Haberler

Türkiye'den 2015'de, 7 Milyar Dolar Sermaye Gitti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EY'nin her yıl açıkladığı 'Birleşme ve Satın Alma' raporuna göre 2015'te dünyada birleşme ve satın alma işlem hacmi rekor artışla 5.6 milyar dolara yükselirken, Türkiye'de 7 milyar dolar düşüş oldu.

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY'nin 'Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2015 Raporu'na göre geçen yıl dünyada rekor bir artışla 5.6 trilyon dolarlık satın alma ve birleşme işlemi gerçekleşirken, Türkiye'de 7 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı. Türkiye'de 2014'te 22 milyar dolar olarak gerçekleşen satın alma ve birleşme işlemlerinin değeri 2015'te 15 milyar dolara geriledi. EY'nin raporuna göre Türkiye'de 2015'te değeri açıklanan 140 işlemle toplam 10.7 milyar dolar satın alma ve birleşme işlemi gerçekleşirken, bu rakam değeri açıklanmayan işlemlerle birlikte 15 milyar doları buldu. Toplam işlem adedi ise, 2014'e benzer bir seyir izleyerek 319'u buldu.

GÜVENLİK ALGIYI BOZUYOR

Dünyadaki artışı ABD ekonomisindeki toparlanmaya bağlayan EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, artan jeopolitik riskler ve ekonominin beklenen oranda büyüyememesinin Türkiye'de satın alma ve birleşme işlemlerindeki hacmin düşüşünde en önemli etkenler olduğuna dikkat çekti. 2015'te büyük hacimli kamu kaynaklı işlem sayısının da az olduğuna değinen Cantekinler, "2015'e girerken, 2014'ün zor bir yıl olduğunu, 2015'in daha iyi geçmesini beklediğimizi söylemiştik. Ancak beklediğimizden de daha zor bir yıl oldu. Uluslararası yatırımcıların en çok merak ettiği konu Türkiye'nin güvenlik problemleri oldu. Yabancı müşterilerimizden en çok duyduğumuz sorulardan biri 'İstanbul Suriye'den kaç kilometre uzaklıkta' sorusu. Bu bize güvenlik problemlerinin yatırım kararlarında etkili olduğunu gösteriyor" dedi.

BÖLGEDE EN CAZİP BİZİZ

Önceki gün yaşanan terör saldırısı dahil bölgedeki gelişmelerin yatırım algısını oldukça ciddi ölçüde bozduğunu kaydeden Cantekinler, şöyle konuştu: "Evet bir sürü zorlu komşumuz var. Ama ülkeler komşularını seçemiyor. Son dönemde kötümser olmamıza neden olarak pek çok olumsuzluk yaşanıyor. Ama ben yine de kötümser olmama taraftarıyım. Türkiye halen bölgesindeki en cazip en gelişmiş ülke. Bu kesin. Ama tabi yapmamız gereken evödevlerimiz olduğunu unutmayalım. Her şeyden önce kaybettiğimiz bir büyüme hikayemiz var. Biz yeniden en az yüzde 5 büyümeyi sağlamalıyız. Yapısal reformlar, AB uyum yasaları, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve her şeyden önemlisi toplumsal uzlaşmanın yeniden inşa edilmesi büyük önem taşıyor."

2016'DA DA 15 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin ev ödevlerini hayata geçirmesi halinde birleşme ve satın alma hacmi yıllık 30 milyar dolar potansiyel taşıdığını bunun doğrudan yatırımlarla birlikte 45-50 milyar dolara çıkmasının mümkün olduğunu kaydeden Müşfik Cantekinler, "Ancak global ekonomideki gelişmelere bakıldığında FED'in faiz artırımı ve Çin'in performansının da etkisiyle gelişmekte olan ekonomilerden para çıkışı yaşanıyor. Bu gelişmeler ışığında eğer çok sürpriz bir terslik olmazsa Türkiye'de 2016'da da birleşme ve satın alma işlem hacminin 2015'e paralel 15 milyar dolar civarında olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

İYİ Kİ KATARLILAR FİNANSBANK'I ALDI

Türkiye'de yılın son büyük satın alması olarak akılda kalan Finansbank'ın satışında 3 milyar dolara yakın bir hacim oluştu. Bu para Yunanistan'a gitse de satın alma ve birleşme işlemi olarak Türkiye'ye kaydedildi. Müşfik Cantekinler, Finansbank satın almasının düşülmesi durumunda Türkiye'nin satın alma ve birleşme işlem hacmindeki düşüşün 10 milyar doları bulacağını belirterek, "Geldiğimiz noktada 'Katarlılar Finansbank'ı almış' diyoruz" şeklinde konuştu.

YILIN İŞLEMİ ABD'DEN

2015'te dünyada satın alma ve birleşme aktivitelerinde 5.6 trilyon dolarlık işlem hacmi sağlandı. İşlem sayısıda 46-47 bin seviyesinde gerçekleşti. En büyük işlem ABD'den geldi. Phizer, 191.5 milyar dolara Allergan ilaç şirketini satın aldı. Bu büyüklükte bir işlem en son 15 yıl önce gerkçeleşmemişti.

İLK SIRADA KATAR VAR

* Yabancı yatırımcılar 2015 yılında 123 işlemde yer aldı ve 6.6 milyar dolar işlem hacmi gerçekleştirdi.
* Yerli yatırımcılar, 4.1 milyar dolar işlem hacmiyle toplam işlem hacminin sadece yüzde 38'ini gerçekleştirdi.
* Yabancı yatırımcılar arasında, işlem hacmi esas alındığında, Katar birinci sıraya yerleşti. En fazla sayıda işlem ABD tarafından gerçekleştirilirken, İngiltere ve Almanya öne çıkan diğer ülkeler oldu.

EN FAZLA İŞLEM ENERJİDE

* 2015 yılında enerji sektöründe toplam 4.1 milyar dolar tutarında 42 işlem gerçekleşti.
* Finansal Hizmetler sektöründe 3 milyar dolar tutarında 29 işlem gerçekleşti.
* Kamu kaynaklı işlemler toplam işlem hacminin yüzde 18'ini oluşturdu.

2010'da rekor satın alma (Milyar Dolar)
2010 26.4
2011 11.5
2012 23.2
2013 13.7
2014 17.7
2015 10.7

Milyar doları aşan sadece 2 işlem var (Milyon Dolar)
Finansbank 2.940
Socar Türkiye 1.300
Kumport Limanı 940
Soma B Termik Santralı 685
Yemeksepeti.com 589 (Kaynak:Hürriyet)

Türkiye'den 2015'de, 7 Milyar Dolar Sermaye Gitti
Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026 yılında hanelerimizin yarısını kendi doğalgazımızla karşılayacağız

2026 yılını işaret etti: Hanelerin yarısının ihtiyacını karşılayacağız

'Safları sıklaştırın' diyen Kılıçdaroğlu'na adliye önünde coşkulu karşılama

Adliye önünde istediği oldu

Kılıçdaroğlu'ndan Akşener için olay sözler: Ailemi emanet ederim diyen 'işbirlikçi' çıktı, güvenmem hataydı

Akşener için öyle bir ifade kullandı ki, salon resmen buz kesti

İsrail savaş uçakları Beyrut'ta bir binayı yerle bir etti! Dehşet anları kamerada

Gözü dönmüş bunların! Başkentin göbeğinde yaptıklarına bakın

title