Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'nin savunma sanayisini öve öve bitiremedi

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'yi bir konuda öve öve bitiremedi

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Türk-İş'ten Meclis'e Mektup: Çalışma Hayatında Kaosa Hazırlanın

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, TBMM'de Grubu olan Siyasi Partilerin Grup Başkanvekillerine bugün görüşülecek Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının bazı maddeleriyle ilgili itirazlarını içeren bir mektup gönderdi TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, TBMM'de Grubu...

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, TBMM'de Grubu olan Siyasi Partilerin Grup Başkanvekillerine bugün görüşülecek Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının bazı maddeleriyle ilgili itirazlarını içeren bir mektup gönderdi TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, TBMM'de Grubu olan Siyasi Partilerin Grup Başkanvekillerine bugün görüşülecek Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının bazı maddeleriyle ilgili itirazlarını içeren bir mektup göndererek siyasi partilerin çalışma hayatında yaşanacak bir kaosa hazırlıklı olmaları istendi.

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, TBMM'de Grubu olan Siyasi Partilerin Grup Başkanvekillerine gönderdiği mektupta, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının bugün görüşülecek maddelerinden bazılarıyla ilgili itirazlarını ve taleplerini dile getirdi. Genel Başkan Mustafa Kumlu ve Genel Sekreter Pevrul Kavlak imzasıyla gönderilen mektupta Toplu İş ilişkileri Kanun Tasarısı'nın, 3 Ekim 2012 tarihinde TBMM'de görüşülmeye başlandığı ve 30 maddeden oluşan 1. bölüme ilişkin görüşmelerin 11 Ekim 2012 tarihinde sonuçlandırıldığı belirtildi. İkinci ve üçüncü bölümlerde yer alan maddelerin görüşülmesine ise 17 Ekim itibariyle devam edileceği anımsatıldı.

TÜRK-İŞ'in sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasının demokratikleşme çabalarına katkı sağlayacağına inandığı vurgulanan açıklamada, hazırlık aşamalarında verilmek istenen katkı ve önerilerin büyük bir kısmının dikkate alınmadığı iddia edilerek bu durum eleştirildi. Açıklamada, bu nedenle TÜRK-İŞ topluluğunun endişe ve huzursuzluğunun arttığı, TÜRK-İŞ'in gazetelere verdiği ilanlarla hassasiyetinin doruk noktada olduğu konulara işaret ettiği kaydedildi. TÜRK-İŞ'in gönderdiği mektup şöyle:

-TASARIYLA TÜRK ÇALIŞMA HAYATI KAOSA GİRER-

"-Sendikanın kurulacağı iş kolunda çalışmayan, işçi olmayan insanların sendika kurabilmesinin Türk çalışma hayatına kazandıracağı hiçbir şey olamaz. Böyle bir durumda ortaya, sendika görüntüsü altında yüzlerce kuruluş çıkacak, çalışma hayatı kendini daha büyük bir kaosun içinde bulacaktır.

-30 ve daha az işçi çalıştıran işyerlerinde işçilerin sendikal nedenle işten atılmaları halinde işe iade davası açma haklarını düzenleyen fıkra tasarıdan çıkarılarak işçilerin sendikal tazminat alma hakları ortadan kaldırılmaktadır. Böylelikle 30'dan az işçi çalıştırılan işyerlerinde örgütlenmenin önü kesilmekte, milyonlarca işçinin temel insan hakkı olan örgütlenme özgürlüğü ellerinden alınmaktadır.

-Tasarının yayımı tarihinden itibaren bir süre sendikal barajlarla ilgili düzenleme askıya alınmakta, bu yolla da bazı sendikaların yetkili kılınması sağlanmaya çalışılırken, sistem bozulmakta, ilkeler çiğnenmektedir.

-Grev yapan işçilerin iş yerinin önüne kuracakları çadır dahi yasaklanmaktadır.

-Sendikaların yetki müracaatına işverenlerce yapılacak itirazlarla toplu iş sözleşme sürecinin önü kesilmektedir."

-TÜRK-İŞ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAK-

İktidar Partisi'nin birinci gündeki tutumunu değiştirerek, temel hak ve özgürlüklere uymayan, Türkiye koşullarını zorlayan yaklaşımından vazgeçmesi gerektiğini savunan TÜRK-İŞ, "İktidar Partisi, yandaş sendika yaratma gayretinin vereceği zararları fark etmelidir. Ayrıca, e-devlet kapısı üzerinden üyelik ve üyelikten çekilme uygulamasında yaşanabilecek olumsuzluklarla ilgili tereddütler devam etmektedir. TÜRK-İŞ, üyelikten çekilmede e-devlet kapısı ile birlikte noter koşulunun iki yıllık bir geçiş sürecinde birlikte devam etmesi ve uygulamanın izlenmesi görüşündedir. Tereddütlerin giderilmesi için TÜRK-İŞ görüşleri yönünde çalışma yapılması beklenirken, e-devlet kapısı üzerinden üyelik ve üyelikten çekilmenin altı aylık bir süre sonunda uygulanması yönündeki yaklaşımlar telafisi mümkün olmayan zararlar yaratabilecektir. TÜRK-İŞ, tasarının taleplerini gözeterek yasalaşabilmesi için son dakikaya kadar görüşmelerini sürdürecek ve sürecin takipçisi olacaktır" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi
title