TOBB Etü-Spmb: Son Dönemde Yaşanan Siyasi Gelişmeler, Haziran'da İstihdamı Olumsuz Etkiledi
TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Haziran ayında istihdamın siyasi gelişmelerden olumsuz yönde etkilendiğini bildirdi TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ-SPM), Haziran ayında istihdamın...
TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Haziran ayında istihdamın siyasi gelişmelerden olumsuz yönde etkilendiğini bildirdi TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ-SPM), Haziran ayında istihdamın siyasi gelişmelerden olumsuz yönde etkilendiğini bildirdi. Haziran'da mevsimsel etkilerden olumlu yönde etkilenmesi beklenen hizmetler sektörü istihdamında 72 bin kişilik düşüş gözlendiğini, inşaat ve tarımdaki istihdam artışının ise mevsimsel etkilerden kaynaklandığını bildiren SPM, "2012'nin son çeyreğinden itibaren pozitif seyir halinde olan sanayi istihdamında da, artan kapasite kullanım oranı ve olumlu beklentilere rağmen 29 bin kişilik düşüş görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
TOBB ETÜ-SPM, Haziran 2013 işsizlik verisini değerlendirdi. SPM Misafir Araştırmacısı Esra Doğan ve Yardımcı Araştırmacı Mehmet Furkan Karaca'nın hazırladığı ve düzenli olarak yayınlanan "Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri' adlı çalışmanın Eylül sayısında; yüzde 8.8 olarak açıklanan Haziran ayı işsizlik oranının geçen yılın aynı dönemindeki değerden 0.8 puan daha yüksek olduğu ifade edilerek, işsizlik oranının 2012'nin son çeyreğinden bu yana, bir önceki yıla ait değerin üzerinde seyretmeye devam ettiği anlatıldı.
-SANAYİ İSTİHDAMINDA 3 ÇEYREKLİK KARARLI ARTIŞ SÜRDÜRÜLEMEDİ-
Sanayideki istihdamda 2012'nin son çeyreğinden bu yana gözlenen kararlı artışın, Haziran döneminde sürdürülemediğine dikkat çekilen çalışmada, bu sektördeki toplam istihdamın 5 milyon 15 bin kişiye gerilediği ve bunun Mayıs ayına göre 29 bin kişilik düşüş anlamına geldiği ifade edildi. Sanayi sektörünün büyük bir bölümünü oluşturan imalat sanayisi istihdamının 30 bin kişilik azalmayla 4 milyon 689 bin kişiye gerilediği bildirilen çalışmada; diğer alt sektörlerden madencilik ve taş ocakçılığı istihdamında bin kişilik azalma görüldüğü kaydedildi.
Merkez Bankasınca "İktisadi Yönelim Anketi (İYA)" sonuçlarına dayalı olarak üretilen imalat sanayi kapasite kullanım oranının (KKO), Haziran döneminde Mayıs dönemine göre 0.5 puanlık; geçen yılın aynı dönemine göre ise 0.7 puanlık artışlarla yüzde 75.3 seviyesinde gerçekleştiği açıklanan çalışmada bu artışların istihdama yansıyamadığı vurgulandı.
-HİZMETLER SEKTÖRÜ İSTİHDAMINDAKİ DÜŞÜŞÜN SEBEBİ SİYASİ GELİŞMELER OLABİLİR-
Çalışmanın sonuç bölümünde ise şu değerlendirmeye yer verildi:
"Mevsimsel etkilerin sınırlı kaldığı sanayi istihdamında, son dönemlerdeki olumlu beklentilere rağmen, Haziran döneminde düşüş gözlendi. Böylece, sanayi istihdamında 2012'nin son çeyreğinden beri gözlenen kararlı artışta kırılma gerçekleşti. Bu da, işsizlik oranında siyasi gelişmelerden dolayı beklenen artışın gerçekleşmemesinin başlıca sebebinin mevsimsel etkilerin olumlu katkısı olduğunu düşündürttü. Bununla birlikte; mevsimsel etkilerden olumlu yönde etkilenmesi beklenen hizmetler sektörü istihdamında 72 bin kişilik düşüş gözlendi. 2012'nin son çeyreğinden itibaren pozitif seyir halinde olan sanayi istihdamında da, artan kapasite kullanım oranı ve olumlu beklentilere rağmen, 29 bin kişilik düşüş görüldü. Hizmetler ve sanayi sektörlerindeki istihdamlarda gözlenen bu düşüşleri, son dönemde yaşanan siyasi gelişmelerin istihdamı olumsuz yönde etkilediği şeklinde yorumlamak mümkün." - Ankara