Haberler

TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı gerçekleştirildi

TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı gerçekleştirildi
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, yeşil dönüşüm için denizcilik sektörünü destekleyeceklerini ve denizcilik filosunu yenileyeceklerini bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, yeşil dönüşüm için denizcilik sektörünü destekleyeceklerini ve denizcilik filosunu yenileyeceklerini bildirdi.

Ünüvar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) düzenlenen "TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı"nda konuştu.

Denizciliği geliştirecek yasal düzenlemeleri ve denetimleri artırdıklarını ifade eden Ünüvar, "Yatırımların önünü açtık, limancılığımızı ve tersaneciliğimizi geliştirdik, kıyılarımızı deniz yapılarıyla donattık, deniz ulaşımını teşvik ettik, güvenli ve emniyetli deniz yolu taşımacılığını tesis etmek için kıyılarımızda seyir, can, mal ve çevre emniyetinin amacıyla gemi takip ve kontrol sistemleri kurduk." dedi.

Ünüvar, Türk bayrağının dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer aldığına dikkati çekerek, Türk sahipli filonun dünyada 11'inci sıraya yükseldiğini belirtti.

Geçen yıl kruvaziyerle taşınan yolcu sayısının 1,9 milyon olduğunu ifade eden Ünüvar, bu yıl 2 milyonun üzerinde yolcuyu ağırlayacaklarını dile getirdi.

"Denizcilik filomuzu yenileyeceğiz"

Denizcilerin üzerindeki yükü paylaşmak için 2024'te ÖTV'siz yakıt uygulamasını hayata geçirdiklerini anımsatan Ünüvar, şu ifadeleri kullandı:

"Sektörümüze yaklaşık 3,9 milyar liralık ÖTV'si sıfıra indirilmiş yakıt desteği verdik. Yeşil dönüşüm için denizcilik sektörümüzü destekleyecek, denizcilik filomuzu yenileyeceğiz. Denizcilikte yeşil dönüşüm için yürürlüğe koyduğumuz ve martta yenilediğimiz hurdaya ayrılan Türk bayraklı gemilerin yerlerine yeni gemi inşa edilmesi teşvikine dair yönetmelik kapsamında destek mekanizmasını oluşturduk. Bu kapsamda bugüne kadar 4 gemi için 14 milyon dolarlık teşvik sağladık. Bu yıl da teşvik kapsamını geliştirerek daha fazla geminin yenilenmesini ve çevreci teknolojilere uyum sağlamasını hedefliyoruz."

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Deniz Ticaret Odaları Konseyi'nin hükümetle yaptığı istişarelerin olumlu netice verdiğini söyledi.

Tersanelerin, yat limanı sayısı ve tekne bağlama kapasitesinin önemli ölçüde artırıldığını, tersanelerin kira süresinin uzatıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Gemi inşa sanayisinde, dünyada tanınan marka haline geldik. Her türlü gemiyi, anahtar teslim yapacak kapasiteye ulaştık. Kendimize yeterli olmanın ötesinde, bütün dünyaya her tür gemi ihraç etmeye başladık. Türk denizciliği, iyi bir ivme yakaladı, ülkemizin yıldız sektörlerinden biri haline geldi."

"Deniz yolu taşımacılığı, küresel ticaret için hayati önemde"

Hisarcıklıoğlu, Türk sahipli gemi filosunun yaklaşık 52 milyon tonla dünyada 11. sıraya yükseldiğini anlatarak, "Ülke ihracatının yüzde 56'sı yani 145 milyar dolarlık tarım ve sanayi ürünü deniz yoluyla gönderildi." dedi.

Ekonominin neredeyse 14 yıldır kesintisiz büyümesinde, denizcilik sektöründeki gelişmelerin büyük payı olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Zira ulaşım olmadan ne fabrika çalışır, ne de ürünler pazara ulaşır. Hedefimiz, yakaladığımız bu performansı devam ettirmek ve artırmak olmalı. 2024'te küresel ticaret hacmi, önceki seneye göre 1 trilyon dolar arttı ve 33 trilyon dolara ulaşarak tarihi zirvesini gördü, 2025'te de artmaya devam edecek. Bunun da büyük kısmı deniz yollarından geçiyor. Dolayısıyla deniz yolu taşımacılığı küresel ticaret açısından hayati önemde. Biz de bundan payımızı almalıyız."

"Gemi inşa sanayimizi desteklemeliyiz"

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girme hedefi doğrultusunda, kamu ve özel sektörün birlikte çalışmasını sürdürmesi gerektiğini işaret ederek, küresel ticarette en stratejik sektör konumundaki denizciliğin milli varlık ve servet olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi.

Denizcilik sektörünün canlılığını ve işlerliğini korunmasının önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Yoksa artan ticaret hacmi, yabancı taşıma şirketlerine yarayacak. İhracat hedeflerimize uygun gemi inşa sanayimizi, deniz taşımacılığını, limanlarımızı, daha fazla büyütmeli desteklemeliyiz. Deniz filomuzu ve gemi sanayimizi güçlendirmeliyiz, koster filomuzu yenilemeliyiz." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, gemi filosunu geliştirmenin yolunun da tersaneleri güçlendirmekten geçtiğine dikkati çekerek, gemi ve yat inşa sanayisini yenilikçi teknolojilerle donatarak rekabet gücünün artırılması gerektiğini belirtti.

Ülke limanlarına ve tersanelere gelen gemilerin en büyük sorunlarından olan çevre cezalarının uluslararası uygulamalarla benzer olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Kruvaziyer gemilerin diğer limanlarımıza da uğramalarını sağlayacak teşviklerle çeşitliliği artırmalıyız. Sektörümüzün büyümesinin önündeki en büyük sıkıntı, hala finansman temininde yaşanmakta. Ticari kredilerle ilgili çeşitli kısıtlamalarda rakiplerimiz karşısında zayıf kalıyoruz. Denizcilik sektörünün geleceği açısından önemli bir husus da yeşil dönüşüm. Bunun maliyetini karşılayabilmek için ilave yatırım ve finansman ihtiyacı doğmakta. Deniz ticaret filomuzu büyütmek ve limanlarımızın kapasitesini geliştirmek için atacağımız adımlarla denizcilik sektörümüzü daha güçlü ve rekabetçi hale getireceğimize inanıyoruz. Sektörümüze yeni ve daha kapsamlı hizmetler sunabilmek üzere çalışmaya hazırız."

500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title
Close