Türkiye'de Reklam Yatırımlarının 5 Milyar Dolara Çıkması Gerekiyor"
Reklamverenler Derneği (RVD) Başkanı Ahmet Pura, Türkiye'de reklam yatırımlarının yıllık 2,1 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bu rakam dünyayla kıyaslandığında çok düşük. 2,1 milyar dolarlık rakamın en az 5 milyar dolara çıkması gerekiyor.
Reklamverenler Derneği (RVD) Başkanı Ahmet Pura, Türkiye'de reklam yatırımlarının yıllık 2,1 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bu rakam dünyayla kıyaslandığında çok düşük. 2,1 milyar dolarlık rakamın en az 5 milyar dolara çıkması gerekiyor." dedi.
Pura, RVD'nin 25'inci yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, RVD'nin, Türkiye'de reklamın önemini, etkinliğini, verimliliğini, bilincini anlatmak ve artırmak, reklamla ilgili tüm süreçlerde reklam verenlerin haklarını korumak amacıyla kurulduğunu hatırlattı.
Dünya reklam yatırımları içinde Türkiye'nin payının binde 4'le oldukça düşük bir seviyede seyrettiğini, bu oranın yüzde 1'ler seviyesine yükselmesi gerektiğini belirten Pura, devamla şunları kaydetti:
"8,5 milyon nüfuslu İsrail'in reklam yatırımları 5,4 milyar dolar. İsveç'in nüfusu 10 milyon, reklam yatırımları 3,2 milyar dolar. 80 milyon nüfuslu Türkiye'de ise reklam yatırımları yıllık 2,1 milyar dolar. Bu rakam dünyayla kıyaslandığında çok düşük. Türkiye'de gidilecek çok yol, yapılacak çok iş var. 2,1 milyar dolarlık rakamın en az 5 milyar dolara çıkması gerekiyor. Buradan gördüğümüz; akılcı, verimli ve destekli bir reklam sektörünün başarılı sonuç alacağıdır. Bu gerekçeyle yüzde 1'i hedef almalıyız."
Türkiye reklam pazarının büyümesi için gerekli koşulların "ölçümlenebilme becerileri", "şeffaf ve güvenli ortam", "sağlıklı bir ekonomik yapı", "denetim organlarının net kriterleri" ve "sektörel güç birliği" olduğunu ifade eden Pura, söz konusu koşulların Türkiye'deki reklam pazarının dünyadan aldığı payı yüzde 1'e çıkarabilmesi için olmazsa olmaz kriterler olduğunu vurguladı.
İletişim ve Reklam Federasyonu için görüşmelere başlanacak
Ahmet Pura, dijital reklam ölçümlemelerine değinirken, dijital tarafta birtakım sorunlar yaşandığını ifade ederek, "Reklam verenler verdiği reklamın istediği kitleye ulaşıp ulaşamadığını kontrol edemiyor. Örneğin, bir reklamın tıklanma oranının ne kadarı insan, ne kadarı robot, bu ölçülemiyor. Hiçbir reklam veren, gerçek bir insan tarafından görülmeyen veya bir robot tarafından tıklanan bir reklam için ödeme yapmak istemiyor." şeklinde konuştu.
Gelecek dönemde sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirecek bir İletişim ve Reklam Federasyonu için görüşmelere başlanacağını bildiren Pura "Nerede el sıkışıyor, birbirinize dokunuyor, inanıyorsanız, orada hep bir başarı oluyor. Koşarken arkanıza bakmadığınız vakit rekor kırıyorsunuz, arkanıza baktığınız takdirde de takılıp yarışı bırakıyorsunuz. Kurulmasını arzu ettiğimiz İletişim ve Reklam Federasyonu'nun önemli işlevlerinden biri de bu birliktelik olacaktır." ifadelerini kullandı.
RVD'nin 25 yılının gurur duyulacak başarılarla dolu olduğunu dile getiren Pura, şunları kaydetti:
"Reklam veren demek, reklamın hakiki sahibi demek. Bütün diğer paydaşlara ve sivil toplum örgütlerine örnek olmak mecburiyetindeyiz. Reklamverenler Derneği'nin hata yapmaya, yavaşlamaya, heyecansız kalmaya hakkı yoktur. O anlamda, 50'nci yılda da aynı başarılardan bahsediyor oluruz. Bunun için de heyecanımızı ve aynı duruşumuzu sürdürmemiz gerekiyor. Sorumluluklarımızı da aynı güçle taşıyor olmamız, inancımızın yüksek olması gerekiyor."