Tübitak'ın 60 Bin Liralık Desteğiyle İlk Araştırma Unutulmayacak
TÜBİTAK, ilk kez Ar Ge projesi hazırlayacak üniversite, kamu veya özel kuruluşlardaki araştırmacılar için "özel bir destek programı" hazırladı Bu kapsamda, şimdiye kadar Ar Ge projesi hazırlamamış araştırmacılara 60 bin liraya kadar destek verilecek
RECEP DEMİR - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), şimdiye kadar Ar-Ge projesi hazırlamamış üniversite, kamu veya özel kuruluşlardaki araştırmacıları harekete geçirecek yeni bir destek programı başlattı. Bu kapsamda, ilk kez proje hazırlayacak araştırmacılara 60 bin liraya kadar destek verilecek.
İlk kez başlatılacak "3001 - Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destek Programı" ile TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) projelerinde, yürütücülük görevi üstlenmemiş araştırmacılara önemli fırsatlar sunuluyor. Ar-Ge projesi hazırlama kültürünün yaygınlaştırılmasını amaçlayan yeni destek programı ile tüm araştırmacıların, TÜBİTAK projelerinde yürütücülük deneyimi kazanması hedefleniyor.
"Araştırmacıların yarısından fazlası henüz proje önerisi sunmadı"
Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir, başlatılan yeni programla Ar-Ge yapan araştırmacı sayısının artırılmasını amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'deki araştırmacıların büyük kısmının henüz TÜBİTAK projelerinde yürütücülük görevi üstlenmediğinin altını çizen Demir, yeni programın çıkış noktasının da bu araştırmacılar olduğunu ifade etti.
Demir, şunları kaydetti:
"TÜBİTAK Araştırmacı Bilgi Sistemi'nde (ARBİS) doktoralı yaklaşık 40 bin araştırmacı bulunuyor. Bugüne kadar ARDEB'e başvuran yaklaşık 17 bin araştırmacının 10 bini desteklenen projelerde yer almış. Sadece 5 bin araştırmacı yürütücü görevi üstlenmiş. Kalan çoğunluk ise ARDEB destekli bir projede henüz proje yürütücülüğü deneyimi yaşamamış. Türkiye'deki araştırmacıların tamamı ARBİS'e kayıtlı değil. Bu da göz önüne alınırsa Ar-Ge yapmasını beklediğimiz araştırmacı sayımız daha da artıyor."
"Proje başına 60 bin liraya kadar destek"
Hazırlanan Program ile araştırmacıları, önerecekleri projelerde yürütücü olmaya davet ettiklerini belirten Demir, Türkiye'nin bilim ve teknolojide atılım yapmasının yolunun Ar-Ge'den geçtiğini ve başlatacakları yeni çalışmanın ayrı bir önem taşıdığını bildirdi.
Yeni destek programının cazip fırsatlar sunduğunun altını çizen Demir, şu bilgileri verdi:
"ARDEB tarafından desteklenen herhangi bir projede yürütücülük yapmamış olan üniversite, kamu veya özel kuruluşlardaki araştırmacılarımız, programdan yararlanabilecek. Bu destek programında dönem kısıtlaması yok. Yani yılın her günü TÜBİTAK'a başvuruda bulunabilecekler. Üstelik 2 ayı geçmeyen hızlı bir değerlendirme süreci işleyecek. Proje başına 60 bin liraya kadar bütçe desteği vereceğiz ve proje süresi en fazla 24 ay olacak. Bunun yanında projede yer alacak bursiyerlere aylık bin 800 lira burs desteği verilecek. Bilimsel toplantılara katılım ve çalışma ziyareti amaçlı faaliyetler için de 10 bin liraya kadar yurt içi ve yurt dışı seyahat desteği sağlanacak. Araştırmacılarımız proje çıktılarının ilgili paydaşlar ve potansiyel yararlanıcılar ile paylaşılmasına yönelik 5 bin liraya kadar Proje Yayılım Giderleri desteğinden de yararlanabilecek. Proje yürütücüsü ve araştırmacılara proje sonuçlandıktan sonra TÜBİTAK'ın belirleyeceği esaslara göre aylık 500 liraya kadar Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ödeneği fırsatı da sunulacak."
"TÜBİTAK'tan destek almak zor değil"
TÜBİTAK'tan Ar-Ge desteği almanın zor olmadığını vurgulayan Demir, 3001 Programı ile tüm araştırmacılara yeni bir kapı açtıklarını söyledi.
Demir, araştırmacılara başlangıç projesi hazırlamaları için önemli bir fırsat sunduklarını belirterek, yeni programın bu ay içerisinde başlayacağını sözlerine ekledi. - Ankara