Türkiye'den İran Tırlarına Mütekabiliyet Uygulaması
UND Yönetim Kurulu Üyesi Arslan: "Sektör olarak devletimizin aldığı bu kararın arkasındayız. Türki Cumhuriyetlere olan taşıma ve ticaretimiz İran'ın insafına terk edilemez"
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Arslan, Türkiye'nin İran tırlarına mütekabiliyet uygulamasını desteklediklerini söyledi.
Arslan, UND Mersin Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, İran tarafından Türk taşımacılarına yönelik son dönemde mesafeye bağlı akaryakıt fiyat farkı adı altında yüksek ücretlerin uygulandığını söyledi.
Türk taşımacıların akaryakıt almasalar dahi ücret talebiyle karşılaştığını vurgulayan Arslan, söz konusu uygulamanın iki ülke arasında yapılan görüşmelerde de gündeme alınmasına rağmen herhangi bir gelişmenin yaşanmadığını belirtti.
Uygulanan bu tutumunun çok yanlış olduğunun altını çizen Arslan, İran araçlarına her türlü kolaylığı sağlayan Türkiye'ye karşı bu haksızlıkta ısrar edilmesinin anlaşılamadığını söyledi.
Yakıt almasa bile tek yön için Türk taşımacılarından 750 dolar "Deli Dumrul parası" alındığını dile getiren Arslan, şöyle devam etti:
"Sadece geçtiğimiz yıl bu sebeple Türki Cumhuriyetlere giden 13 bin 800 Türk aracı yüklerini İran girişinde İran araçlarına devrederek geri dönmek zorunda kaldı. Ticaretimiz, ihracat yükümüz ve biz taşımacılar İran sınırlarında bilinçli olarak kendi araçlarına öncelik tanınması suretiyle sınırlarda 15 gün bekletilmekte. Şu anda sadece Lütfabad Sınır Kapsı'nda bin Türk aracı 15 gündür, Saraks ve Pol Sınır kapılarında araçlarımız 10 gündür kapıda bekliyor. Türk taşımacısı beklerken aynı süre içinde İran araçları 3-4 kez Türkmenistan'a taşıma yapıp geri dönüyor. Taşımacılar olarak, bugüne kadar İran tarafında eşi benzeri görülmemiş birçok haksızlıkla mücadele ettik. Türkiye, ilk kez 'sen geçiş için ücret alırsan ben de alacağım' dedi. İran da buna karşılık bir anlamda rest çekerek yüzde 100 zam yaptı. Türkiye'nin hemen karşılık vermesi çok önemlidir. Sektör olarak devletimizin aldığı bu kararın arkasındayız. Türki Cumhuriyetlere olan taşıma ve ticaretimiz İran'ın insafına terk edilemez."
Arslan, Türk taşımacıları olarak iki ülke arasında taşımacılığın serbestleşmesinden, kolaylaşmasından ve iki ülkenin de taşıyıcılarının eşit şartlarda olmasından yana olduklarını sözlerine ekledi.
Türkiye, eşit koşullar altında taşımacılık yapılabilmesini temin amacıyla, üç gün önce İran tırlarından 750 dolar geçiş ücreti alınması uygulamasını başlatmıştı. - Mersin