Haberler
Şam'da sokağa çıkma yasağı kaldırıldı! Halka 'İşlerinize dönün' çağrısı

Şam'da hayatın normalleşmesi yolundaki en büyük engel kalktı

İşte Esad'ın yanında götürdüğü milyarlarca doların kaynağı: Zehir fabrikası

İşte Esad'ın yanında götürdüğü milyarlarca doların kaynağı

İşte Esad'ın ilk kez görülen ilginç kareleri

İşte Esad'ın ilk kez görülen ilginç kareleri

Trump'ın Türkiye adayı, Hafize Gaye Erkan'ın eski patronuymuş

Trump'ın Türkiye adayıyla ilgili dikkat çeken detay

BBC

Philips'in 1996-2006 arasında sattığı televizyon ve monitörlerin parasını müşterilerine geri ödemesi isteniyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en büyük elektronik şirketlerinden biri olan Philips'in başı dertte. Hollanda Tüketici Dernekleri Federasyonu, şirketin 1996-2006 yılları arasında sattığı televizyon veya bilgisayar monitörlerinin parasını müşterilerine geri ödemesini istiyor.

Hollanda Tüketici Dernekleri Federasyonu, elektronik devi Philips'ten 1996-2006 yılları arasında sattığı televizyon veya bilgisayar monitörlerinin parasını müşterilerine geri ödemesini istiyor. Federasyon, Philips'in bu konuda anlaşmaya yanaşmaması nedeniyle mahkemeye başvurma kararı aldı.

Tüketici örgütüne göre, LG, Samsung, Toshiba, Technicolor ve Panasonic ile birlikte televizyon ve monitörlerin satış fiyatı konusunda 10 yıl boyunca gizli anlaşma yapan Philips, haksız kazanç sağladı.

Avrupa Birliği (AB), "10 yıl boyunca ürün fiyatlarını belirlemek amacıyla kartel oluşturdukları" gerekçesiyle, Philip, LG, Samsung, Toshiba, Technicolor ve Panasonic şirketlerine yüz milyonlarca euro ceza vermişti.

AB tarafından Philips'e doğrudan 313 milyon euro ceza kesildi. Güney Koreli LG'nin ortak kuruluşu olan Hollanda merkezli LG. Philips Displays'e verilen ceza ile birlikte, Philips'in ödediği ceza miktarı 509 milyon euroya ulaştı.

'TÜKETİCİLERİN SIRTINDAN ZENGİNLEŞTİLER'

Hollanda Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Sandra Molenaar, "Philips ve birkaç tüp üreticisi, yıllarca televizyon ve bilgisayar monitörleri için yüzde 10 civarında fazla para ödeyen tüketicilerin sırtından zenginleştirildi" dedi.

Sandra Molenaar, 10 yıllık gizli fiyat anlaşması nedeniyle tüketicinin uğradığı zararın giderilmesi için Philips ile görüşmeler yaptıklarını ancak Hollandalı elektronik firmasının çözüme yanaşmadığını söyledi. Molenaar, "Bu yüzden şimdi mahkemeye gidiyoruz" diye konuştu.

Federasyon, mahkemeden "kartelin yol açtığı zarardan Philips'in sorumlu olduğunu belirlemesini" istiyor. Bu kararın çıkması halinde Philips ile tüketiciye ödenecek tazminat konusunda masaya oturulacak. Ancak bu durumda geri ödeme, sadece 1996-2006 yılları arasında satılan tüplü televizyon ve monitörleri kapsayacak. Tazminat talebinde bulunanlar, ürün satın aldıklarını makbuz ya da fatura benzeri belgelerle kanıtlamak zorunda olacak.

Federasyon, şu ana kadar yaklaşık 55 bin tüketicinin tazminat için kendilerine başvurduğunu açıkladı.

Tüketici örgütü, Philips gibi diğer üreticilerin televizyonlarını satın alan kişilere tazminat ödemesi gerektiğini savunuyor. Ancak diğer şirketlerin Asya kökenli olması nedeniyle, Hollandalı tüketicilerin orada hakkını aramasının zor olduğu belirtiliyor.

PHİLİPS: KENDİMİZİ SAVUNMAYI PLANLIYORUZ

Philips'in bir sözcüsü, Hollanda Haber Ajansı'na (ANP) yaptığı açıklamada, "Philips, böyle haksız iddialara karşı kendini savunmayı planlıyor" dedi.

Sözcüye göre, AB tarafından Philips'e verilen ceza orantısız ve haksız. Philips sözcüsü, cezanın 2001 yılında elden çıkarılan bir birim nedeniyle verildiğini söyledi.

Philips'in 1996-2006 arasında sattığı televizyon ve monitörlerin parasını müşterilerine geri ödemesi isteniyor
BBC
title