Türk Ticaret Bankası 100. Yıl Sempozyumu
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Finansman Daire Başkanı Abdullah Güzeldülger, uygun talipler buldukları takdirde ellerindeki Türk Ticaret Bankası ile Adabank'ı yeniden ekonomiye kazandırmak istediklerini söyledi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Finansman Daire Başkanı Abdullah Güzeldülger, uygun talipler buldukları takdirde ellerindeki Türk Ticaret Bankası ile Adabank'ı yeniden ekonomiye kazandırmak istediklerini söyledi.
TMSF Finansman Daire Başkanı Güzeldülger, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "Türk Ticaret Bankası'nın 100. Yılı" sempozyumunda, Türkiye'nin milli mücadelesinin ekonomik anlamdaki ilk örneğinin Türk Ticaret Bankası'nın kuruluşu olduğunu ifade etti.
2012 yılı temmuz ayında Türk Ticaret Bankası'na başladığında Türk Ticaret Bankası Munzam Sosyal Güvenlik Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı ile bankanın davalı halde bulunduğunu hatırlatan Güzeldülger, "En kötü anlaşma en iyi mahkeme kararından iyidir" şiarıyla vakıfla temaslarını artırdıklarını dile getirdi.
Güzeldülger, bu süreçte karşılıklı menfaatin sorunları çözmekten geçtiğine dair bir irade oluştuğunu, bu iradeyi de bir sulh protokolüne bağladıklarını ve aralarındaki davalardan karşılıklı vazgeçme noktasında anlaştıklarını kaydetti.
Aralarında tespit ettikleri tasfiye bakiyesini ödeyerek vakıf hisselerinin TMSF'ye devredildiğini anlatan Güzeldülger, "Amacımız buradan bir şerefiye hasıl olursa bunu vakfa ödeyerek onların da bir ekonomik kazanım sağlamaları ve önünde bir teknik ve hukuki engel yoksa bankanın ekonomiye yeniden kazandırılmasıydı. Bankanın yeniden ihya edilmesini TMSF olarak tarihi bir sorumluluk ve borç olarak gördük" dedi.
Türk Ticaret Bankası'nın üzerindeki tasfiyenin kaldırılması ve bankanın ihyası için hukuki ve teknik imkanları araştırdıklarını belirten Güzeldülger,
"2002 yılında bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü aşağı yukarı 120 milyar dolar seviyesindeydi. Bugün geldiğimiz noktada 750 milyar dolar seviyesine geldi. 6 kata yakın bir büyüme var ve oyuncu sayısı aynı. Bir trilyon dolara koşan bir ekonomide yeni, güçlü ve büyük oyuncuların piyasaya girmesi, rekabet ortamını geliştirecek ve bankacılık sektörü daha sağlıklı olacaktır. Uygun talipler bulabilirsek elimizdeki Türk Ticaret Bankası ile Adabank'ı yeniden ekonomiye kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.
-"Türk Ticaret Bankası milli banka olmalı ve buradan iki banka çıkabilir"-
Türk Ticaret Bankası İstanbul Emeklileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şerafettin Livada, Türk Ticaret Bankası'nın 9 Mart 1913 tarihinde İslam Türk Ticaret Bankası adıyla kurulduğunu ve Türkiye'nin ilk özel girişim bankası olduğunu söyledi.
Livada, o dönemde yabancı bankaların katı tutumlarından ve tefecilerin ağır koşullarından bunalan tüccar ve esnafa uygun koşullarda kredi temin etmek amacıyla kurulmuş Türk Ticaret Bankası'nın, Kurtuluş Savaşı'nda da ekonomiyi finanse eden tek banka Türk bankası olduğunu dile getirdi.
Türk Ticaret Bankası'nın bugün tasfiye edilen bir banka olmakla beraber tüm borçlarını ödediğini ve bilançosunda bugün 353 milyon lirası sermaye benzeri kredi olmak üzere 520 milyon lira civarında bir nakit değer görüldüğünü bildiren Livada, "Bu para, bankanın aktif ve varlıklı bir banka olduğunu göstermesi bakımından önem taşıyor. Türk Ticaret Bankası, tekrar sektöre girdiği takdirde kısa zamanda büyük bankalar arasında yer alacağına ve bir yıldız olarak doğacağına inanıyorum. 100 yıllık tarihiyle marka olan Türk Ticaret Bankası, İstanbul Finans Merkezi'nde neden yer almasın- Türk Ticaret Bankası açılmalı ve yaşamalıdır" ifadelerini kullandı.
Türk Ticaret Bankası Munzam Sosyal Güvenlik Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Balabanlı ise Türk Ticaret Bankası'na en çok zararı darbelerin verdiğini, bankanın mağduriyetinin en önemli nedeninin 12 Eylül ve 28 Şubat olduğunu savundu.
Türk Ticaret Bankası'nda en büyük mağduriyeti emeklilerin yaşadığını dile getiren Balabanlı, mağdur olan banka emeklilerinin sadece Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan 1.000 lira civarında maaş alabildiğini ifade etti.
Balabanlı, "Türkiye eğer büyük devlet olmak, 2023 hedeflerini gerçekleştirmek istiyorsa milli bankaların hızla yükselmesi, tasarruf oranının artması gerekir. Türkiye'nin bir kesiminin yastık altınlarını altın günü ile çıkaramazsınız. Onların eğilimi başkadır, faizden kaçar. Bu noktada, Türk Ticaret Bankası'nın milli bir katılım bankası olarak faaliyete geçmesi önemli olacaktır. Türk Ticaret Bankası milli banka olmalı ve buradan iki banka çıkabilir. Katılım bankası olasılığı üzerinde duruluyor ama biz mevduat bankası da olabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Bu arada sempozyumda, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öztin Akgüç, İstanbul Barosu Eski Başkanı Turgut Kazan ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Vanlı da birer konuşma yaptı.
Muhabir: Mücahid Eker
Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL