Haberler

Turizm Krizi En Çok Cip Turlarını Vurdu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmaris'te, turizmde görülen kriz, cip safariyi de vurdu. Geçen yıl günde ortalama 300 kişinin tercih ettiği cip safari turlarına, bu yıl aynı dönemde ortalama 90 kişi katıldı.

Marmaris'te turizmdeki düşüşten cip safari şirketleri de payını aldı. Toz, taş ve çamurlu dağ yolları ile nehirlerin sığ bölgelerinden geçen, Marmaris'in muhteşem doğal güzelliklerini sunan ve çevre köyleri de içine alan cip safari turları, eski günlerini arar oldu. Geçen yıl Lübnan, İran, Irak ve Ürdün başta olmak üzere değişik Arap ülkelerinden gelen turistlerin ilgi göstermesiyle durgun dönemi çabuk atlatan cip safari turu düzenleyen şirketler, son dönemde sıkıntılı günler yaşıyor. 4x4 arazi araçlarında her cipte 4-10 kişiden oluşan gruplarla yapılan safari turları saat 09.00'da başlıyor. Genellikle ormanlık alanda, toprak yollarda geçen, Kızkumu ve Plajı ile Turgut Şelalesi arasında keyifli cip safari turları saat 17.30'da sona eriyor.

"GİDİŞAT KÖTÜ"

Marmaris'te 28 yıldır cip safari turları düzenleyen April Jeep Safari'nin 'Rambo' olarak tanınan yöneticisi Ertuğrul Kaplan, sezona kötü bir giriş yaptıklarını söyledi. Gidişatın kötü göründüğüne de dikkati çeken Kaplan, şöyle dedi:

RESMEN ÇAKILDILAR

"Geçen yılın Haziran ayında Marmaris'teki 10 cip safari şirketiyle ortalama günde 750 yerli ve yabancı turist tura çıkarken bu rakam şimdilerde 120-150 civarına düştü. Benzinden sigortaya kadar her şeye gelen büyük zamlar fiyatlara yansıtılmadan geçen yılın rakamlarıyla yemekli 40-50 lira arasında tur yapılıyor. Geçen yılı çok arıyoruz. Marmaris genelinde cip safari müşterisinde ciddi düşüş var. Umarım önümüzdeki aylarda bu böyle devam etmez. 30 olan cip sayımızı 18'e düşürdük. Geçen cuma günü tura 7 araçla yani 70 kişiyle çıkabildik. Geçen yıl 28-30 araçla, yani 300 kişiyle bu turlara çıkıyorduk."

"ŞU ANDA ZARARDAYIZ"

Bu yıl en fazla 9 ciple 90 kişiyi tura götürebildiklerini belirten Kaplan, "18 araç, 18 şoför, 4 kameraman, bakım elemanı çalıştırıyoruz. Bunların hepsi ayrı bir gider kalemi. Ne yapacağımızı şaşırdık. Geçen 5 Aralık ile 5 Nisan arasında cipleri bakıma aldık. Bütün araçlara lastik, koltuk, yeni boya, sigorta, derken toplam 100 bin lira harcama yaptık. Şu anda zarardayız. Böyle giderse bu parayı bile çıkartamayacağız. Kimsenin umudu kalmadı. Diğer şirket ve ilçelere oranla bizim durumumuz daha iyi. Çünkü, eski müşterilerimiz var. Marmaris'e geldiklerinde mutlaka bizimle tura katılırlar" diye konuştu.



Marmaris'teki otellerin doluluk oranın yüzde 30'larda kaldığını da hatırlatan Kaplan, bu doluluk oranları artmadıkça kendilerinin işlerinin açılmasının mümkün olmadığını da kaydetti. Turlar hakkında da bilgi veren Kaplan, şöyle dedi:

TUR ROTASI

"Marmaris'in Armutalan ve İçmeler mahallelerinden yola çıkılıyor. Buralarda hareket öncesinde tur hakkında brifing veriliyor. Turlarda, seyahat boyunca sigara içilmesi yasak. Kazaları önlemek amacıyla cipleri kendi şoförlerimiz kullanıyor. Kısa bir anayolun ardından orman içindeki toprak yollar tercih ediliyor. Bu yollarda müşteriler arasında su savaşları yaşanıyor. Çok eğleniyorlar. Çay ve yemek molaları her şirkete göre değişik yerlerde. Ama vazgeçilmeyen yerler Kızkumu ile Turgut Şelalesi. Öğle yemeğinde açık büfe. Mangalda köfte veya tavuğa ek olarak salata, pilav veya makarna veriliyor. İçecekler ekstra ama pahalı değil. Sahilde neyse bizde de öyle."

Turizm Krizi En Çok Cip Turlarını Vurdu
Kaynak: Hürriyet / Ekonomi
title
Close