Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Türeb Başkanı Ataseven Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye'nin, Avrupa'nın en büyük rüzgar potansiyeline sahip pazarlarından biri olduğunu belirterek, "Türkiye'nin 2006'da yapılan hesaplamalara göre ekonomik anlamda üretime dönüştürülecek rüzgar enerjisi potansiyeli 48...

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye'nin, Avrupa'nın en büyük rüzgar potansiyeline sahip pazarlarından biri olduğunu belirterek, "Türkiye'nin 2006'da yapılan hesaplamalara göre ekonomik anlamda üretime dönüştürülecek rüzgar enerjisi potansiyeli 48 bin megavattı. Bu rakamın güncel hesaplamalar ışığında 60 bin megavatı geçtiği tahmin ediyoruz." dedi.

Ataseven, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Anadolu Ajansı (AA) koordinasyonunda yabancı gazeteciler için düzenlenen "Enerji Muhabirliği Eğitimi" kapsamında, "Türkiye ve dünyada rüzgar enerjisi" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının, yerli ve sürdürülebilir olduğu için tercih edildiğini ifade eden Ataseven, son 15 yılda rüzgar enerji santrallerinin (RES) kurulumunda sürekli artış yaşandığını kaydetti.

Ataseven, küresel anlamda rüzgarda kurulu kapasitenin yaklaşık 500 bin megavat olduğunu dile getirerek, bunun 153 bin megavatının Avrupa'da bulunduğunu belirtti.

Çin'in geçen yıl kapasitesine 23 bin megavatlık RES eklediğini anımsatan Ataseven, ABD'nin bu dönemde kurulu güç kapasitesini yaklaşık 8 bin megavat artırdığını kaydetti.

Ataseven, geçen yıl Türkiye'de bin 387 megavatlık rüzgar enerji santralinin devreye alındığını ve küresel anlamda Türkiye'nin rüzgarda en fazla RES işletmeye alan yedinci ülke olduğunu söyledi.

Son 10 yılda rüzgarda yerlilik arttı

Ataseven, Türkiye'de mevcutta 808 megavatlık RES'in inşa halinde olduğunu ve 2 bin 900 megavatlık santralin de inşaat izinlerinin alındığını belirtti.

Türkiye'deki rüzgar enerji potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu ifade eden Ataseven, şunları söyledi:

"Son beş yılda Türkiye'nin rüzgar kurulu kapasitesinde ortalama yüzde 25-30 artış sağlandı. 2007'de 146 megavat olan kurulu gücümüz, 2017 Temmuz itibarıyla 6 bin 500 megavata yükseldi. Türkiye'nin yaklaşık 80 bin megavatlık kurulu gücünün yüzde 8'ini rüzgar oluşturmaktadır. Türkiye'deki rüzgar kapasitesi Avrupa'dan yüzde 25 daha fazla. Türkiye'nin 2006'da yapılan hesaplamalara göre ekonomik anlamda üretime dönüştürülecek rüzgar enerjisi potansiyeli 48 bin megavattı. Bu rakamın güncel hesaplamalar ışığında 60 bin megavatı geçtiğini tahmin ediyoruz. Türkiye Avrupa'nın en büyük rüzgar potansiyeline sahip pazarlarından biri."

Ataseven, 710 megavatlık kapasite için yapılan yarışmalardan sonra geriye kalan 2 bin 290 megavatlık rüzgar kapasitesi için yarışmaların yıl sonuna kadar yapılmasını beklediklerini kaydetti.

Türkiye'de, son 10 yılda 7 kule üretim firması ve 3 kanat fabrikası açıldığını belirten Ataseven, bu tesislerin üretiminin yüzde 25'ini iç pazara kalan yüzde 75'ini de yurt dışına gönderdiğini söyledi.

AA'nın nitelikli alan muhabiri yetiştirme vizyonu çerçevesince AA Haber Akademisi bünyesinde düzenlenen ve 17 Kasım'da sona erecek eğitim programına Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna, Özbekistan ve Moğalistan'tan 23 kursiyer katılıyor.

Program süresince, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Petrolleri, Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü ve Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü'nden (EPPEN) uzmanların yanı sıra AA Enerji ve Ekonomi Haberleri Editörleri ile Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) akademisyenler eğitim verecek.

Kaynak: AA / Ekonomi
title