Türk–belarus İş Konseyi Ortak Toplantısı
TOBB Başkan Yardımcısı Mete: "Belarus’un son yıllardaki ekonomik performansı şirketlerimiz için bir çok alanda önemli imkanlar yaratmakta ve ikili ticari ilişkilerimiz hızla artmaktadır" ...
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, Türk iş dünyası olarak Belarus'un son yıllardaki büyüme performansını yakından takip ettiklerini belirterek, " Belarus'un son yıllardaki ekonomik performansı şirketlerimiz için bir çok alanda önemli imkanlar yaratmakta ve ikili ticari ilişkilerimiz hızla artmaktadır" dedi.
TOBB Plaza'da gerçekleştirilen Türk – Belarus İş Konseyi Ortak Toplantısı'nda konuşan Mete, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin Belarus'un bağımsızlığını kazanmasından sonra karşılıklı saygı, karşılıklı yarar ve işbirliği temelinde güçlendiğini söyledi.
Türk iş dünyası olarak, Belarus'un son yıllardaki büyüme performansını yakından takip ettiklerini anlatın Mete, Belarus'un son yıllardaki ekonomik performansının Türk şirketler için bir çok alanda önemli imkanlar oluşturduğunu ve ve ikili ticari ilişkileri hızla artırdığını ifade etti.
Mete, 2003 yılında 50 milyon dolar seviyesinde olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2012 yılında 450 milyon dolar seviyesine çıktığını dile getirerek, "Türk müteahhitlik şirketleri tarafından bugüne kadar Belarus'ta üstlenilen alt ve üst yapı projelerinin toplam bedeli 2013 yılı itibarı ile yaklaşık 679 milyon dolara ulaşmıştır. Belarus'tan ülkemize gelen turist sayısı da 2012 yılı sonunda 138 bin olmuştur. Bunlara ilave olarak, küresel piyasaların yükselen yatırımcısı olan Türk şirketlerinin Belarus'taki yatırımları son dönemde ciddi bir artış eğilimine girdi ve Belarus'taki Türk yatırımları bir milyar dolar seviyesine çıktı" şeklinde konuştu.
"Arazilerinin yüzde 75'i sulanabilen Belarus ile tarımsal işbirliği yapabiliriz"
İkili ekonomik ilişkilerin canlanması adına Türk işadamlarının Belarus'taki faaliyetlerinde daha başarılı olmaları için bazı taleplerde bulunan Mete, şöyle devam etti:
"İşadamlarımızın aldıkları vizeler kısa sürelidir. Uzun süreli vize almak için davetiye gerekmekte, bu süreç zaman kaybına neden olmaktadır. Vize işlemlerinin kolaylaştırılması ve hızlandırılmasına yönelik tedbirlerin alınması talebimizi ifade etmek istiyorum. Ayrıca Belarus'ta bankacılık işlemlerinin ve uluslararası para transferlerinin kolaylaştırılması, ikili ekonomik ilişkilerimizi daha da canlandıracaktır. Belarus'un dünya ekonomisine daha fazla entegrasyonu yolunda bankacılık sisteminin gelişmesi için her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu huzurlarınızda ifade ediyorum.
Dünyanın ikinci büyük müteahhitlik gücü haline gelen, lojistik yakınlık avantajına ve bölge koşullarında inşaat yapma tecrübesine sahip Türk inşaat şirketlerine Belarus'a daha fazla hizmet etme fırsatı tanınmasını istiyoruz. Artık tarım stratejik bir sektör haline gelmiş iken, arazilerinin yüzde 75'i sulanabilen Belarus ile tarımsal işbirliği yapabiliriz. Gıda sektöründe özelikle süt, et, buğday işleme tesisleri alanında işbirliğini hayata geçirebileceğimize inanıyorum."
"1 milyar dolarlık dış ticaret hacmi yetersiz"
Belarus Sanayi Bakan Yardımcısı Pavel Utupin de, Belarus ve Ankara arasında siyasi ve ekonomik anlamda bir sorun bulunmadığını belirterek, toplantıya katılan iş adamlarının iş birliği fırsatlarını değerlendireceğini söyledi.
Türkiye ve Belarus'un çok açık ve saydam ülkeler olduğu için bu iş birliğinde de ortak noktalara sahip olduğunu ifade eden Utupin, Belarus halkının Türk hizmetlerine gösterdiği ilginin hükümetler arası ilişkiyi artırmada itici bir güç olduğunu dile getirdi.
İki ülke arasındaki 1 milyar dolarlık dış ticret hacminin yetersiz olduğunu vurgulayan Utupin, ekonomik ilişkilere daha iyi bir nitelik kazandırılması gerektiğini ifade etti.
Utupin, Türkiye'nin kendileri için çok cazip bir ülke olduğunu ifade ederek, işbirliğinin yeni projelerle devam edeceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Halim Mete ve Pavol Utupin birbirlerine karşılıklı hediye taktim ederken, toplantıya katılan iş adamları karşılıklı iş görüşmelerinde bulundu. - İstanbul