Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Kocabaş Açıklaması
"Enerjinin verimli kullanılabilmesi ve akıllı şebeke dönüşümü sadece bugünü değil, yarının dünyasını da şekillendiriyor" " 200 binin üzerinde iletişim yapabilir akıllı sayacın takılmasına yönelik sürdürülen çalışmalar, yüzde 15 olan kayıp kaçak oranını azaltmayı ve kaynaklarımızın etkin bir şekilde yönetilmesini.
GÜLŞEN ÇAĞATAY / NURAN ERKUL - Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, "Enerjinin verimli kullanılabilmesi ve akıllı şebeke dönüşümü sadece bugünü değil, yarının dünyasını da şekillendiriyor" dedi.
Kocabaş, AA muhabirine, Türkiye'deki akıllı şebeke kullanımı ve enerji tasarrufu hakkında değerlendirmede bulundu. Turkcell olarak iletişim sektörü ile enerji sektörü arasında pek çok ortak özelliğin olduğunu ifade eden Kocabaş, mobil iletişim şebekesinin, en yaygın kullanılan iletişim alt yapısı olması ve devletler tarafından düzenlenilmesi nedeniyle güvenlik anlamında da en gelişmiş iletişim teknolojisine sahip olduğunu belirtti. Kocabaş, "Akıllı sayaç alt yapılarında da mobil iletişim altyapısından faydalanıldığı için bu teknoloji güvenlik anlamında en üstün standartlara sahiptir diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Turkcell makinalar arası iletişim (M2M) hattı ile başta sayaç ve trafolar olmak üzere, enerji dağıtımı, iletim ve üretim bileşenlerinde anlık veri iletimi sağlayarak şebekeleri akıllı hale getirdiğini belirten Kocabaş, akıllı şebekeler sayesinde enerjide kayıp ve kaçakların önlendiğini, tasarruf oranlarının arttığını ve şebekelerin enerji verimliliği konusunda önemli faydalar sağladığını söyledi.
Enerji sistemlerinin akıllı hale getirilmesinin, ülkelerin en önemli sorunlarından cari açığa olumlu katkısı nedeniyle önem taşıdığını vurgulayan Kocabaş, şunları kaydetti:
"Türkiye 2012'de Otomatik Sayaç Okuma Projesi'ni hayata geçirerek bu anlamda önemli bir adım attı. 200 binin üzerinde iletişim yapabilir akıllı sayacın takılmasına yönelik sürdürülen çalışmalar, yüzde 15 olan kayıp kaçak oranını azaltmayı ve kaynaklarımızın etkin bir şekilde yönetilmesini amaçlıyor.
Turkcell Enerji İzleme Servisleri ile mağaza, fabrika, okul, hastane, AVM, otel gibi işyerlerinin anlık enerji tüketimlerini ve reaktif enerji durumlarını izleyebiliyor ve enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Bu servis yoluyla kısa mesaj ve elektronik posta ile ilgili firmayı uyararak, reaktif ceza bedelinin ödenmesini engelliyor. Gereksiz elektrik tüketimini tespit ederek, elektrik faturalarında ortalama yüzde 20'ye varan tasarruf sağlanmış oluyor."
Enerji verimliliği eğitimi
Bursa Apis Enerji Verimliliği Projesi örneğini veren Kocabaş, sınırlı kaynaklara sahip okullarda, reaktif cezaların okul bütçelerine getirdiği ek yükün bu proje ile ortadan kaldırılmasının ve enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik veri tabanı oluşturmasının hedeflendiğini dile getirdi.
Bir diğer hedefin de enerji takibi ve yönetimi sayesinde sera gazı emisyonları ile diğer ilgili çevresel etkileri ve enerji maliyetlerini azaltmak olduğunu belirten Kocabaş, "Bursa Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerinin kamuda enerji tasarrufu ve reaktif enerji bedellerinin önlenmesi amacıyla temelini attığı çalışma ile 2012 yılında 20 okulda toplam 39 bin lira olan reaktif enerji bedeli, 2013 yılı faturalarında Apis projesi ile sıfıra indirildi. Böylece tasarruf miktarı 1 yılda 39 bin lira oldu. 2014 yılı sonuna geldiğimizde, projenin uygulandığı 20 okulda tasarruf miktarının 100 bin lirayı aştığını görüyoruz" diye konuştu.
Turkcell, 29-30 Nisan tarihlerinde İstanbul'da üçüncüsü düzenlenecek, Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı'na üçüncü defa elmas sponsoru olacak.
Türkiye'de faaliyet gösteren toplam 21 elektrik dağıtım şirketi Turkcell ile çalışırken, mevcut 200 bin akıllı sayaçtan 150 bini Turkcell M2M hatları ile faaliyet gösteriyor. - Ankara