Haberler

Tse Başkanı Hulusi Şentürk Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, dünyada artık iş adamlarının çantalarını alarak kapı kapı dolaşıp mal satma döneminin bittiğini ifade ederek, ''İhracat yapılacak ülkelere önce TSE olarak ben giderim, teknik altyapıyı hazırlarım, ondan sonra iş dünyamız da bu teknik altyapı sayesinde pazara rahatlıkla girer'' dedi.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, dünyada artık iş adamlarının çantalarını alarak kapı kapı dolaşıp mal satma döneminin bittiğini ifade ederek, "İhracat yapılacak ülkelere önce TSE olarak ben giderim, teknik altyapıyı hazırlarım, ondan sonra iş dünyamız da bu teknik altyapı sayesinde pazara rahatlıkla girer" dedi.

Şentürk, İstikbal AŞ'nin bu yıl beşincisini düzenlediği "Mükemmel Paydaş İlişkisi Buluşması"nda konuştu. Şentürk, standartlarda söz sahibi olunamadığı, standartları belirleyen ülke olunamadığı takdirde Türkiye'nin geleceğinin çok parlak olmasının mümkün görünmediğini, iş dünyası ve TSE arasında kurulacak güçlü bağların Türkiye'de standartların oluşmasına katkı sağlayacağını belirterek, "Bu oluşan standartlar da uluslararası standartlara dönüştürülerek iş dünyamızın küresel ticarette söz sahibi olmasına imkan verecektir. Mobilya, tekstil, yapı malzemeleri gibi sektörler bizim dünyaya standart ihraç edebileceğimiz sektörler ama bu sektörlerde henüz standartları belirleme noktasında gerekli adımları atamadığımız için istenilen sonuçlara ulaşmış değiliz. İş adamlarının eline çanta alarak pazar pazar dolaşıp mal satma dönemi kapanmaya başladı. Artık tüm dünya ülkeleri serbest ticaretin kuralları karşısında kendi pazarlarını koruyabilmek için standartlara dayalı koruma politikaları devreye sokuyor. Serbest piyasa anlayışını tehdit eden, ciddi anlamda gelişmekte olan ülkeler aleyhine olan bu duruma karşı ancak ve ancak standardizasyon alanında güçlü iş birlikleriyle mücadele edebiliriz" ifadelerini kullandı.

Küresel çapta markalaşılması gerektiğini ifade eden Şentürk, kendisine, "Türkiye'nin markası var mı?" diye sorular sorulduğunu, kendisinin de üzülerek çok güçlü markası olmadığını söylediğini belirtti. Şentürk, Türkiye'de birkaç istisna dışında işletmelerin hiçbirinin markalaşmaya giden yolu doğru bilmediğini ifade ederek, "Reklam yaparak, reklamlara para basarak marka olabileceğini zanneden şirketlerimiz 'yolunacak kaz' mantığına teslim oluyor. Markalaşmanın olmazsa olmaz yolu önce standarda uygun üretim yapmaktan geçiyor. Daha sonra bu üretimi, kurumu standartlaştırarak gerçekleştirmek, arkasından da daha üst kalite seviyesine yükseltmek gerekiyor. Yakaladığınız kendi kalitenizi de uluslararası standart haline dönüştürerek rakipsiz olmak lazım. Başka türlü marka olunmaz" şeklinde konuştu.

Şentürk, TSE olarak 30 ülke 43 ofisle yurt dışında Türkiye'yi temsil ettiklerini kaydederek, Irak'la anlaşma görüşmelerinin devam ettiğini ve kısa bir süre içinde anlaşma sağlayacaklarını anlattı. İran ile de anlaşma görüşmelerine başlayacaklarını vurgulayan Şentürk, "Hedefimiz iş dünyasının işini kolaylaştırmak. İş adamlarımız hangi ülkeye girecekse ondan önce o ülkeye girip gerekli teknik anlaşmaları yapmak. Bugüne kadar bu yapılamadığı için iş dünyamız gerçekten çok çile çekti. Gidecek müşteriyi bulacak, malının kalitesine inandıracak bir sürü uğraşacak ondan sonra mal satacak. Dünyada böylesine saçma sapan ihracat politikası yürüten ülkelerden birisi biziz. Önce ben gider teknik altyapıyı hazırlarım, iş dünyamız da bu teknik altyapı sayesinde pazara rahatlıkla girer" ifadelerini kullandı.

TSE Başkanı Şentürk, standartların başka ülkelere kabul ettirilmesinin önemini verdiği örneklerle anlatmaya da çalıştı. Amerika'nın 1994 yılında Suudi Arabistan'a giderek bu ülkenin standartlarını oluşturmaya başladığını, 1 yıl içinde 300 standardı kabul ettirdiğini belirten Şentürk, "Bu standartlar sayesinde Amerika 1 yıl sonra Suudi Arabistan'a 1 milyar dolarlık araba yedek parçası sattı. İşte standart bu kadar önemli" diye konuştu.

Şentürk, daha sonra İstikbal Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Boydak'a, Toplumsal Güvenlik - İş Güvenliği Yönetim Sistemleri Belgesi TSE 22301'i verdi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

35 ilde eğitime kar engeli

35 şehirde eğitime kar engeli! İşte tatil olan il ve ilçeler

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

title