Haberler

Türk Firmalarının Afrika Pazarına Girişi Kolaylaşacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Afrika Ticaret, Sanayi, Tarım ve Meslek Odaları Birliği (UACCIAP) tarafından kurulan Türkiye-Afrika Odasınca, Türk firmalarının Afrika piyasasına girişinin kolaylaştırılması ve piyasada daha aktif olmalarının sağlanması amacıyla Türkiye'deki Afrika ülkeleri büyükelçilikleri ile "Launch Event Of Road Show: Discovering Africa" programı başlatıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Afrika Ticaret, Sanayi, Tarım ve Meslek Odaları Birliği (UACCIAP) tarafından kurulan Türkiye- Afrika Odasınca, Türk firmalarının Afrika piyasasına girişinin kolaylaştırılması ve piyasada daha aktif olmalarının sağlanması amacıyla Türkiye'deki Afrika ülkeleri büyükelçilikleri ile "Launch Event Of Road Show: Discovering Africa" programı başlatıldı.

Programın TOBB İkiz Kuleler'deki tanıtımında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki dostluğun uzun yıllara dayandığını söyledi. Tarih boyunca her iki tarafın da birbirine yakın olduğunu dile getiren Hisarcıkloğlu, Afrika ile ilişkileri geliştirmek adına 1998 yılında Afrika Eylem Planı'nın uygulanmaya konulduğunu hatırlattı.

Taraflar arasındaki dış ticaret hacminin geçen yıl sonu itibarıyla 20 milyar dolara ulaştığını anlatan Hisarcıkloğlu, Türk firmalarının Afrika'daki yatırımlarının da 5 milyar doları aştığına dikkati çekti.

Görevi gereği gerek kuzey Afrika, gerek sahra Altı Afrika ülkelerine çeşitli ziyaretler gerçekleştirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Her ziyaretimde iş birliği imkanlarını gördükçe, oradaki iş insanlarımızla konuştukça daha çok heyecanlanıyorum. Bölgede iş yapanlar fırsatları biliyor ama daha geniş bir çerçeveye ulaşmamıza ihtiyaç var" diye konuştu.

Afrika'daki iş ve yatırım fırsatlarını daha iyi anlatmak adına taraflar arasında yapılan iş birliğine çok önem verdiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Diplomatların iş yapma ortamına sağlayacağı katkılar açısından bu girişim, ileride başarılı örnekler arasında gösterilecektir" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin hem ticaret hem de yatırım anlamında büyük fırsatlar sunduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de üretilen ürünlerin kalite ve maliyet anlamında dünya standartlarında olduğunun altını çizdi.

İhracatın yarıdan fazlasının AB ve ABD gibi gelişmiş piyasalara yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, son yıllarda yatırım ortamının gelişmesiyle Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımların hızla arttığını söyledi.

Türkiye'nin müteahhitlik ve turizm sektörleri anlamında da dünyanın önemli ülkeleri arasında yer aldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye ekonomisi 1980 sonrası önemli bir dönüşüm ve gelişme gösterdi. İçe kapalı, dış rekabete kapalı ülkeydik. Bugün tüm piyasalara açılmış küresel rekabette ayakta kalmış, İtalya ile Çin'in arasındaki en büyük sanayi devi olan ülke haline geldik. Bu iktisadi dönüşüm sürecinin başarısında güçlü özel sektörün çok ciddi katkısı oldu."

Diğer konuşmalar

Fas'ın Ankara Büyükelçisi Lutfi Auad da programın Türkiye'nin Afrika kıtasına gösterdiği ilgiyi göstermesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

TOBB'un Türkiye için taşıdığı önemin farkında olduklarını dile getiren Auad, "Bu organizasyonlar sayesinde Afrikalı büyükelçiler, Türk ekonomisinin canlılığını görme şansına sahip olacaklar" dedi.

Afrika'da son yıllarda demokratik pratiklerin giderek güçlendiğine dikkati çeken Auad, kıtanın geleceğini sağlamak adına güvenlik ve istikrarın büyük önem taşıdığını kaydetti.

Auad, 2000'li yıllarda Afrika'nın dünyada en fazla gelişen ekonomilerden olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Afrika kıtası, dinamik genç nüfusunu değerlendirerek dünya çapındaki yerini elde etmek istiyor. Aynı zamanda kalıcı, sürdürülebilir gelişme için doğal kaynaklarını, zenginliklerini de kullanmak istiyor. Bu gelişmeyi de Türkiye gibi onunla iş birliği yapmak isteyen ülkelerle gerçekleştirmek istiyor. Afrika'nın dost ülkelerle kazan-kazan ilişkisi kurması gerekiyor ve Türkiye bu ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor."

Dışişleri Bakanlığı Afrika Genel Müdürü Büyükelçi Hulusi Kılıç da Türkiye'nin kalkınmasında ve dünyada tanınmasında TOBB'un önemli rol üstlendiğini ifade etti.

TOBB'un faaliyetlerinin, Türkiye'nin dünyanın 16. büyük ekonomisi olmasında önemli katkı sağladığını vurgulayan Kılıç, "Bu girişimi çok destekliyor, önemli buluyorum. Bizim gizli bir ajandamız yok. Kazan-kazan ilişkisi yürütüyoruz. Bilgimizi, tecrübemizi kıskanmadan paylaşıyoruz" dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title