Haberler

Türkiye'de Et Üretim Açığını İthalat Fonuyla Kapatalım"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası'nın yükselen enflasyonun nedenleri arasında saydığı et fiyatlarına bir çözüm önerisi de Şahin Sucukları Yönetim Kurulu Danışmanı Hakan Sinangil'den geldi.

Merkez Bankası'nın yükselen enflasyonun nedenleri arasında saydığı et fiyatlarına bir çözüm önerisi de Şahin Sucukları Yönetim Kurulu Danışmanı Hakan Sinangil'den geldi.

CNN Türk'e konuşan Sinangil, fiyatları düşürmek için yapılan et ithalatından sağlanacak kaynaklar ile üreticilerin desteklenerek üretimin artırılabileceğini ve arz açığının kapatılabileceğini, böylece fiyatların kalıcı olarak aşağıya çekilebileceğini söyledi.

Yüksek fiyatlar nedeniyle Türkiye'de et tüketiminin yılda kişi başına 13-14 kilonun üzerine çıkmadığına dikkat çeken Sinangil, "Bunun sebebi tüketimimiz ile üretimimiz arasında bir ters makas olması. Türkiye'de bir ithalata ihtiyaç olduğu belli, sebebi ise arz-talep makasının çok açık olması" dedi ve ekledi:

"Et ithalatı yapılırken de aynı zamanda bir fon oluşsun diyoruz. Biliyorsunuz Türkiye Et Kurumu Avrupa Birliği'nde ithalat yapıyor. Yaptığı ithalat ile Türkiye'de fiyat regülasyon dengesi sağlamaya çalışıyor. Bu etin daha uygun şartlarda Arjantin, Brezilya ve Amerika genelinde temin edilmesi durumunda Avrupa'daki ithalat fiyatı ile arada kalan fark bir fona dönüştürülebilir. Bu fon kullanılarak besicilere-üreticilere canlı hayvan dağıtılmasını öneriyoruz."

Et ve et mamulleri sektöründe 1923 yılından beri faaliyet gösteren Şahin'in ciro bazında artışlarını da iyi gördüklerini belirten Sinangil, "2015 rakamlar daha tam kesinleşmemekle birlikte yüzde 24'e yakın bir büyüme söz konusu. Geçtiğimiz yıl itibariyle 2 milyon 300 bin civarında bir paket üretimimiz varken bunu 2016'da 3 milyona çıkarmak istiyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Şahin Sucuklarının uluslararası bir firma olmasını istiyoruz. Yeni dönemdeki hedeflerimiz bunun üzerine kurulu. Fakat burada fiyat tutturamıyoruz açıkçası. Fiyatın tutması için hammadde fiyatının yani et fiyatının belli bir yere gelmesi gerekiyor. Şu anda işlenmiş et sektörü 72 bin ton civarındayken ihracata girersek bu rakam hemen iki katı olabilir. Neden olabilir? Çünkü Körfez Yarımadası'nda ciddi bir talep var. Bir kere ürünü taze olarak ihraç etme şansımız var. İkincisi Müslüman bir ülke olmamız dolayısıyla helal kesim yöntemleri uyguluyoruz. Biz tüm bunlarla ilgili alt yapıyı hazırladık. Beklentimiz hep bu et fiyatlarının düşmesi yönünde."

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title