Haberler

Türkiye'den KKTC'ye Gelecek Elektrik ve Su Projesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC'ye Türkiye'den elektrik gelmesiyle maliyetlerin düşeceğini ve halen 4 farklı tarife uygulanan elektrikte tek tarifeye geçileceğini belirtti.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC'ye Türkiye'den elektrik gelmesiyle maliyetlerin düşeceğini ve halen 4 farklı tarife uygulanan elektrikte tek tarifeye geçileceğini belirtti.

KKTC Sanayi Odasının genel kurulunda konuşan Atun, sanayi sektöründeki girdi maliyetlerinin ucuzlatılmasının bir slogan değil vizyon olduğunu ve altının da projelerle doldurulması gerektiğini kaydederek, Türkiye'den su nakli ve kabloyla elektrik projelerinin bu amaçla atılan adımlar olduğunu söyledi.

Ülkenin siyasete değil ihracata ihtiyacı olduğunu, sözlerle kaybedecek zamanı olmadığını ifade eden Atun, ihracatın ithalatı karşılama oranının 5 yıl öncesine göre daha iyi olduğunu, ancak ülkede nakit sıkıntısı bulunduğunun da doğru olduğunu ve piyasalara para pompalamaya çalıştıklarını anlattı.

Pahalı lüks ürün tüketiminin parayı oluk oluk dışarıya taşıdığını, bunu aşmak için dış gelir, yani döviz artışına odaklanmak gerektiğini vurgulayan Atun, ihracat, turizm, eğitim ve tarım sektörlerinin önemine işaret etti.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün askıda kalmasının AB'nin ayıbı olduğunu dile getiren Atun, AB'nin açık-gizli korumacı politikalarının sonuçlarının iyi okunup ders çıkarılmasını istedi.

Atun, yatırıma dönüşecek "soğuk para" için yabancı yatırımcının önemli olduğunu ifade ederek, yerel üretimi de desteklediklerini kaydetti.

-"İhracat 200 milyon doların üzerine çıktı"-

Hükümetleri döneminde, ihracatı 100 milyon dolardan 200 milyon dolar üzerine çıkardıklarını belirten Atun, fuar ve tanıtım desteklerini artırarak, yurt dışı teşhir mağazalarını destekleyerek ihracatı artırdıklarını söyledi.

Atun, bu yılın ilk 3 ayında ihracatın yüzde 15 artış gösterdiğini, 2015'te 150 milyon dolar hedefinin de bu nedenle mütevazı bir hedef olduğunu dile getirdi.

Sanayicilerin ürün kalitesine ve kendine güvenini, katıldığı fuarlarda yerinde gördüğünü anlatan Atun, şunları söyledi:

"Güney Kıbrıs iflasın eşiğinde sallanırken biz Anavatan Türkiye'nin de desteğiyle reel sektörü kalkındırmak için önemli bir alan meydana getirdik. Son üç yılda, çeşitli kaynaklarla güçlendirip teşvikler veriyoruz. Türkiye'deki ilerleme modelinde yarattığı değişim, dönüşüm ve dünyaya ayak uydurma sürecinden bizler de payımıza düşecek dersleri çıkarmamız lazım. Küresel kriz dünyayı olumsuz etkiledi, KKTC'nin son yıllarda ekonomideki büyüme oranı yüzde 2,8 oldu. Bu, AB ve gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının üzerinde bir rakamdır."

-"Türkiye'den elektrik ve su gelmesiyle maliyetler düşecek"-

Türkiye'den su ve elektrik gelmesiyle maliyetlerin düşeceğini ve tüm sektörlerin rekabet edebilirliğinin artacağını vurgulayan Atun, bu projeyle halen elektrikte uygulanan 4 farklı tarifenin yerini tek bir tarifeye bırakacağını, sanayi, turizm ve tarım teşviklerinin de aynen devam edeceğini açıkladı.

Atun, sanayi dönüşümünü desteklemek için zeytin, zeytinyağı, enginar, nar, patates gibi ürünlerin hibe programında birinci sırayı aldığını, bunun hükümetin sanayiye verdiği önemi gösterdiğini de sözlerine ekledi. - LEFKOŞA

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close