Haberler

Türkiye-Cibuti Yuvarlak Masa Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Türkiye ve Cibuti arasındaki mevcut ticaret hacminin aşılabileceğine belirterek, "Daha da ileriye yönelik, sürüdürülebilir, verimli, umut verici bir ilişki inşa etmek istiyoruz.

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Türkiye ve Cibuti arasındaki mevcut ticaret hacminin aşılabileceğine belirterek, "Daha da ileriye yönelik, sürüdürülebilir, verimli, umut verici bir ilişki inşa etmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) ev sahipliğinde Cibuti Ekonomi ve Maliye Bakanı İlyas Moussa Dawaleh ile Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu'nun katılımıyla düzenlenen yuvarlak masa toplantısı Ankara Sheraton Hotel'de yapıldı.

Dawaleh, toplantının açılışında, programındaki değişiklikten dolayı ülkesine planlanandan erken dönmek zorunda kalan Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh'in mesajını okudu.

Cumhurbaşkanı Guelleh, mesajında, söz konusu toplantının Türkiye'nin Cibuti ile geliştirmek istediği iş fırsatlarının bir göstergesi olduğunu belirtti.

İki ülke hükümetleri ve iş dünyası temsilcilerinin çok sayıda temaslarda bulunduğunu hatırlatan Guelleh, bu görüşmelerde farklı ekonomik aktörlerin bir araya gelme fırsatı bulduğunu ve alınan sonuçların kendilerine umut verdiğini aktardı.

Guelleh, Türkiye ve Cibuti arasındaki mevcut ticaret hacminin aşılabileceğine dikkati çekerek, "Daha da ileriye yönelik, sürüdürülebilir, verimli, umut verici bir ilişki inşa etmek istiyoruz. Nihai motivasyonumuz birlikte çalışmak, daha fazlasını yapabilmek. İş adamlarımız, kurumlarımız ve özel sektörümüz için kazan-kazan ortaklığı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Karşılaşılan zorluklar ve uluslararası rekabetle mücadele edebilmek için iş ortamının daha iyileştirilmesi gerektiğine işaret eden Guelleh, güçlü potansiyeli ve kültürel farklılıklarıyla zengin bir ülke olan Cibuti'nin birçok sektörde Türk özel sektör yatırımları için fırsat sunduğunu bildirdi.

Guelleh, Türkiye ve Cibuti'nin yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki ile çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin imzalamayı planladığı yasal çerçeveler olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'ye özel ekonomik bir bölgenin kurulmasının da söz konusu olduğunu ifade etti.

"İki ülke arasındaki ticaret potansiyeli yansıtmıyor"

Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu da Cibuti'nin Türkiye'nin Afrika'ya açılımında önemli ve Türk yatırımcılara birçok fırsat sunan stratejik bir ülke olduğunu söyledi.

Cibuti'nin ekonomik yapısı itibarıyla da gelişme gösteren bir ülke olduğunu anlatan Yavilioğlu, "Her iki ülkenin de en önemli benzer özelliği, stratejik konumda olmaları ve ekonomilerinde görülen gelişmeler. Özellikle 2000'li yıllarından başından itibaren bugüne kadar sağlanan gelişmeler. Ekonomik yapı itibarıyla büyümeleri ve büyümelerine etki eden sektörler göz önüne alındığında benzerlikler gösteriyor." dedi.

Yavilioğlu, ikili ilişkilerin son dönemde ivme kazandığını ifade ederek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2017'de bir önceki yıla göre artış gösterdiğini söyledi.

Söz konuşu artışın umut vadedici olmakla birlikte Cibuti ve Türkiye'nin uluslararası ticaret rotalarının merkezinde yer aldığı göz önünde bulundurulduğunda potansiyeli yansıtmadığını belirten Yavilioğlu, "Ticaret hacmini dengeli bir şekilde artırmak, ikili ekonomik gündemimizin önceliklerden biri olmaya devam edecektir." diye konuştu.

Yavilioğlu, iki ülkenin altyapı yatırımları, müteahhitlik hizmetleri, enerji, tarım, hayvancılık ve sağlık sektörlerin iş birliği potansiyeli taşıdığına işaret ederek, söz konusu alanlarda geliştirilecek yakın iş birliğiyle karşılıklı kazanım sağlanacağını söyledi.

Cibuti'nin Türkiye'ye tahsis ettiği özel ekonomik bölgenin faaliyete geçirilmesi için çalıştıklarını belirten Yavilioğlu, "Bu minvalde, Cibuti makamlarınca Türk yatırımlarını teşvik etmek üzere atılacak ilave adımlar ülkemizce memnuniyetle karşılanacaktır. Söz konusu adımlarla artacak yatırımların Cibuti'nin refah seviyesine önemli katkılarının olacağını düşünmekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Biz büyürken Cibuti de büyüsün istiyoruz"

DEİK Başkanı Nail Olpak ise Türkiye ve Cibuti'nin ortak kültürel mirası ve kardeşliğinin iki ülkenin ekonomik olarak da birbirine daha sıkı sarılmasını sağlayacağını söyledi.

Olpak, "Ancak karşılıklı ticaretimize baktığımızda bu yılın 10 ayında 84 milyon dolarlık ticarete ulaşabilmiş durumdayız. Bunun ilk planda 150 milyon dolar, orta ve uzun vadede 300-500 milyon dolar aralığına çıkarılması için bütün gayretimizi sarf edeceğiz." diye konuştu.

Türkiye'nin üçüncü çeyrekte yakaladığı yüzde 11,1'lik büyüme performansını hatırlatan Olpak, "Biz büyürken, Cibuti'nin de bizimle birlikte büyümesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title