Topçam Barajı Ekonomiye 60 Milyon Liralık Katkı Sağlayacak
Ordu'da 2016 yılı aralık ayında elektrik üretimine başlanılan Topçam Barajı'nın ülke ekonomisine yılda 60 milyon lira katkı sağlaması beklenirken, barajda üretilen elektrikle 100 bin evin ihtiyacı karşılanacak.
HAYATİ AKÇAY - Ordu'da 2016 yılı aralık ayında elektrik üretimine başlanılan Topçam Barajı'nın ülke ekonomisine yılda 60 milyon lira katkı sağlaması beklenirken, barajda üretilen elektrikle 100 bin evin ihtiyacı karşılanacak.
Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürü Ahmet Kanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ordu'nun Mesudiye ilçesi Topçam Mahallesi'nden geçen Melet Irmağı üzerine DSİ tarafından inşa edilen barajın kil çekirdekli kaya dolgu tipinde olduğunu anımsattı.
Temelden 122 metre yüksekliğinde ve 4,5 milyon metreküp dolgu hacmindeki Topçam Barajı'nın 133 milyon metreküp depolama hacmine sahip olduğunu vurgulayan Kanık, barajın 2008 tarihinde tamamlanarak su tutmaya başladığını kaydetti.
Barajın enerji amaçlı ve 3 ünitede şeklinde yapıldığını vurgulayan Kanık, "7,5 kilometrelik enerji tüneli elektromekanik teçhizat montajlarının da son olarak tamamlanmasıyla 2016 yılı sonunda barajda elektrik üretimine başlamıştır." diye konuştu.
Barajda elektrik üretiminin henüz 1 ünitede gerçekleştiğini ifade eden Kanık, "Buna rağmen 21 Aralık 2016 tarihinden 20 Şubat 2017 tarihine kadar barajda 16 milyon kilovatsaat enerji üretimi yapılmıştır. Ayrıca diğer iki ünitenin testleri devam etmektedir. Bu ay ya da önümüzdeki ay bu üniteler de işletmeye alınacaktır." dedi.
Kanık, toplamda 410 milyon liraya mal olan Topçam Barajı'nda tam kapasiteli çalışmasıyla birlikte yıllık yaklaşık 200 milyon kilovatsaatlik elektrik üretiminin yapılacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"3 üniteden oluşan, toplamda 60 megavat güce sahip olan Topçam Barajı yıllık toplam 198,5 milyon kilovatsaat enerji üretimi yapacaktır. Bu da tahmini 400-500 bin kişinin yaşadığı 90-100 bin arasında evin elektrik ihtiyacının buradan karşılanacağı anlamına gelmektedir. Bu baraj ülke ekonomisine ise yılda yaklaşık 60 milyon lira katkı sağlayacaktır."
Ahmet Kanık, Topçam Barajı'ndan bölgedeki HES'lerin de büyük oranda faydalanacağını sözlerine ekledi.
Bölge halkı memnun
Öte yandan Topçam Barajı'nın yapılmasının ardından elektrik üretimine geçmesi bölge halkını memnun etti.
Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül de yaptığı açıklamada, Topçam Barajı'nın bölgenin elektrik ihtiyacını karşıladığı gibi Türkiye'nin her yerine buradan elektrik gidebileceğini ifade etti.
Gül, ilçelerinde yapılan barajda emeğin karşılığını görmenin çok güzel olduğunu söyleyerek, "Enerji kaynaklarımızın birer birer devreye girmesi, inşallah önümüzdeki dönemde enerji konusunda dışa bağımlılığın azalmasını sağlayacaktır. Bu anlamda da mutluyuz." açıklamasında bulundu.