Trabzon ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odaları Heyetlerinden İspanya'ya Ziyaret
Avrupa Birliği ile yürütülün "Doğu Karadeniz'in Uluslararası Gelişimi Projesi " kapsamında Ordu ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odalarından 30 kişilik heyet, İspanya'nın Valencia, Castellon ve Barcelona şehirlerinde iş görüşmeleri ve resmi...
Avrupa Birliği ile yürütülün " Doğu Karadeniz'in Uluslararası Gelişimi Projesi " kapsamında Ordu ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odalarından 30 kişilik heyet, İspanya'nın Valencia, Castellon ve Barcelona şehirlerinde iş görüşmeleri ve resmi temaslarda bulunuyor.
Castellon Ticaret ve Sanayi Odası'nda Türkiye'den gele heyetle bir araya gelen Castellon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bayan Maria Dolores Guillamon Fajardo, İspanya'nın seramik merkezi olduklarını anlattı. Türk iş adamları ile çalışmak istediklerini, Türkiye ile ticareti geliştirmek arzusunda bulunduklarını belirten Fajardo, Castellon'un özellikle mandalina üretimi ve limanı ile de önemli bir merkez olduğunu söyledi.Mandalina ihracatında en büyük pazarlarının Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya Federasyonu olduğunu kaydeden Fajardo, bu aylarda İspanya'dan Rusya'ya mandalina ihracatının arttığını belirtti.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ise İspanya ve Türkiye arasında ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Hacısalihoğlu, Avrasya Bölgesi'nde ticareti geliştirmek isteyen İspanyollar için Türkiye'nin ideal bir ortak olacağını vurgulayarak "Trabzon, İpek Yolu'nun Karadeniz'e açılan bir liman kentidir. Türk iş adamları dünyada girişimciliği ile her yerde başarılar kazanmaktadır. İspanya ile ticareti geliştirmeyi planlıyoruz. Bu nu da başaracağız" dedi.
Trabzon'un 100'ü aşkın ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, İspanya ile Doğu Karadeniz arasında geliştirilecek olan ilişkilerin özellikle Karadeniz Havzası, Rusya Federasyonu, Kafkas ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri ve Orta Doğu Pazarı'na yönelik avantaj sağlayabileceğini vurguladı. İspanya'da Castellon'un seramik sektörünün güçlü olmasının iş fırsatı doğuracağına işaret eden Hacısalihoğlu, Türk iş adamlarının özellikle Doğu Karadenizlileri'n inşaat sektöründe bir marka olduğunu ve bu karşılıklı avantajın ticari hayata yansıtılabileceğini sözlerine ekledi.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin ise düzenlenen toplantıların ve iş görüşmelerinin Türkiye- İspanya ve İspanya Karadeniz ticari ilişkilerini gelişmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Şahin, son dönemlerde basında çıkan Türk fındığının Avrupa Birliği'ne girmesine İspanyollar'ın engel olduğu şeklindeki görüşlere inanmadıklarını dile getirerek "Bu söylentiler Karadenizli iş adamlarını ve üreticileri üzüyor. Türk fındık üreticileri, asla ve asla Avrupalı ve İspanyol tüketicilere sağlığa zararlı ve alfatoksinli bir ürünü satmayı ve yedirmeyi düşünmemektedir" diye konuştu. - TRABZON