Türkiye-Fransa Sanayi Günü
Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar: "(Airbus A400M teslimatının gecikmesi) İlave bir pazarlık söz konusu olamaz. Sözleşmenin hükmü neyse odur.
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Airbus A400M uçaklarının teslimatlarında yaşanan gecikmeye ilişkin ilave bir pazarlığın söz konusu olmadığını belirterek, "Sözleşmenin hükmü neyse odur. Kabul testlerinde bunlar tam olarak sağlanamadığı için bu görüşmeleri yapmak mecburiyetinde kaldık. Takvim gecikmesinden doğan birtakım tazminatlar olacak" dedi.
Bayar, Ankara'da düzenlenen "Türkiye-Fransa Sanayi Günü" programında yaptığı konuşmada, söz konusu toplantının iki ülke savunma sanayisi açısından son derece büyük öneme sahip olduğunu söyledi.
Türkiye ve Fransa'nın birçok projede birlikte çalıştıklarına değinen Bayar, bu ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen de savunma sanayisinde Fransa ile çalışmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını kaydederek, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyaretinden sonra iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını söyledi.
Fransız Havacılık ve Uzay Sanayi Grubu (GİFAS) Başkanı Marwan Lahoud da "Türkiye'deki istikrara ve geleceğe güvenimizin bir sonucu olarak buradayız" dedi. Gerçekleştirilecek sanayi işbirliklerin iki ülkeye de katkı sağlayacağına işaret eden Lahoud, bu kapsamda işletmelerin de bu durumdan faydalanacağı değerlendirmesinde bulundu.
Fransız Silahlanma Kuruluşu DGA Başkanı Laurent Collet Billon da bölgede çok hassas olan silahlanma konusunda titizlikle davranılması gerektiğini ifade ederek, "Projeleri uygulamak zor fakat Fransız ve Türk kuruluşları çözüm bulmak için burada" şeklinde konuştu.
DGA ve Savunma Sanayii Müsteşarlığına ilişkin gerçekleştirilen çeşitli sunumların ardından, GİFAS ile SASAD arasında bir iyi niyet işbirliği anlaşması imzalandı.
Müsteşar Bayar soruları yanıtladı
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayar, bir gazetecinin "Airbus A400M uçaklarının Türkiye'ye tesliminde gelinen son nokta nedir?" şeklindeki sorusu üzerine, Türkiye'nin uzun zamandır A400M programının ortaklarından biri olduğunu söyledi. Bayar, "Geçen sonbaharda Fransa ilk teslimatını teslim aldı. İkinci uçak Türkiye'ye teslim edilecek. Biz de uçağın kabul testlerini tamamlamış durumdayız, teslimat için de görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
Airbus'ın öncelikle sözleşme hüküm ve şartlarını sağlamaya odaklanması gerektiğini ifade eden Bayar, şöyle devam etti:
"İlave bir pazarlık söz konusu olamaz. Sözleşmenin hükmü neyse odur. Kabul testlerinde bunlar tam olarak sağlanamadığı için bu görüşmeleri yapmak mecburiyetinde kaldık. Ümit ediyorum ki çok yakın zamanda, bu görüşmelerimiz tamamlanacak ve uçağı teslim alacağız. Buradaki kilit husus, Airbus'ın sözleşme hükümlerini tamamlaması. Beklentim, mart ayı içinde uçağın Türkiye'ye gelmesi. Takvim gecikmesinden doğan bir takım tazminatlar olacak"
Diğer bir gazetecinin, "Altay tankının motorunun tedariki konusunda Mitsubishi ile görüşmeler devam ediyor mu, gelinen nokta nedir?" şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Bayar, şunları kaydetti:
"Ana kriterimiz motorun ve güç paketinin fikri mülkiyet haklarının Türkiye'ye ait olması ve bu ürünün Türk ürünü olabilmesi. Altay tankımız Kara Kuvvetlerinin envanterine girdikten sonra başka ülkelerin de ilgisini çekecek. İhracı gündeme geldiğinde de motordan dolayı herhangi bir kısıtlamayla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Ana kriter budur. Buna yönelik de iki Türk firmamızdan teklifler var. Bu çalışmamız devam ederken Japonya'nın hükümetlerarası olarak gündeme getirmesiyle, bir işbirliği fırsatı olarak bunu değerlendirdik. Bu konuyu şimdilik gündemimizin dışına almayı ve başka işbirliği fırsatları üzerinde çalışmayı kararlaştırdık."
Bayar, "Uzun menzili füze sisteminde Çin ile görüşmeler ne aşamada?" şeklindeki soru üzerine, görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Nisan sonuna kadar teklifleri uzattık. Nisan başı gibi bu konuda artık bir sonuç almayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Murad Bayar, "F-35 projesinde siparişler ertelenmişti. Görüşmeler ne aşamada?" şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi:
"Savunma Sanayii İcra Komitemizin vereceği karar, burada önemli olacak. İki alternatif var, üçüncüsü yok. Uçak alımına çok yaklaşmış durumdayız. Uçak siparişlerini ya bu sene ya da önümüzdeki sene vermeye başlayacağız. Ağırlık önümüzdeki seneye kayıyor gibi görünüyor. Birinci yıl siparişimiz iki uçak, ondan sonra 100 uçak olacak." - Ankara