TÜMBİFED ve Bursa Uludağ Üniversitesi İş Birliğiyle Düzenlenen Tarım Zirvesi Bursa'da Gerçekleşti

Bursa'da TÜMBİFED ve Bursa Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle Türk Dünyası Tarım Zirvesi'nde, sürdürülebilir tarım, yapay zeka, e-ihracat ve tarımsal kalkınma gibi konular ele alındı. Zirvede konuşan Faruk Çelik ve Mehmet Hüsrev, tarımın stratejik önemine vurgu yaparak planlı üretim ve kırsalda yaşamın güçlendirilmesi çağrısında bulundu.
Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu (TÜMBİFED) ile Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) iş birliğiyle "Türk Dünyası Tarım Zirvesi", 22 Mayıs'ta Bursa'da gerçekleştirildi. Zirvede, Türk dünyasının tarımda öncü ve küresel bir aktör olabilmesi hedefiyle, gelecek 10 yıla yön verecek düzeltici ve önleyici politikalar masaya yatırıldı.
ZİRVEYE YOĞUN KATILIM
22 Mayıs'ta, Bursa Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde, Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu (TÜMBİFED) ile Bursa Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle Türk Dünyası Tarım Zirvesi düzenlendi. Zirveye, 64. Dönem Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TÜMBİFED Genel Başkanı Mehmet Hüsrev, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi katılırken, organizasyonun genel koordinatörlüğünü Arif Ekşi üstlendi.
Türk dünyasının tarımda öncü ve küresel bir aktör olma hedefi doğrultusunda yapılan etkinlikte, Haberler.com Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Teymur ve Haberler.com Genel Yayın Yönetmeni Av. Bedia Teymur da davetliler arasında yer aldı.
Dr. Ekrem Teymur, zirvede "E-İhracat ve Tarımda Yapay Zeka Kullanımı" başlıklı sunumuyla dikkat çekti.
Program, açılış konuşmaları ile başladı. TÜMBİFED Genel Başkanı Mehmet Hüsrev, 64. Dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi ile TÜMBİFED Genel Başkan Yardımcısı ve Zirve İcra Kurulu Başkanı Yakup Sağlam açılış konuşmalarını gerçekleştiren isimler arasında yer aldı.
"TARIM ARTIK MİLLİ GÜVENLİK KONUSUDUR"
TÜMBİFED Genel Başkanı Mehmet Hüsrev, konuşmasında etkinliğin amacını şu sözlerle açıkladı:
"Ortak geleceği şekillendirme kararlılığıyla, üretimin, emeğin ve toprağın kıymetini yeniden hatırlamak ve hatırlatmak için bu etkinliği düzenledik."
Tarımın artık yalnızca ekonomik değil, stratejik bir güvenlik unsuru olduğuna dikkat çeken Hüsrev:
"Tarım; bağımsızlık sigortası, gıda güvenliğinin teminatı ve milli savunmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Dijitalleşme, iklim değişikliği ve küresel rekabetin ortasında artık yalnızca ürün değil, sistem üretmek zorundayız."
Hüsrev, tarımda Türkiye'nin küresel liderliğe oynayabilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak:
"Yapay zeka destekli üretimden, coğrafi işaretlemeye; sürdürülebilir hayvancılıktan tarımsal ihracata kadar geliştirilecek her fikir Türk dünyasını tarımda öncü kılacaktır. Kırsalda üretimi bir yaşam biçimi olarak yeniden inşa etmeliyiz. Kırsalda hayat cazip kılınmadan sürdürülebilirlikten söz edilemez," ifadelerini kullandı.
FARUK ÇELİK: "TARIM, SU VE GIDA SAVAŞLARININ EŞİĞİNDEYİZ"
Zirvede söz alan 64. Dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımın insanlığın vazgeçemeyeceği yegâne ekonomik faaliyet olduğuna dikkat çekerek, önemli bir uyarıda bulundu:
"1990 yılında üretime uygun yaklaşık 24 milyon hektar tarım arazimiz vardı. Bugün bu rakam 19 milyon hektara düştü. Bu da bize açıkça şunu söylüyor: Toprak, gıda ve su savaşlarına hazır olun. Gelecekteki tüm çatışmaların temelinde bunlara erişim yatacak."
Çelik, tarımsal kalkınma için tüm imkanların kullanılmasının gerektiğini belirterek, yeni politikaların kararlılıkla uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
ÜÇ OTURUMDA TARIMIN GELECEĞİ TARTIŞILDI
Zirve kapsamında üç ayrı oturum düzenlendi. Oturumlarda yapay zeka, sürdürülebilirlik, kırsalda yaşam, coğrafi işaretler, tarımsal ihracat ve planlı üretim gibi kritik başlıklar ele alındı. Zirve, üç ayrı oturumda uzman akademisyenler, iş insanları ve sektör temsilcilerinin görüşlerini bir araya getirdi:
I. Oturum: Pazar ve İhracat – "Ticaret Savaşlarında Yerelin Güçlenmesi"
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Berk Üstündağ'ın yaptığı ilk oturumda, küresel ticaret dengeleri içinde yerel üretimin güçlendirilmesi konusu ele alındı.
Prof. Dr. Cemal Zehir, "Türk Dünyası Tarım Politikaları ve Stratejisi"
E-İhracat - Tarımda Yapay Zeka Kullanımı - Dr. Ekrem TEYMUR
Merve Medine - "Coğrafi İşaret ve Pazar Payı"
II. OTURUM: Tarımda Üretim – "Tarımsal Üretimde Yeni Yaklaşımlar"
Moderatör: Prof. Dr. Nuray Akbudak
Sürdürülebilir Bitkisel Üretim – Yakup Sağlam (Ziraat Yüksek Mühendisi)
Sürdürülebilir Hayvancılık – Prof. Dr. Hakan Üstüner
Gıda Üretimi ve Pazar – Ali Baklan (İş İnsanı)
III. OTURUM: Kalite İmalat, Katma Değerli Üretim – "Tarımda Üretim ve Global Çözümler"
Moderatör: Metin Özyürek
Depolama ve Lojistik Entegrasyonu – Prof. Dr. Rahmi Türk
Sağlıklı Gıda için Sağlıklı Topraklar – Prof. Dr. Ahmet Arık
Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü – Öğr. Gör. Umut Elbir