Haberler

Türk İşadamları ABD'de Lobi İçin Atağa Kalktı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı Alptekin: "Diğer lobilerin kongreye harcadığı paralar milyar dolarlara ulaşırken geçen yıl ABD'deki Türkler 300 350 bin dolar toplayabildi" ...

MUSAB TURAN - Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA-AMCHAM) Genel Başkanı Ekim Alptekin, dernek olarak ABD'de Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesinin tamamına ilişkileri geliştirmek için birer Türk girişimci atanacağını belirterek, "Lobicilik Amerikan siyasi sisteminin olmazsa olmazı. Bunun için ciddi bir bütçe ve zaman ayrılması gerekiyor. Biz yıllardır bunu tam olarak yapamadık. Diğer lobilerin kongreye harcadığı paralar milyar dolarlara ulaşırken geçen yıl ABD'deki Türkler 300-350 bin dolar toplayabildi" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Alptekin, ABD'de Türkiye lehine lobicilik faaliyetleri için para ve vakit harcaması gerektiğini belirterek, "Lobicilik Amerikan siyasi sisteminin olmazsa olmazı. Bunun için ciddi bir bütçe ve zaman ayrılması gerekiyor. Biz yıllardır bunu tam olarak yapamadık. Diğer lobilerin kongreye harcadığı paralar milyar dolarlara ulaşırken geçen yıl ABD'deki Türkler 300-350 bin dolar toplayabildi. Aslında ABD'de yaşayan, burada iş sahibi olan çok sayıda Türk var şimdi amacımız bu isimlere ulaşıp daha güçlü bir lobi çalışması yapabilmek" ifadelerini kullandı.

Amerikan Kongresi'nde, seçildikleri eyaleti temsil etmek üzere görev yapan 435 Temsilciler Meclisi Üyesi bulunduğunu hatırlatan Alptekin, Derneğin, ABD'de lobicilik faaliyetlerine ivme kazandırmak amacıyla kurguladığı "435" Projesi'ne ilişkin şunları aktardı:

"Türkiye ile ABD arasındaki ticari, kültürel ve toplumsal ilişkileri derinleştirme amacıyla faaliyet gösteren TABA/AmCham bu dönem Temsilciler Meclisi'ne daha fazla angaje olabilmek hedefiyle '435' Projesi'ni hayata geçirdi. Projeyi ABD yasalarına uygun bir şekilde gerçekleştirmek ve sağlam bir zemine oturtmak için ABD'de resmi olarak TABA USA adında bir dernek kuruldu. TABA USA çatısı altında yürütülecek olan 435 projesiyle, her bir Temsilciler Meclisi Üyesine bir TABA temsilcisi atanması hedefleniyor.

Proje kapsamında, her seçim bölgesine, o bölgede istihdam sağlayan ve ticari yetkinliği olan bir üye atayarak bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi edinmek, Türk şirketleri için olası fırsatları araştırmak, halen faaliyette olan şirketlerin karşılaştığı sorunları temsilciler aracılığıyla dile getirmek ve bütün bunlar çerçevesinde olumlu sonuçlar almak amaçlanıyor.

Ticari amaçların yanı sıra '435' projesindeki bir diğer amaç ise Temsilciler Meclisi'ne Türkiye'yi en doğru ve heyecan verici şekilde tanıtmak. Washington gibi önemli bölgelerde faaliyetlerini sürdüren TABA USA'da şu ana kadar 40'a yakın eyalette temsilcilik kurulmuş durumda. ABD'de yaşayan yaklaşık 800 bin Türk'ten en az 50 bininin girişimci olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yakın bir zamanda '435' temsilci sayısına rahatlıkla ulaşılacağımızı öngörüyoruz."

Yüzde 100 enerji bağımsızlığı

Borç limiti, mali uçurum, parasal genişleme (QE3) gibi problemlerin ABD ekonomisi için tamir edilemez hasarlar verdiği görüşlerine katılmadığını dile getiren Alptekin, ABD'nin halen dünyanın en sağlam ekonomik ve siyasi sistemin işlediği yegane ülke olduğunu ifade ederek, üniversiteleri, şirketleri ve borsalarının alanlarının en iyisi olduğunu, para biriminin dünyanın en güvenilir para birimi ve herşeye karşın siyasi sisteminin de halen en iyi işleyen ve ABD halkının ağırlıklı çoğunluğu tarafından destek gören bir sistem olduğunu anlattı.

ABD'nin enerji üretimine ilişkin değerlendirmelerini de paylaşan Alptekin, henüz Türkiye'de yeterince bilinmeyen çok önemli bir konu olduğunu, ABD'nin yakın zamanda yüzde 100 enerji bağımsızlığına ulaşacak olmasının artık tüm uzmanlar tarafından da kabul edilen bir gerçek haline geldine söyledi.

Alptekin, "Dünyanın en büyük petrol üreticisi olduğu gibi gerçek demokrasiyle yönetilen tek petrol üretici ülke de olması dışında kaya gazı bulunması ve yenilebilir enerji teknolojileri sayesinde ABD'nin yüzde 100 enerji bağımsızlığını yakın zamanda yakalaması bekleniyor. Bu gelişmeler yapısal etki sağlayacak nitelikte ve makro dengeleri değiştirmekle beraber bireysel refah düzeyini de olumlu etkileyeceği şüphesiz..." dedi.

-  Transatlantik Anlaşması

ABD ile AB arasında imzalanması planlanan, Türkiye'nin de bu anlaşma dışında tutulması muhtemel görünen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na (TTIP) yönelik değerlendirmelerini aktaran Alptekin, şunları kaydetti:

"TTIP ekonomi açısından en önemli gündem maddelerimizden. Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yüksek düzeyli bir çalışma komitesi toplantısı için ABD ziyaretinde bulundu. Bu süreci çok önemsiyoruz çünkü, TTIP'e dahil olamazsak ya da TTIP'in dışında kalmanın olası olumsuz etkilerini telafi etmek için ABD ile bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalama arzumuzu ve girişimlerimizi bugün itibariyle profesyonel biçimde yönetmezsek geç kalmış olacağız.

Bu anlaşmanın yapılmasının en az iki yılı var, onaylandıktan sonra uygulama için de iki yıl gerek. İlerleyen dönemde ne olacağı da gelişmelerin ne yönde seyredeceği de belli olmaz tabii. Mesela müzakerelerin ikinci turu, ABD heyetinin gidememesinden dolayı iptal edildi. Ancak biz zaten olmaz düşüncesiyle görmemezlikten gelemeyiz, bu süreci Türkiye'nin olumsuz etkilenmemesini sağlayacak şekilde yürütmeliyiz." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık belediye başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title