazla kafa yoruyoruz. Çünkü sadece tekstil ve hazır giyimde değil, tüm sektörlerimiz için dönüşümden başka bir yol bulunmuyor. " değerlendirmesinde bulundu.

Toplam ihracatın yaklaşık yüzde 42'sini, hazır giyim ihracatının yüzde 60'ını, tekstil ihracatının ise yüzde 37'sini AB ülkelerine gerçekleştirdiklerini aktaran Gültepe, "Bu büyük pazarda payımızı koruyabilmemiz için yeşil dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Olaya bu bilinçle bakıyoruz. Sözden çok eyleme odaklanmak durumundayız." diye konuştu.

Gültepe, önlerinde dönüşümün anayasası niteliğindeki Yeşil Mutabakat'ın olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla tüm sektörlerimizin Yeşil Mutabakat'a uyumunu sağlamak zorundayız. Bu gerçekten hareketle TİM olarak 3 yıl önce sürdürülebilirlik eylem planımızı hazırladık. Tekstil ve hazır giyimin de aralarında bulunduğu tüm sektörlerimiz eylem planlarını tamamladılar. Planları hazırlamak önemli ama elbette yeterli değil. Kurduğumuz takip platformuyla süreçleri izliyor, gerektiğinde çalışmalarımızı güncelliyoruz.

TİM olarak sürdürülebilirlik konusunda birçok proje yürütüyoruz. Yapay zeka destekli GreenTİM platformumuzu haziranda ihracatçılarımızın hizmetine sunduk. Platformda firmalar kurumsal karbon ayak izini hesaplayıp raporlayabiliyor. 150 bin ihracatçımızın karbon ayak izini GreenTİM platformunda hesapladığımızda yaklaşık 500 milyon dolarlık bir tasarruf sağlayacağız."

"Moda endüstrimizi AB Dijital Tek Pazar Stratejisi'ne hazırlıyoruz"

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, hazır giyim ve tekstilin, ihracatla dışa açılmada olduğu gibi, çifte dönüşümde de ilklere imza atan sektörler arasında yer aldığını, bu iki başlığın yıllardır temel önceliklerini oluşturduğunu dile getirdi.

Gültepe, İHKİB olarak bakanlıklarla, AB ile işbirlikleri yaptıklarını ve projeler geliştirdiklerini kaydederek, "Tamamladığımız ve devam eden projelerimiz var. TİM ve İHKİB'in öncülüğünde, tekstil ihracatçıları ve tüm paydaşları bir araya getiren 'Karbon Ayak İzinin Takibi ve Azaltılması' projemizi seneye haziranda başlatacağız." şeklinde konuştu.

Bu yıl temmuz itibarıyla Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri Programı çerçevesinde hibe kullanmaya hak kazandıklarını anımsatan Gültepe, şu ifadeleri kullandı:

"Tüm bu projeler için Avrupa Birliği'nin hibe desteği 37 milyon avroya ulaştı. Söz konusu destekleri moda endüstrimizi geliştirmek, dijital ve yeşil üretim kapasitemizi artırmak, markalı üretime geçişi hızlandırmak için kullanıyoruz. Aynı zamanda bu projelerle moda endüstrimizi AB Dijital Tek Pazar Stratejisi'ne hazırlıyoruz. Sektörün farkındalığını artırmak için de yoğun bir çalışma yürütüyoruz."

Gültepe, dönüşüm konusunda kamu tarafında güçlü bir irade olduğuna işaret ederek, sempozyumda, AB tarafında tekstil ve hazır giyim sektörlerini etkileyecek yeni mevzuat düzenlemeleriyle ilgili gelişmelerin konuşulacağını ve küresel markaların temsilcilerinin sürdürülebilirlik hedeflerini ve standartlarını paylaşacağını söyledi.

Ekoteks Laboratuvarı Genel Müdürü Nida Arslanbay da sürdürülebilirlik kavramına dayalı olarak sanayinin yeniden şekillenmesinde İHKİB'in yüklendiği vizyon ve misyon gereği atılımlarını planladığını ve tüm bu çalışmaların bilimsel temellere dayalı olarak gerçekleştirilmesi yönünde adımlar attığını ifade etti.

Arslanbay, 2050 itibarıyla nötr (karbon ayak izi sıfırlanmış) bir üretim teknolojisinin oluşturulması yönünde çalışmalar başlatıldığını dile getirerek, "Dünyamız artık bu kapsamda yeni bir döneme girmiştir. Bu ucu açık dönemi en basit olarak 'sürdürülebilirlik' şeklinde ifade edebiliriz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Yunus Türk - Ekonomi
title