Haberler
Biden, ateşkesin yerel saatle 04.00'te yürürlüğe gireceğini açıkladı

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Tüm Dünyanın İnternet Politikaları İstanbul'dan Yönetilecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "(İnternet sansürü ) Biz şalteri indirmiyoruz bazı ülkeler işin kolayına kaçıyor şalteri indiriyor."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "(İnternet sansürü ) Biz şalteri indirmiyoruz bazı ülkeler işin kolayına kaçıyor şalteri indiriyor. Biz onu yapmıyoruz. Ama burada da insaflı olmak lazım. Yine de çifte standardı terk etmek lazım " dedi. İnternet Tahsisli Adları ve Sayıları Kurumu (ICANN) CEO'su Fadi Chehade de, "Tüm dünyanın internet poliktikaları İstanbul'dan yönetilecek" diye konuştu.

Bakan Binali Yıldırım, İnternet Tahsisli Adları ve Sayıları Kurumu'nun (ICANN), İstanbul İnternet Yönetim Merkezi'nin tanıtımına katıldı. Toplantıda ICANN CEO'su Fadi Chehade ve Hürriyet Gazetesi Yayın Direktörü Fatih Çekirge de yer aldı.

"MOBİL İNTERNET KULLANIMIMIZ 1 SENEDE YÜZDE 46 ARTTI"

Bakan Yıldırım, internetin günlük ve anlık değişim anlamına geldiğini belirterek 'ABD Başkanı Obama Yaralandı' başlığıyla çıkan habere değindi. Yıldırım, şöyle konuştu:

"İnternet, artık iş eğitim devletle vatandaşla birbirinin ilişkili. İnternet, herşey, yaşam... Dolayısıyla internet ABD'de doğdu orada büyüdü dünyaya oradan yayıldı ama bugün artık internet benimdir senin değildir tartışmasının çok anlamsız bir tartışma olduğunu düşünüyorum. Hiçkimse benim diyecek durumda değil. Milyonlarca milyarlarca insan dünyada internetten 24 saat konuşuyor. Bizim mobil internet kullanımımız 1 senede yüzde 46 arttı. Biz 2023' e hedefler koymuştuk ne kadar geniş bant olacak, ICT (Bilgi ve Haberleşme Teknolojileri) sektörünün büyüklüğü ne olacak, diye bunları yazdık çizdik, kitap haline getirdik. Ancak daha 2013'e geldik o hedeflerin şaştığını gördük. O hedefler artık internet veya bilgi iletişim alanındaki konular öyle yıllık hedeflerle ölçülemiyor. Günlük anlık değişimleri yaşıyoruz. Bugün gazetelere yansıdı internette yanlış bir mesajın piyasaları ne kadar allak bullak ettiğini birçok insanın mağdur olduğunu maddi kayıpların yaşandığını okuduk. Bütün bunları dikkate alınca internetin artık bir lokasyondan çıkıp küreselleşme ihtiyacının kaçınılmaz olduğunu da anlıyoruz." dedi.

Bakan Yıldırım, "Kapsama alanında bulunmayan 2 bin kadar yerin kapsama alanına alınmasıyla ilgili proje de başlattık. Bunun maliyetini de devlet ödüyor. Bu bir sosyal sorumluluk demektir. İster dağın başında ister şehrin ortasında olsun aynı kalitede aynı fiyatla bu hizmeti götürmemiz lazım. Bunu geçtiğimiz 10 sene içinde başardığımızı düşünüyoruz " diye konuştu.

" İNTERNET NE ? İLAÇ "

Bakan Binali Yıldırım, "2020'ye kadar 1 trilyon cihaz birbiriyle konuşur hale gelecek. Cihazlar cihazlarla konuşurken insanlarla konuşmaya başladı. Hepsi cep telefonu üzerinde toplanıyor. Evin kapısını açma, fırına bakma, televizyondan kaçırdığınız programı bir kenara ayırma. Yani akla ziyan işler. Tabii dün bunları yaparken işin özünden de kopmamak lazım. İnsanız, etten kemikteniz, duygularımız var. Bunlar olmalı, insan olduğumuzu da unutmamalıyız. Bu bizi yalnızlaştırmamalı, bencilleştirmemeli bunlar da işin ayrı tarafı. İnternet ne? İlaç. İnternet bizim vazgeçilmezimiz oldu. Bunu faydalı kulanacağız bunun zararlarından da ülkemizi koruyacağız " şeklinde konuştu.

ICANN MERKEZİNİ ÜÇ BÖLGEYE YAYIYOR

ICANN CEO'su Fadi Chehade ise, şunları söyledi:

"Ülkeniz tüm dünyayı şaşkına çevirdi, gerçekten harika işler başardınız. Biz de bunlar için buradayız. Aslı teşekkürü hakeden sizlersiniz. Biz İstanbul'u çok sevdiğimiz için tercih etmedik sizin başarılarınız için seçtik. Türk halkının çalışkanlığının Türk hükümetinin gerçekleştirdiği reformlar için ICANN İstanbul'a geldi. İnterneti icat edenler ICANN'i kuranlardır. Daha sonra da ICANN'i kurdular. ICANN, dünyada internetteki alan adı uzantılarının verilmesinden sorumludur. İnternetin bir ana kökü vardır. ICANN'in sloganı tek dünya tek internettir. İnternet tek bir ağ değildir. On binlerce ağdan oluşur. Bir ana kökünün olması interneti tek yapar. ICANN internetin kökünün sağlam olmasını sağlar. Herhangi bir web sitesi adını yazdığınızda her web sitesinin tek bir adresi vardır. O adresi yazdığınızda o adrese gidersiniz. Biz politikalar belirleriz tüm bu operasyonu yöneterek ICANN'in tekil olarak kalmasını sağlarız. Biz bunu aşağıdan yukarı yaparız. ICANN' i benzersiz kılan bu yapısıdır. Neden İstanbul'a geldik ? ICANN, ABD merkezli bir kurum haline gelmişti. Bu tarihin kaçınılmaz bir sonu elbette internet ABD'de doğduğu için. Bugün hiçbir ülke tek başına internetin sahipliğini iddia edemez. Benim bir numaralı görevim ICANN'in bir dünya kurumu haline gelmesini sağlamaktır. Hızlı bir karar aldık ve ICANN'in Los Angeles'in genel müdürlüğünün coğrafi alanlara ayrılmış küresel merkezler haline gelmesini istedik. Bir merkez Uzakdoğu ve Okyanusya, bir merkez Avrupa ve Ortadoğu, bir merkez de Kuzey ve Güney Amerika'ya hizmet verecek" diye konuştu.

" TÜM DÜNYANIN İNTERNET POLİTİKALARI İSTANBUL'DAN YÖNETİLECEK "

ICANN'in İstanbul'da yapacağı faaliyetlere de değinen Fadi Chehade şöyle devam etti:

" İstanbul'da neler yaşanacak ? Hemen yarın ofisi açıyorum kendim bizzat açıyorum. Yarından itibaren Los Angeles'tan buraya arkadaşlarım gelecek. 1 Haziran'a kadar ekip kurulmuş olacak Türkiye'den de insan alınacak. Tüm dünyanın internet politikaları İstanbul'dan yönetilecek. Bu bölgesel bir ofis değil. Ben ailemle yılın belli bir kısmını İstanbul'da geçireceğim. ICANN'in başkanı interneti İstanbul'dan yönetecek. ICANN tabii Türkiye'ye de minnettar. Türkiye her yıl iki haneli büyüyor. Türkiye'deki bilişim sektöründe tüm dünyada rekabet endeksinde 16 kademe yükseldiniz. Daha önce kimse bunu yapmadı. Bizim İstanbul'a taşınmamızın ardından internette faaliyet gösteren internet şirketleri ve devleri İstanbul'a gelecek" diye konuştu.

"BİZ ŞALTERİ İNDİRMİYORUZ "

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım ve Chehade gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'de internet sansürü uygulandığı hatta bazı internet sitelerinin kapatıldığıyla ilgili soruya ilk olarak Chehade yanıt verdi. Chehade, " Çok net konuşmak istiyorum. ICANN içeriğe müdahale etmez, ICANN' in işi alan adı ismi ve IP adresidir. Rakamla ve harflerdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin internet politikası, alt yapısı ve internet mimarisi tarafındaki kısmıyla ilgileniyoruz. Bu tarafta Türkiye son derece açık ve elverişli. Türkiye'deki fiziksel alt yapı teknik alt yapı ve insan sermayesine güveniyoruz" dedi.

Bakan Yıldırım ise aynı soruya, şu yanıtı verdi:

"İnternet özgürlüktür ama insanların hayatını karartma aracı da değildir. İki şeyi birbirinden ayırmak lazım. İnternet üzerinden suç işlemeye 'varsın işlesinler' diyen bir ülke varsa, bize göstersinler. Biz de ona göre davranalım. Bizi o gün eleştirenler sonra 'haklısınız' dediler. Şimdi bizim yaptığımızı o düzenlemeyi uluslararası telekomünikasyon birimi örnek seçti ve başka ülkelere tavsiye etmeye başladı. Biz hakkı hukuku hiçbir şeye değişmeyiz. Herşeyimizi düzgün yaptığımızı söyleyemeyiz ama bu internet hukuku dünyada yeni birşey. Bununla ilgili bir hukuk sistemi tesis edilmiş değil. Bir tanesi x ülkesinde bir yer adı alıyor, oradan bir suç işliyor ve sizin ülkenizde onun sonuçları ortaya çıkıyor. Nasıl mücadele edecekseniz ? Kendi kanunlarınızı uygulasanız uygulayamıyorsunuz çünkü başka ülkenin kanunları geçerli. Bunlar öğrenme süreçleri. Biz de yanlışlardan öğreniyoruz. Ama öğrenip tekrar yanlış yapmamanın yolunu arıyoruz. Biz şalteri indirmiyoruz bazı ülkeler işin kolayına kaçıyor şalteri indiriyor. Biz onu yapmıyoruz. Ama burada da insaflı olmak lazım. Yine de çifte standardı terk etmek lazım. İtalya'da Almanya'da olanları biz biliyoruz. Biz istiyoruz ki herkes faaliyetini bu ülkede rahatlıkla yapsın ama bu ülkenin kanunlarına karşı da caka satmasın ne diyorsa ona göre hareket etsin. Kanunlara yanlış uygulama varsa bizi uyarsın biz de gereğini yapalım."

" 2 BİN YENİ BAŞVURU GELDİ. 23 ALAN ADI UZANTISI VAR "

Fadi Chehade alan adları konusunda bundan sonra .tr uzantılı alan adları da olup olmayacağı sorusuna, "Biliyorsunuz tüm dünyada biz bizim yeni alan adı uzantılarını satın alma fırsatını verdik. Com.tr bunların hepsi kullanıma açık. Şu anda sayı 20' nin üzerinde ülke. Herkes yeni bir alan adına başvurabiliyor başvuru başladı. 2 bin yeni başvuru geldi. Şu anda 23 alan adı uzantısı var bu 2 bine çıkacak. Başvuruları durdurduk çünkü çok fazla ilgi vardı. Bir kısmı da Türkiye'den geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ".istanbul" alan adı için başvuruda bulundu. Yeni uzantılar da gelecek" şeklinde yanıt verdi.

PÇK (MK) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title