Türkiye-Bosna Hersek Ekonomik İlişkileri Geliştirme Sempozyumu
Bosna Hersek Federasyonu (FBiH) Kalkınma, Girişimcilik ve Zanaat Bakanı Amir Zukiç, Bosna Hersek'i "yatırım vahası" yapma konusunda iyimser olduklarını belirtti.
Bosna Hersek Federasyonu (FBiH) Kalkınma, Girişimcilik ve Zanaat Bakanı Amir Zukiç, Bosna Hersek'i "yatırım vahası" yapma konusunda iyimser olduklarını belirtti.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, "Türkiye-Bosna Hersek Ekonomik İlişkileri Geliştirme Sempozyumu" gerçekleştirildi.
İktisadi Araştırmalar Vakfı, ZiraatBank Bosna Hersek ile İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ) tarafından düzenlenen sempozyumda, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için atılması gereken adımlar ve yatırım imkanları masaya yatırıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Zukiç, iki ülke arasındaki ilişkilerden her zaman kültürel ve tarihi bağlamda bahsedildiğini ancak ekonomik ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını söyledi.
Zukiç, hükümet olarak yabancı yatırımcılara hukuki anlamda kolaylıklar sağlamak için çalıştıklarını, Bosna Hersek'i "yatırım vahası" yapmak istediklerini kaydetti.
Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel de Türkiye olarak, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi çalışmalarında her zaman Bosna Hersek'in ekonomik kalkınma hamlelerini destekleyici adımları ön planda tuttuklarını dile getirdi.
Ortak sınırları olmasa da Bosna Hersek'i komşu olarak gördüklerini vurgulayan Şenel, "Paylaştığımız Balkan coğrafyasının bizleri yakınlaştırdığına, değerlerimizi ve hedeflerimizi ortak kıldığına inanıyoruz. Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkiler sadece iki ülkenin geçmişini ve bugününü anlatmakla kalmayıp, ortak tarihimiz ve medeniyetimize ışık tutan kültür birliğinin yapı taşlarını oluşturmaktadır" diye konuştu.
Hedef 1 milyar dolar ticaret hacmi
Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay da Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki derin tarihi, siyasal ve kültürel bağların ticari ve ekonomik ilişkilerde karşılığını daha fazla bulmasının ve iki ülke arasındaki mevcut iş hacminin daha üst seviyelere çıkarılmasının temel hedef olduğunu belirtti.
Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ticari ilişkilerin gelecek vadettiğine işaret eden Erginay, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak yarım milyar dolara yaklaştığını dile getirdi.
Erginay, önümüzdeki dönemde bu rakamı 1 milyar dolar düzeyine yükseltmek için çaba sarf etmenin önemli olduğunu anlattı.
Türkiye'nin her zaman Bosna Hersek'in yanında olduğunun altını çizen Erginay, Bosna-Hersek ihtiyaç duyduğu sürece Türkiye'nin destek olmaya devam edeceğini vurguladı.
İktisadi Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara, Bosna Hersek'teki amaçlarının ekonomik faaliyetlerin ve ilişkilerin geliştirilmesi ile barışın ve refahın yaygınlaştırılması olduğunu söyledi.
ZiraatBank Bosna Hersek Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş da Türkiye ile Bosna Hersek'in ekonomik ilişkilerinde gelinen noktayı yeterli bulmadıklarını, Bosna Hersek'te özellikle tarım, hayvancılık, turizm ve orman ürünleri konusunda ciddi yatırım imkanları bulunduğunu kaydetti. Banka olarak her ciddi projeyi desteklediklerini aktaran Akbaş, Türk iş adamlarını Bosna Hersek'te yatırım yapmaya davet etti.
Sempozyum kapsamında düzenlenen panelde ise Bosna Hersek'teki yatırım imkanları, yatırımcıların karşılaştıkları zorluklar, yabancı yatırımcılara sunulan hizmetler gibi konular ele alındı.