Türk Enerji-Sen: TBMM'de Memurların Beklentileri Karşılansın
Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, toplu sözleşme ile ilgili kanun tasarısının TBMM'de plan bütçede alt komisyona gönderilmesine ilişkin, Mecliste kamu çalışanlarının lehine değişikliklere gidilmesini istediklerini kaydetti Türk...
Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, toplu sözleşme ile ilgili kanun tasarısının TBMM'de plan bütçede alt komisyona gönderilmesine ilişkin, Mecliste kamu çalışanlarının lehine değişikliklere gidilmesini istediklerini kaydetti Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, toplu sözleşme ile ilgili kanun tasarısının TBMM'de plan bütçede alt komisyona gönderilmesine ilişkin, Mecliste kamu çalışanlarının lehine değişikliklere gidilmesini istediklerini kaydetti. Karapınar, "Milletvekilleri memurların taleplerini dikkate almalıdırlar. Hükümet yaptığı yanlışı Mecliste düzeltmelidir. Memurların beklediği düzenlemeleri yapmalıdır" dedi.
Toplu sözleşme ile ilgili kanun tasarısının TBMM'de plan bütçede alt komisyona gönderilmesi ile ilgili bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Basın Sekreteri ve Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar Mecliste kamu çalışanlarının lehine değişikliklere gidilmesini istediklerini kaydetti.
Yasanın TBMM'ye sevk edildiği hali ile toplu görüşmeyi aratacağına dikkat çeken Karapınar "Biz yasa ile haklarımızın daha ileriye götürüleceği bir düzenlemeyi beklerken, hükümet öyle bir tasarıyı TBMM'ye sevk etmiştir ki adeta dağ fare doğurmuştur. Böyle bir yasa ile toplu görüşme toplu sözleşmeden daha ileri olmuştur. Böyle bir yasa tasarıyla anayasa değişikliğinde, toplu sözleşme vaat edilerek, memurlarımızın umutlarının çalındığı belgelenmiştir" dedi.
Söz konusu taslağın demokrasiye bile aykırı olduğuna değinen Karapınar "Yasa tasarısı tüm kamu çalışanlarının hakları ile ilgili düzenlemeyi bir konfederasyonun hatta bir kişinin imzasına bırakıyor. Diğer konfederasyonlar hiçbir şekilde bu sürece dahil edilmek istenmiyor. İtiraz hakkı bile verilmiyor. Tasarı bu haliyle demokrasiye, katılımcılığa hakka ve hukuka aykırıdır. Bu tasarı ancak yandaş sendikacılığı, siyasetçinin emrindeki sendikacılığı memnun edecek bir tasarıdır. Umarız TBMM'de bu yanlıştan dönülür" dedi.
-"HAKEM KURULU BAĞIMSIZ BİR YAPIYA SAHİP DEĞİL"-
Söz konusu tasarıda hakem kurulunun da bağımsız bir yapıya sahip olmayacağına dikkat çeken Karapınar "Toplu sözleşmede son sözü Bakanlar Kurulu söylüyordu. Bu yasada da hükümetin belirleyeceği üyelerin çoğunlukta olduğu Hakem Kurulu belirleyecek. Yani hükümet bu kez de dolaylı olarak yine son kararı verecektir. Böyle bir kanun tasarısı ILO'nun hiçbir sözleşmesine ve sendikacılığın hiçbir temel ilkesine uygun değildir. Bu tasarıdan hükümetin istediği tüm emirleri harfiyen yerine getirecek bir sendikal düzen ortaya çıkmaktadır. Hükümetin kurduğu böyle bir oyuna oyuncu olarak da bir sendika bulmuş, onları palazlandırmış, her zaman tek görmek istedikleri anlayışı şimdi de yasal hale getirmeye çalışmaktadırlar" dedi.
Hükümetin ileri demokrasiyi memurlara gelince unuttuğunu kaydeden Karapınar "Başbakanımız, hükümet yetkilileri her söze ileri demokrasi diyerek başlıyorlar. Fakat iş memurun hakkını vermeye gelince demokrasi ve demokratlık bir kenara atılıyor. Krallık hükümleri uygulanmak isteniyor. Anayasa ile verilen bir hak, kanunla bir hak gaspına dönüştürülüyor" şeklinde konuştu.
Memurların TBMM'den adam gibi bir yasa çıkmasını istediklerini kaydeden Karapınar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerek Plan Bütçe Komisyonunda, gerekse TBMM genel kurulunda memurlar adam gibi bir yasanın çıkmasını istiyorlar. Milletvekilleri memurların taleplerini dikkate almalıdırlar. Hükümet yaptığı yanlışı Mecliste düzeltmelidir. Memurların beklediği düzenlemeleri yapmalıdır. Yasa tasarısı aynen kabul edilirse yasakçı, hakların geriye gittiği memura değil de yandaşlık zihniyetine hizmet eden bir yasa ortaya çıkar. Haktan ve hukuktan yoksun her şeyin bir gün yok olacağı asla unutulmamalıdır. Hak için hakça mücadele edenlerin bu mücadelesi asla bitmeyecektir." - Ankara