Haberler

Trafik Simülasyonu ile İnovasyon Ödülü Kazandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Teknokent bünyesinde faaliyetlerini yürüten KTÜ Teknoloji Transferi Ofisi Öğretim Görevlisi Ercüment Yılmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği İnnovaLİG yarışmasında inovasyon kaynakları kategorisinde ‘Yerli trafik simülasyonu’ yazılımı üreterek 9. oldu.

Teknokent bünyesinde faaliyetlerini yürüten KTÜ Teknoloji Transferi Ofisi Öğretim Görevlisi Ercüment Yılmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği İnnovaLİG yarışmasında inovasyon kaynakları kategorisinde 'Yerli trafik simülasyonu' yazılımı üreterek 9. oldu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın iştiraklerinden olan Trabzon Teknokent bünyesinde faaliyetlerini yürüten Ercüment Yılmaz, sahibi olduğu Yılmaz Bilişim Ar-Ge Danışmanlık Yazılım Mühendislik ve Servis Hizmetleri Ticaret Ltd. Şirketi ile yürüttüğü çalışmalar ile Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin A.T. Kearney'in desteği ile düzenlediği, Avrupa'da 17 ülkede uygulanan IMP3rove metodolojisine dayanan Türkiye'nin ilk inovasyon yarışması İnnovaLİG'e katıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transferi Ofisi Öğretim Görevlisi de olan Ercüment Yılmaz, "TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı" kapsamında 2014 yılı süresince desteklenen Trafik Şebekelerinin Modellenmesi ve Analizi İçin Yerli Trafik Simülasyonu Yazılımı Üretilmesi konusunda önemli bir inovasyona imza atmayı başardı.

Yılmaz, yapılmakta olan çalışmada bir trafik ağının farklı parametreler ile simülasyonunu gerçekleştirecek yazılım üretilmesi, bu yazılım aracılığı ile elde edilen sonuçların karşılaştırılması ile en uygun trafik mühendisliği çözümünün tespit edilmesi hedeflendiğini söyledi. Yılmaz, "Trafik simülasyonu için hazırlanan algoritmalar trafik mühendisliği kavram ve verilerine dayanarak belirlenmektedir. Yazılım yol, kavşak, araç, sinyalizasyon ile ilgili trafik mühendisliği standartları esas alınarak üretilebilmekte ve simülasyonlarda gerçekliğin yakalanması mümkün olmaktadır" dedi.

"TİCARİLEŞTİĞİNDE ÜLKEMİZİN CARİ AÇIĞINA KATKI VERECEK"

Yazılımın gerçek hayata uygulanabilmesi için bazı verilere ihtiyaç olduğunu kaydeden Yılmaz, araç karakteristikleri, yol eğimi, frenleme mesafeleri, sürtünme katsayıları, sinyalizasyon denklemleri, araç yoğunluk istatistikleri vb. sayısal veriler göz önüne alınmakta olduğunu belirtti. Yılmaz, "Bu iş fikrinin hayata geçmesi sonucunda ulusal bir yazılım üretilmiş ve ticarileştirilmiş olacak ve bir bağlamda ülkemizin cari açığın kapatılmasına da katkı sağlanacaktır" şeklinde konuştu.

"GÜNLÜK HAYATI RAHATLATACAK"

Çalışmanın günlük hayatı etkileyeceğini belirten Yılmaz, "Ürünün sunduğu özellikler sayesinde şehir içi ve şehirler arası ulaşımını bilgisayar ortamında modelleyerek simülasyonunu ve analizini gerçekleştirilebilmektedir. Bu yazılımda bir trafik ağı, trafik mühendisliği kurallarına uygun olarak bilgisayar ortamında tasarlanabilecektir. Tasarlanan trafik modeline ait simülasyon anını izleme imkanını veren görsel simülasyon arabirimi mevcut bulunmaktadır. Simülasyonun verilen farklı sinyalizasyon, yol, araç parametreleri ile sonuçlar üretebilmesini sağlayan algoritmalar geliştirilmektedir" ifadelerini kullandı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise, bölgede inovasyon kültürünün giderek geliştiğini belirterek, Trabzon Teknokent bünyesinde bu başarıların devam edeceğini dile getirdi. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Örgütün 2 numarası İlker Gönen'den pişkin ifade: Aileler galeyana getirildi, kim bize sahip çıkacak?

"Aileler galeyana getirildi, kim bize sahip çıkacak?"

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

title