Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Tartışma yaratan Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Türk Tasarım Danışma Konseyi Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Aslan: "Bakanlık olarak yenilik süreçlerini bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, bakanlık olarak yenilik süreçlerini bütüncül bir yaklaşımla ele aldıklarını belirterek, "Bu nedenle de Ar-Ge'ye, yüksek teknolojiye ve patentlere odaklanırken, tasarımı geri planda bırakmamız düşünülemez" dedi.

Aslan, Türk Tasarım Danışma Konseyinin 11. Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, tasarımcıların güncel sorunlarını ele alacaklarını söyledi.

Hayatın her alanını dönüştürme potansiyeline sahip olan tasarımların, gücünü ve yüksek katma değer etkisini sanayi alanında da güçlü bir şekilde göstermeye kararlı olduklarını vurgulayan Aslan, "Sanayimizin istikrarlı bir şekilde geliştiği, işletmelerimizin ihracat ve karlarının arttığı bir dönemde, tasarımların çarpan etkisinin, durağan dönemlere göre çok daha fazla olacağını kabul etmek gerekir" dedi.

Rakip ülkelerle aradaki farkı, tasarım konusunda çok daha kısa sürede kapatmalarının mümkün olacağını ifade eden Aslan, Türkiye'de işlenmeyi ve değerlendirilmeyi bekleyen derin bir kültürel birikim, yetişmiş ve nitelikli tasarımcı insan gücü bulunduğunu belirtti.

Aslan, tasarım yapan firmaların karlılıklarının, yapmayanlara göre çok daha fazla olduğunu girişimci bilgi sistemi verilerinin açıkça ortaya koyduğunu belirterek, "Bununla birlikte tasarım üretiminin, tasarlama sürecinin basit bir iş olmadığını ve ancak eğitimli ve profesyonel tasarımcılar tarafından gerçekleştirildiği zaman, gerçek anlamda katma değer ifade edeceğini, sanayimizin her kesimine anlatmamız gerekiyor" diye konuştu.

Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı

Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın geçen ağustos ayında Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Aslan,  "Bugünkü toplantıyı, aynı zamanda Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın Lansman Toplantısı olarak da değerlendirmeyi uygun gördük" ifadelerini kullandı.

Aslan, Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın, Türkiye'de tasarımlarla ilgili ilk politika belgesi olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Tasarım Strateji Belgesinin genel amacının "insana ve çevreye duyarlı, katma değeri yüksek tasarımların yaratılması ve korunması" olduğunu dile getiren Aslan, Türkiye'nin tasarım ve tasarımcılarının sürdürülebilir bir şekilde dünya ile rekabet edebilir hale gelmesi ve "Türk Tasarımı" kimliğinin tanınması ve yerleşmesini sağlamak için 5 hedef belirlediklerini belirtti. Aslan, 5 hedefi şöyle sıraladı:

"Tasarımcılığın bir meslek statüsü olarak tanımlanması konusunda gerekli düzenlemeleri yapmak, tasarımla ilgili destekleri çeşitlendirmek ve bu desteklerin etkinliğini arttırmak, tasarım duyarlılığını eğitimin bütün aşamalarına yayma ve insana ve çevreye duyarlı, katma değeri yüksek tasarımlar yapabilecek yetkinlikte tasarımcılar yetiştirme hedefi doğrultusunda, okul öncesinden lisansüstü düzeye kadar eğitimin tüm aşamalarına yönelik 7 faaliyeti hayata geçirmek, tasarımla ilgili sanayici, eğitimci, meslek örgütü ve kamu kuruluşu gibi farklı aktörler arasında iletişim ve işbirliğini güçlendirmek, toplumda ve sanayide tasarım farkındalığını arttırmak."

Aslan, tasarım yarışmaları düzenleyerek, "Türk Tasarımı" imajına sağlayacakları katkı açısından dereceye girenlere, Tasarım Konseyi Ödülleri adı altında ödül vermeyi planladıklarını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
title