Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
TÜKDES Genel Başkan Vekili Durmuş: "Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından TBMM'ye iade edilmeli ve Meclis'te yeniden görüşülmelidir" "Bu mümkün olmazsa kanunun eksik yanları, yönetmeliklerle gider...
Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Vekili Orhan Durmuş, TBMM'de kabul edilen, onayı için Köşk'e gönderilen "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun"a ilişkin, "Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından TBMM'ye iade edilmeli ve Meclis'te yeniden görüşülmelidir. Bu mümkün olmazsa kanunun eksik yanları, yönetmeliklerle giderilmeli ve tüketiciler, bankalara ezdirilmemelidir" dedi.
Durmuş, TÜKDES Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, kanunun tüketici haklarında önemli iyileştirmeler getirerek, tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirlerin alınmasından dolayı takdirle karşıladıklarını ancak yeni yasanın mağduriyetleri önleyebilmesi, hak ihlallerini giderebilmesi ve beklentilere cevap verebilmesi için bazı maddelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Tüketici kredisi kullananlar için cayma hakkının 7 günden 14 güne çıkarılmasını olumlu bulduklarını belirten Durmuş, kredi kartlarıyla ilgili yapılan düzenleme hakkında, "Bankalar artık yıllık aidatı olmayan bir kart türü çıkartmak zorunda olacaklar. Ancak mevcut kredi kartlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmadığından, kullanılmakta olan kredi kartlarında yıllık aidat alınmaya devam edileceği anlaşılmaktadır. Bu bir eksikliktir" diye konuştu.
Bankacılık işlemlerinde faiz dışında hangi hizmetlerden ücret, komisyon ve masraf alınacağı hususunun Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın görüşü alınarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirleneceğini anlatan Durmuş, şunları kaydetti:
"Bu madde ile bankaların tüketicilerden çeşitli isimler altında aldıkları hesap işletim ücreti, ekstre bedeli, SMS gibi ücretlerin, yasal hale geleceği endişesindeyiz. Bu durum ise tüketici haklarının iyileştirilmesi alanında yapılan çalışmaların boşa gitmesine yol açabilir. Ayrıca konut kredisinde erken ödemede uygulanan yüzde 2'lik erken ödeme cezası yüzde 1'e indirildi. Biz bu maddenin tamamen kaldırılmasını istiyorduk. Bir diğer isteğimiz de değeri 2 bin liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda, ilçe tüketici sorunları hakem heyetlerine 3 bin liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise 2 bin ile 3 bin lira arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunlu hale getirildi. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için, tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamayacak."
Dernek olarak bu rakamların, ilçe hakem heyetleri için 3 bin ve il hakem heyetleri için de 5 bin lira olmasını talep ettiklerini dile getiren Durmuş, "Bu nedenlerle diyoruz ki, onay sürecinde olan kanun, Cumhurbaşkanı tarafından TBMM'ye iade edilmeli ve Meclis'te yeniden görüşülmelidir. Bu mümkün olmazsa kanunun eksik yanları, yönetmeliklerle giderilmeli ve tüketiciler, bankalara ezdirilmemelidir." - Eskişehir