Haberler

TOFAŞ Eylemler Nedeniyle Üretimi Durdurduğunu KAP'a Bildirdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Otomobil üreticisi Tofaş, Bursa'da devam eden işçi eylemleri nedeniyle sorunlar çözülene kadar üretime ara verdiklerini KAP'a da açıklayarak, yatırımcıyı bilgilendirdi.

Bursa'da üretim yapan Renault fabrikasında başlayan iş bırakma eylemine TOFAŞ ve Coşkunöz'den sonra MAKO'da çalışan işçiler de dahil oldu. TOFAŞ konu ile ilgili bu sabah KAP'a bir açıklama yaptı. Açıklamada, sorunlar çözülene kadar üretime ara verildiği bildirildi. Geçtiğimiz hafta perşembe akşamı başlayan eylemlerde işçilerin öne çıkan talepleri arasında, bağlı bulundukları Türk Metal Sendikası'nın fabrikalardan çıkarılması ve ücret dengesizliğinin giderilmesi öne çıkıyor.

"SATIŞLAR ÜZERİNDE ETKİ BEKLENMİYOR"

TOFAŞ devam eden eylemler nedeniyle üretimi durdurdu. Şirket durumu Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi. TOFAŞ'tan yapılan açıklamada, bu aşamada şirketin satışları üzerinde herhangi bir etkinin beklenmediği de ifade edildi.

İŞTE O AÇIKLAMA:

Açıklamada, bu sebeple, kurumun risk yönetimi politikaları doğrultusunda, fabrikadaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için söz konusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alındığı kaydedildi.

Yeniden faaliyete başlamak için henüz bir tarih öngörülmediği için gelişmelerin toplam üretime etkilerinin tahmin edilemediği aktarılan açıklamada, bu aşamada şirket satışları üzerinde herhangi bir etkinin beklenmediği belirtildi.

Açıklamada, işçilerin iş akitlerinin feshinin beklenmediği bilgisine yer verildi.

HİSSELERİ YÜKSELDİ

Haberin ardından haftaya sert düşüşle başlayan Tofaş hisseleri, açılışın hemen ardından etkisini artıran tepki alışları ile kayıplarının önemli bir kısmını telafi etti. Tofaş hisselerinin fiyatı güne yüzde 4,41 düşüşle 17,30 liradan başladıktan sonra, şu dakikalarda cuma günü kapanışına göre yüzde 1,65 azalışla 17,80 lira seviyesinde dengelendi.

EYLEM SÜRÜYOR

Cuma günü, Türk-Metal Sendikası'ndan alınan bilgiye göre Oyak Renault'tan sonra TOFAŞ'ta da 300-350 kadar işçi, iş bırakmıştı. TOFAŞ o gün kısa mesaj yolu ile üretimi durdurduğunu bildirmişti. KAP açıklamasıyla yatırımcılar da bilgilendirilmiş oldu.

Oyak Renault'da çalışan işçilerin daha önce kabul edilen 2014-2017 dönemine ait sözleşme koşullarının iyileştirilmesi talebiyle Cuma günü başlattığı eylem TOFAŞ işçilerinin de katılımıyla devam ediyor.

İŞÇİLER TOFAŞ CEOSU'NUN İŞ BAŞI ÇAĞRISINI REDETTİ

Çalışanlarının iddiasına göre, TOFAŞ CEO'su ile görüşen işçiler, CEO'nun teklifini kabul etmeyerek eyleme devam kararı aldı. TOFAŞ CEO'sunun işçileri temsilen İbrahim Gürkan ile görüştüğü öğrenildi. Görüşmenin ardından fabrika dışında bekleyen işçilerle bir araya gelen işçi temsilcisi İbrahim Gürkan, "TOFAŞ CEO'su ile içeride görüştük. CEO bize, 'Gelin bu üç günü unutalım. Herkes yarından itibaren işinin başına geçsin. Ancak maaşların iyileştirilmesi konusunda yapamayacağım şeyin sözünü veremem. Sendika konusundaysa yetki sizin elinizde. Biz ona müdahale edemeyiz' dedi. Ben de işçi kardeşlerime danışmadan kendisine bir şey söylemedim" diye konuştu.

ÇADIR KURDULAR

Gürkan'ın açıklamalarının ardından fabrika önünde toplanan işçiler CEO'nun teklifini kabul etmeyerek eyleme devam kararı aldı. Günlerdir evlerine gitmeyen işçiler aileleriyle fabrika önünde çadır kurdu. Semaver getiren işçiler çay demleyerek kahvaltı yaptı. Güneşin altında bekleyen işçilere kolilerle soğuk su ikram edildi. TOFAŞ fabrikasının önüne yazılan 'TOFAŞ işçileri için korna çal' pankartını gören otomobil sürücüleri kornalarına basarak 4 gündür eylemde olan işçilere destek verdi. İşçiler istedikleri zam yapılmadığı takdirde eyleme devam edeceklerini belirtti.

RENAULT'TA 2 BİN 500 İŞÇİ

Açıklama yapan Oyak Renault yetkilisi, "15 Mayıs'ta Oyak-Renault otomobil fabrikalarında başlayan önceden öngörülmeyen bir duruş devam ediyor" dedi ve içeride ve dışarıda eyleme katılan 2,500 işçinin olduğunu söyledi.

Yetkili, bu eylemlerin sektör için tehlike oluşturduğunu belirterek; işveren temsilcisi Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve sektörün diğer üreticileri ile görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.
Tofaş'tan bu sabah yapılan açıklamada da şöyle denildi.

SÖZLEŞME 8 AY ÖNCE KABUL EDİLDİ

Türk Metal ile MESS arasında 2014-2017 dönemine ait sözleşmesi sekiz ay önce kabul edilmişti; ancak işçiler yine Türk Metal'in örgütlü olduğu Bosch Fren Sistemleri işçileri için Aralık sonunda yapılan sözleşmenin koşullarının daha iyi olduğu gerekçesiyle kendi sözleşmelerinin koşullarında iyileşme talep ediyorlar.
Oyak Renault yetkilisi, devam eden eylemlerin iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına dikkat çekti ve Oyak Renault yönetiminin şirketi ve çalışanları korumak, normal çalışma düzenine dönmek için çeşitli eylem planlarını uygulamaya aldığını söyledi.

MESS: EYLEMLER YASADIŞI

Sözleşmenin imzalandığı işveren sendikası MESS de internet sitesinde yaptığı açıklamada, eylemlerin yasadışı, sözleşme şartlarına yönelik taleplerin ise haksız olduğunu vurgulayarak eylemelere son verme çağrısında bulunmuştu.
Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Oyak ve Fransız Renault grubunun katılımı ile 1969 yılında kurulan Oyak-Renault marka binek araçlarının ve mekanik parçalarının üretimi ve ihracatını gerçekleştiriyor.

Verilere göre, Oyak Renault 2014 sonu itibariyle yıllık 360,000 otomobil, 450,000 motor üretim kapasitesi ile Renault'nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip endüstriyel tesisi konumunda olup; Clio, Megane HB, Fluence model üretimi yapılıyor.

2014 sonu itibariyle çalışan sayısı 5,704 olan şirket ayrıca Türkiye'de en yüksek pazar payına sahip ilk üç otomobil markasından biri.

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ise, şu aşamada bir açıklama yapmayacağını belirtti.

MAKO İŞÇİLERİ DE DAHİL OLDU

Bursa'da üretim yapan otomotiv devlerindeki iş bırakma eylemlerinin ilki Renault'ta başladı. Daha sonra sırası ile Tofaş, Coşkunöz ve MAKO'ya (Mako Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş.) sıçramıştı. Söz konusu eylemlerle çarşamba günü de bir başka fabrikada hayata geçirileceği açıklandı.

İŞÇİLERİN 4 TALEBİ VAR

Türk Metal Sendikası'na bağlı işçilerin başlattığı eylemlerde öne çıkan talepler arasında, ücret dengesizliğinin giderilmesi, greve çıkan işçilerin işten atılmaması, Türk Metal'in temsilcilik tabelasının kaldırılması olarak öne çıkıyor. İşte o talepler:
* İşten atmama garantisi verilsin.
* Türk Metal'in temsilcilik tabelası sökülsün, temsilcili odasında işçilerin şu an sözcülüğünü yapan temsilciler otursun.
* Ücretler Bosch sözleşmesi baz alınarak artırılsın.
* Varılan anlaşma altında işçilerin temsilcileriyle birlikte protokol altına alınsın.

TOFAŞ Eylemler Nedeniyle Üretimi Durdurduğunu KAP'a Bildirdi
Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi
Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

title