Türk-İş: Telekom İşçisi 'Milli' Duruyor
Türk-iş Genel Başkanı Salih Kılıç, 'Grev Silahı Amaç Değil Araçtır. En İyi Zamanda Kullanılması Hem Ülkeye, Hem İşletmeye Hem de İşçi İçin Çok Önemlidir' Dedi.
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, "Grev silahı amaç değil araçtır. En iyi zamanda kullanılması hem ülkeye, hem işletmeye hem de işçi için çok önemlidir" dedi.
Türk-İş Genel Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Haber-İş Genişletilmiş Temsilciler Kurulu’nda konuşan Kılıç, Türk Telekom işçisinin kurumun özelleştirilmesine karşı "milli bir duruş" sergilediğini söyledi. Grevin sendika ve işçilerin anayasal ve demokratik bir hakkı olduğunu anlatan Kılıç, "Ancak, bu, uygun zamanda kullanılınca en güçlü silahtır. Grev silahı amaç değil, araçtır. En iyi zamanda kullanılması hem ülkeye, hem işletmeye hem de işçi için çok önemlidir. Yasal süreçte grev hakkını hayata geçirmede tereddüt etmeyin. Türk-İş olarak bu konuda sonuna kadar arkanızdayız. Bu toplu iş sözleşmesinde önümüzdeki bir hafta içerisinde müzakerelerin hızlanacağını düşünüyorum. Bizim amacımız sağlıklı bir şekilde masa başında bu işin çözümlenmesidir. Sonuç olarak, müzakerelerin devamı hem bizim hem de işverenin sorumluluğudur. Herkes sorumluluğunu yerine getirmelidir" diye konuştu. Kılıç, Türk Telekom’daki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 4 maddede uyuşmazlık bulunduğunu hatırlatarak, "İşverenin verdiği ücretlerle bu iş bitmez" dedi.
İkramiye konusunda da adaletsizliğini olduğunu ifade eden Kılıç, bu konunun diğer özelleştirilen kurumlardaki gibi çözümlenmesi gerektiğini söyledi. Kılıç, ayrıca aynı unvan, kıdem ve şartlarda çalışanların aynı ücreti almaları gerektiğini kaydederek, bu konulardan taviz verilmeyeceğini belirtti. Türkiye Haber-İş Genel Başkan Ali Akcan da, Türk Telekom’da 29 Mayısta başlayan toplu görüşme sürecinin "işverenin tutumu nedeniyle" bugünlere kadar uzadığı görüşünü dile getirdi.
Asla ücret sendikacılığı yapmadıklarını, sorumlu sendikacılık anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Akcan, bu sözleşmenin masa başında bitirilmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini, ancak sonuç alamadıklarını kaydetti. İşverenin tutumunun tekliflerini geri çekmek ve hedefi büyütmekten başka çare bırakmadığını ifade eden Akcan, "Türk Telekom’da sendikasızlaşmanın teşvik edildiğini" öne sürdü.